Francuska zupa cebulowa
Składniki:
1,5 kg cebuli w trzech rodzajach (złota, biała, czerwona)
masło klarowane
1,5 l ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
125 tartego sera gruyere lub cheddar z czerwonym winem
2 łyżki oliwy
200 ml białego wina
sól morska, pieprz
tymianek
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Masło sklarować. Zeszklić na nim cebule pokrojona w piórka. Cebule przełożyć do garnka. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok. 20 - 30 minut, aż będzie ciemno złocista. Następnie zdjąć pokrywkę i dalej gotować, często mieszając, aby cebula się nie przypaliła przez ok. 5 minut. Posypać cebulę mąką i dalej smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać wino po chwili dodać bulion, wymieszać i gotować około godziny doprawiając solą i ząbkami czosnku, tymianku i nie zmielonego pieprzu w woreczku z gazy. Zupę nalać do żaroodpornych kokilek, posypać serem i zapiekać ok. 10 minut, aż ser się rozpuści. Można zrobić grzanki z bagietki lub chleba ciabatta zapiec na nich ser i tuż przed podaniem wrzucić do zupy.
Lomito Saltado
Składniki:
750 g polędwicy wołowej
1 żółta papryka
2 duże pomidory
2 duże cebule
2 duże ziemniaki
1/2 łyżeczki mielonego comino (kmin rzymski)
1 papryczka chili
garść świeżej kolendry
3 łyżeczki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
olej
oliwa z oliwek
półtorej szklanki ryżu długoziarnistego
sól
cukier
Przygotowanie:
Ryż wypłukać na sitku zimną wodą z solą, osuszyć. Prażyć w garnku na oliwie przez 5 min, zalać zimną wodą, dodać roztarty ząbek czosnku i sól, doprowadzić do wrzenia, przykryć szczelną pokrywką i odstawić na mały ogień na 20 min. Mięso pokroić w wąskie paski, dodać comino, roztarty ząbek czosnku i sos sojowy. Pomidory obrać wypestkować i pokroić, posypać cukrem. Paprykę pokroić na paski. Cebule pokroić wzdłuż w „piórka”, wypłukać zimną wodą na sitku, posolić, dodać pokrojoną papryczkę chili (bez pestek), paprykę, zalać sokiem z limonki i odstawić. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na szerokie frytki i usmażyć na oleju. Cebule z papryką usmażyć na oliwie dodać pomidory. Mięso smażyć krótko na mocno rozgrzanej patelni. Ułożyć warstwami: frytki, mięso, warzywa. Ozdobić kolendrą, podawać z ryżem i czerwonym wytrawnym winem. Czas przygotowania 30 minut.
Piętnastominutowy makaron
Składniki:
spaghetti
puszka anchois
puszka tuńczyka
główka czosnku
1 pomidor
garść rukoli
ocet balsamiczny
bazylia
rozmaryn
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wstaw makaron. Sos: do małego garnka wlej oliwę, dodaj anchois, łyżkę octu balsamicznego i posiekane zioła, duś podczas gotowania makaronu. Pomidory obierz, wypestkuj i pokrój w kostkę. Odcedź makaron, do sosu dodaj tuńczyka nie rozdrabniając go za bardzo. Dodaj rukolę, bazylię, pomidory.
Autor: Magdalena Pietrzyk
Źródło: Dzień Dobry TVN