Kawior dla ubogich
Składniki:
bakłażan (proszę upiec bakłażana przed programem do zrumienią skórki i miękkości). Uwaga, bakłażan przed pieczeniem trzeba w 2-3 miejscach nakłuć widelcem
cebulka dymka
ząbek czosnku
oliwa z oliwek(extra vergine)
tabasco
cytryna
zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Bakłażan pieczemy, obieramy ze skórki, cebulkę drobno siekamy, czosnek rozgniatamy z solą. Rozgniatamy razem cebulkę, czosnek i bakłażan widelcem lub praską do ziemniaków (uwaga: rozgniatamy w misce drewnianej, naczyniu szklanym lub emaliowanym, żeby nam bakłażan nie poczerniał). Dodajemy sól, pieprz i powoli dolewamy oliwę aż masa będzie miała konsystencję majonezu. Dodajemy sok z cytryny i, jeśli ktoś lubi, parę kropel tabasco. Posypujemy siekana zielona pietruszką.
Blinki buraczane
Składniki:
2 czerwone buraczki
1 kwaskowate jabłko
1/4 kg świeżego tłustego twarogu
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
olej do smażenia
cebulka dymka
śmietana 18%
cukier
sól
szklanka mleka
Sposób przygotowania:
2-3 buraczki średniej wielkości gotujemy lub pieczemy. Ucieramy je na tarce o drobnych otworach, dodajemy utarte 1-2 jabłka, 0,25 –0,5 kg tłustego twarogu utartego z kilkoma łyżkami mleka, wszystko razem mieszamy, dodajemy jajko, tyle maki, ile trzeba do właściwej konsystencji (od połowy do całej szklanki). Jeśli jest za gęste, rozrzedzamy mlekiem. Bardzo dokładnie ucieramy, smażymy na oleju jak placki ziemniaczane. Podajemy z topionym masłem, podtopioną słoniną lub gęstą śmietaną, którą można posypać drobno posiekaną cebulką.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN