Materiał promocyjny

Kuchnia ziemniaczana

ONZ ogłosiła rok 2008 Rokiem Ziemniaka. Ziemniak jest bogaty w skrobię i witaminę C. Jest łatwym i tanim w uprawie warzywem. Dzięki niemu Polska jest największych potęg ziemniaczanych świata, a przeciętny Polak zjada 130 kilogramów ziemniaków rocznie.

Zupa krem z ziemniaków z borowikami

Składniki na 4 porcje :

600 g ziemniaków

1 cebula

włoszczyzna

200 g mrożonych borowików

150 g śmietany 22%

50 g masła

natka pietruszki

sól

biały pieprz

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Warzywa i ziemniaki umyć pokroić w kostkę następnie dusić na maśle. Uduszone warzywa zalać 1 litrem wody i powoli gotować na wolnym ogniu. Ugotowane warzywa zmiksować i przetrzeć przez sito, doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Borowiki i cebulę pokroić w kosteczkę przesmażyć na oleju i dekorować zupę tuż przed podaniem.

Tortilla z pieczoną papryką

Składniki na 4 porcje:

400 g ziemniaków

200 g pieczonej papryki bez skórki

2 cebule

2 gałązki natki pietruszki

4 jaja

4 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach na pół twardo, obrać i pokroić w plastry. Cebulę oraz upieczoną paprykę pokroić w paski. Z ziemniaków, papryki, cebuli i jaj zrobić masę następnie doprawić solą i roztartym ząbkiem czosnku. Gotową masę wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto. Przy pomocy dużego talerza obrócić tortillę na drugą stronę. Podawać na zimno lub gorąco, posypać natką pietruszki.

Ziemniaki w czapeczkach

Składniki:

8 ładnych kształtnych ziemniaków

100 wiejskiej szynki

100 g śmietany

mały pęczek szczypiorku

2 jaja

1 cebulka

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

1 łyżeczka suszonego majeranku

3 łyżki masła

1 łyżka oliwy

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, osuszyć i owinąć w folię aluminiową, piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 260 st. C. Cebulę pokroić w kosteczkę, szynkę pokroić w paseczki i przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Po ostudzeniu, dodać do potrawy drobno pokrojony szczypiorek. Wymienione składniki wymieszać ze śmietaną i żółtkami, z białek ubić sztywną pianę, następnie doprawić masę: solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjąć ziemniaki z pieca i ostrożnie przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżeczką miąższ i zmiksować. Rozpuścić masło, dodać puree i połączyć z wcześniej zrobioną masą. Dodać pianę i napełniać wydrążone ziemniaki, zapiekać przez 15 minut. Podawać gorące.

Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości