Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami, borowikami i serem cheddar
Składniki dla 4 osób:
4 ziemniaki
200 g chudego bekonu
8 boczniaków
8 świeżych borowików
1 cukinia
4 szalotki
4 ząbki czosnku
1 szklanki oliwy z oliwek
1 pęczek dymki
4 wyfiletowane pomidory bez skórki
2 czerwone mini papryki
1 pęczek natki pietruszki
1 op. przyprawy do ziemniaków Prymat
1 gałązka rozmarynu
sera cheddar
sól, grubo mielony czarny pieprz, kumin, słodka papryka do smaku
Masa:
200 ml śmietany kremówki
2 roztrzepane jajka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek do smaku
Przygotowanie:
Umyte i pokrojone w plastry grzyby podsmażyć na oliwie z oliwek z plastrami bekonu, cebulą, plasterkami czosnku, cukinią pokrojoną w kostkę, posiekaną białą częścią dymki i rozmarynem. Obrane i ugotowane ziemniaki pokroić w plastry, połączyć z mini papryką i pomidorami, dodać przyprawy, wyłożyć na blachę do pieczenia, posypać tartym serem cheddar, posiekanym szczypiorem, natką pietruszki i słodką papryką. Wszystkie składniki masy połączyć i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę połączyć z przygotowanymi wcześniej ziemniakami i grzybami.
Hiszpańska tortilla z ziemniakami podana z suszonymi pomidorami i szynką serrano
Składniki dla 4 osób:
4 obrane ziemniaki
3 pokrojone w wiórki szalotki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 szklanki oliwy z oliwek
8 jajek
200 ml kremówki
1 op. przyprawy do ziemniaków Prymat
sól, grubo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
1 pęczek natki pietruszki
Do dekoracji:
4 całe suszone pomidory
8 filetów anchois
4 kapary
8 plastrów cienko pokrojonej szynki serrano
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć plastry ziemniaków, cebulę i czosnek, od czasu do czasu mieszając. Jajka połączyć ze śmietaną, posiekaną natką i przyprawą do ziemniaków, całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masą zalać ziemniaki, przykryć i smażyć na wolnym ogniu. Po kilku minutach obrócić tortillę i usmażyć z drugiej strony na złoty kolor. Hiszpańską tortillę podawać z suszonymi pomidorami, anchois, kaparami i szynką serrano.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN