Materiał promocyjny

Kuchnia Ludwika Dorna

W naszej kuchni odkrywamy przed wami nieznane dotychczas oblicza Ludwika Dorna.

Kawior dla ubogich

Składniki:

bakłażan (proszę upiec bakłażana przed programem do zrumienią skórki i miękkości). Uwaga, bakłażan przed pieczeniem trzeba w 2-3 miejscach nakłuć widelcem

cebulka dymka

ząbek czosnku

oliwa z oliwek(extra vergine)

tabasco

cytryna

zielona pietruszka

Sposób przyrządzenia:

Bakłażan pieczemy, obieramy ze skórki, cebulkę drobno siekamy, czosnek rozgniatamy z solą. Rozgniatamy razem cebulkę, czosnek i bakłażan widelcem lub praską do ziemniaków (uwaga: rozgniatamy w misce drewnianej, naczyniu szklanym lub emaliowanym, żeby nam bakłażan nie poczerniał). Dodajemy sól, pieprz i powoli dolewamy oliwę aż masa będzie miała konsystencję majonezu. Dodajemy sok z cytryny i, jeśli ktoś lubi, parę kropel tabasco. Posypujemy siekana zielona pietruszką.

Blinki buraczane

Składniki:

2 czerwone buraczki

1 kwaskowate jabłko

1/4 kg świeżego tłustego twarogu

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

olej do smażenia

cebulka dymka

śmietana 18%

cukier

sól

szklanka mleka

Sposób przygotowania:

2-3 buraczki średniej wielkości gotujemy lub pieczemy. Ucieramy je na tarce o drobnych otworach, dodajemy utarte 1-2 jabłka, 0,25 –0,5 kg tłustego twarogu utartego z kilkoma łyżkami mleka, wszystko razem mieszamy, dodajemy jajko, tyle maki, ile trzeba do właściwej konsystencji (od połowy do całej szklanki). Jeśli jest za gęste, rozrzedzamy mlekiem. Bardzo dokładnie ucieramy, smażymy na oleju jak placki ziemniaczane. Podajemy z topionym masłem, podtopioną słoniną lub gęstą śmietaną, którą można posypać drobno posiekaną cebulką.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości