Materiał promocyjny

Kuchnia ryżowa

Nasz dyżurny kucharz - Joseph Seeletso w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowywał dziś pyszne dania z ryżem.

Jambalaya

Składniki:

200g długoziarnistego ryżu

1 pokrojonej w kostkę cebuli

1 pokrojonej w kostkę zielonej papryki

2 szklanki wywaru z kurczaka

3 łyżki oliwy z oliwek

1 zmiażdżony ząbek czosnku

2 posiekane pomidory

1 posiekana papryczka chili

150g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę

150g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę

1 łyżeczka posiekanego tymianku

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w dużym garnku, dodaj kurczaka i szynkę, smaż 4 minuty i przełóż na talerz. Dodaj cebulę, smaż minutę. Dodaj paprykę, pomidory, podsmażonego kurczaka i szynkę oraz ryż. Zalej wywarem i zagotuj. Przełóż do piekarnika, przykryj i piecz 30 minut w 200 st. Dodaj posiekaną papryczkę chili i dopraw solą i pieprzem.

Risotto z burakami i rukolą

Składniki:

1 litr wywaru warzywnego

50g posiekanego selera

100g masła

2 łyżki oliwy

1 posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

2 kieliszki białego wina

400g ryżu arborio

120g posiekany burak

100g startego parmezanu

1 pęczek rukoli

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę i 50 g masła, dodaj cebulę, czosnek i seler. Smaż 5 minut. Dodaj ryż, zwiększ ogień i smaż minutę. Zalej winem i gotuj, mieszając, aż wino wyparuje. Wlej chochlę wywaru i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodaj stopniowo resztę wywaru. Po 15 minutach ryż powinien być al dente. Dodaj buraki, zdejmij z ognia, dodaj resztę masła, dopraw, wsyp parmezan. Przykryj pokrywką i pozostaw na 2 minuty. Podawaj z rukolą.

Pudding ryżowy z mango i czekoladą

Składniki:

200g krótkoziarnistego ryżu

2 szklanki mleka

50g brązowego cukru

1 roztrzepane jajko

50g namoczonych suszonych moreli

1 mango pokrojone w plastry

100g startej czekolady

Przygotowanie:

W średnim rondelku ugotuj ryż i odcedź. W innym garnku wymieszaj ugotowany ryż z 1 szklanką mleka, cukrem i szczyptą soli. Gotuj na średnim ogniu aż powstanie gęsty, kremowy pudding. Dodaj pozostałe mleko, jajko i morele, gotuj 2 minuty, a na samym końcu dodaj masło. Podawaj na ciepło lub na zimno ze startą czekoladą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!