Materiał promocyjny

Kuchnia szalonych perkusistów

Kuchnia szalonych perkusistów
Kuchnia szalonych perkusistów
Dzisiaj władzę w kuchni przejęli perkusiści. Czy równie dobrze radzą sobie w kuchni jak na scenie? Dla nas przygotowali francuską zupę cebulową oraz makaron z anchois i tuńczykiem, którego przygotowanie zajmuje tylko 15 minut.

Francuska zupa cebulowa

Składniki:

1,5 kg cebuli w trzech rodzajach (złota, biała, czerwona)

masło klarowane

1,5 l ml bulionu warzywnego lub drobiowego

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mąki

125 tartego sera gruyere lub cheddar z czerwonym winem

2 łyżki oliwy

200 ml białego wina

sól morska, pieprz

tymianek

3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Masło sklarować. Zeszklić na nim cebule pokrojona w piórka. Cebule przełożyć do garnka. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok. 20 - 30 minut, aż będzie ciemno złocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut. Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać wino po chwili dodać bulion, wymieszać i gotować około godziny doprawiając solą i ząbkami czosnku, tymianku i nie zmielonego pieprzu w woreczku z gazy. Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści. Można zrobić grzanki z bagietki lub chleba ciabatta zapiec na nich ser i tuż przed podaniem wrzucić do zupy.

Lomito Saltado

Składniki:

750 g polędwicy wołowej

1 żółta papryka

2 duże pomidory

2 duże cebule

2 duże ziemniaki

1/2 łyżeczki mielonego comino (kmin rzymski)

1 papryczka chili

garść świeżej kolendry

3 łyżeczki sosu sojowego

2 ząbki czosnku

sok z połowy limonki

olej

oliwa z oliwek

półtorej szklanki ryżu długoziarnistego

sól

cukier

Przygotowanie:

Ryż wypłukać na sitku zimną wodą z solą, osuszyć. Prażyć w garnku na oliwie przez 5 min, zalać zimną wodą, dodać roztarty ząbek czosnku i sól, doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelną pokrywką i odstawić na mały ogień na 20 min. Mięso pokroić w wąskie paski, dodać comino, roztarty ząbek czosnku i sos sojowy. Pomidory obrać wypestkować i pokroić, posypać cukrem. Paprykę pokroić na paski. Cebule pokroić wzdłuż w „piórka”, wypłukać zimną wodą na sitku, posolić, dodać pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), paprykę, zalać sokiem z limonki i odstawić. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na szerokie frytki i usmażyć na oleju. Cebule z papryką usmażyć na oliwie dodać pomidory. Mięso smażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni. Ułożyć warstwami: frytki, mięso, warzywa. Ozdobić kolendrą, podawać z ryżem i czerwonym wytrawnym winem. Czas przygotowania 30 minut.

Piętnastominutowy makaron

Składniki:

spaghetti

puszka anchois

puszka tuńczyka

główka czosnku

1 pomidor

garść rukoli

ocet balsamiczny

bazylia

rozmaryn

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Wstaw makaron. Sos: do małego garnka wlej oliwę, dodaj anchois, łyżkę octu balsamicznego i posiekane zioła, duś podczas gotowania makaronu. Pomidory obierz, wypestkuj i pokrój w kostkę. Odcedź makaron, do sosu dodaj tuńczyka nie rozdrabniając go za bardzo. Dodaj rukolę, bazylię, pomidory.

Autor: Magdalena Pietrzyk

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości