Pikantne ciasto długie jak parapet
Składniki:
Ciasto francuskie 1op
Szynka wp 200g
Szpinak 120g
Ser parmezan 50g
Pieczarki 200g
Ser lazur 125g
Pomidory suszone 60g
Jajka 2szt
Czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól,
Sól morska gruboziarnista
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie po rozmrożeniu rozwałkowujemy, dzielimy na pół. Jedną część kroimy w paski około 5 cm, pozostałe odstawiamy na bok. Na oliwie przesmażamy cebulkę, czosnek, dodajemy pieczarki. Następnie szpinak. Chwilę smażymy, dodajemy przyprawy i lekko studzimy. Na koniec dodajemy pokrojoną szynkę i pomidorki suszone. Aha i jeszcze lazur i parmezan. Powstałym farszem smarujemy drugą połowę ciasta i zwijamy jak makowiec. Po zwinięciu kroimy w plastry. Powstaną nam niezłe ślimaczki. Na paskach ciasta posmarowanego jajkiem, układamy jeden obok drugiego ślimaki, smarujemy jeszcze jajkiem roztrzepanym, posypujemy solą morską i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Sałatka z tuńczykiem inaczej
Składniki:
Makaron penne giganti 1op
Tuńczyk w zalewie 350g
Bakłażan grillowany 150g
Papryka grillowana 100g
Cukina grillowania 100g
Cebula czerwona 1szt
Świeża bazylia, natka pietruszki
Rudola,
Ocet balsamiczny,
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy aldente. Wszystkie pozostałe składniki kroimy w bardzo drobną kostkę, prawie jak na tatara. Dodajemy tuńczyka, zioła i doprawiamy odważnie czarnym pieprzem oraz solą. Napełniamy krajanką rurki makaronowe i mamy sałatkę z makaronem. Inną. Podajemy na listkach rukoli, polane vinigrette. Octem balsamicznym. Obok jeszcze proponuje chrupiące tosty.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN