Jambalaya
Składniki:
200g długoziarnistego ryżu
1 pokrojonej w kostkę cebuli
1 pokrojonej w kostkę zielonej papryki
2 szklanki wywaru z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 posiekane pomidory
1 posiekana papryczka chili
150g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
150g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka posiekanego tymianku
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym garnku, dodaj kurczaka i szynkę, smaż 4 minuty i przełóż na talerz. Dodaj cebulę, smaż minutę. Dodaj paprykę, pomidory, podsmażonego kurczaka i szynkę oraz ryż. Zalej wywarem i zagotuj. Przełóż do piekarnika, przykryj i piecz 30 minut w 200 st. Dodaj posiekaną papryczkę chili i dopraw solą i pieprzem.
Risotto z burakami i rukolą
Składniki:
1 litr wywaru warzywnego
50g posiekanego selera
100g masła
2 łyżki oliwy
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
2 kieliszki białego wina
400g ryżu arborio
120g posiekany burak
100g startego parmezanu
1 pęczek rukoli
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę i 50 g masła, dodaj cebulę, czosnek i seler. Smaż 5 minut. Dodaj ryż, zwiększ ogień i smaż minutę. Zalej winem i gotuj, mieszając, aż wino wyparuje. Wlej chochlę wywaru i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj stopniowo resztę wywaru. Po 15 minutach ryż powinien być al dente. Dodaj buraki, zdejmij z ognia, dodaj resztę masła, dopraw, wsyp parmezan. Przykryj pokrywką i pozostaw na 2 minuty. Podawaj z rukolą.
Pudding ryżowy z mango i czekoladą
Składniki:
200g krótkoziarnistego ryżu
2 szklanki mleka
50g brązowego cukru
1 roztrzepane jajko
50g namoczonych suszonych moreli
1 mango pokrojone w plastry
100g startej czekolady
Przygotowanie:
W średnim rondelku ugotuj ryż i odcedź. W innym garnku wymieszaj ugotowany ryż z 1 szklanką mleka, cukrem i szczyptą soli. Gotuj na średnim ogniu aż powstanie gęsty, kremowy pudding. Dodaj pozostałe mleko, jajko i morele, gotuj 2 minuty, a na samym końcu dodaj masło. Podawaj na ciepło lub na zimno ze startą czekoladą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN