Serek jogurtowy domowym sposobem
Składniki:
1l. jogurtu bałkańskiego
Jałowa gaza
Sito
Misa
Przygotowanie:
Gazę składamy na kilka części, wyścielamy nią sito. Wlewamy do środka jogurt i zawiązujemy przeciwległe rogi gazy. W ten sposób powstanie nam zawiniątko, które wieszamy na łyżce by spokojnie ociekało. Sito wkładamy do sporej misy, a całość do lodówki. Jogurt upuszczając wodę przeradza się w gęsty śmietankowy serek idealny do deserów.. choć i w wytrawnych zestawieniach będzie się dobrze spisywał. Jego gęstość regulujemy czasem ocieku od 12 do 36 godzin. Koniecznie spróbujcie z babciną konfiturą.
Sałatka z zimowych szparagów i koziego camemberta
Składniki:
1 szt. kozi camembert
3 szt. szparag
100 ml. mleka
5 dag. masła
3-4 plastry bekonu
5 dag. orzechów włoskich
3-4 liście sałaty rzymskiej
1 łyżka kaparów
100 ml. oliwy
50 ml. soku z limonki
1 łyżka musztardy francuskiej, gruboziarnistej
Przygotawanie:
Szparagi dokładnie czyścimy, obieramy i gotujemy z masłem, mlekiem i odrobiną cukru. Piekarnik nagrzewamy do 200stopni i wkładamy camemberta bez opakowania:)Z musztardy, oliwy, soku z limonki i kaparów robimy sos (długo mieszamy aż zgęstnieje). Na talerzu rozkładamy sałatę, posypujemy orzechami i pokrojonym zgrillowanym boczkiem, polewamy sosem. Odstawiamy i czekamy aż camembert w piecu na maxa spuchnie, poczym wyciągamy go i nożem nacinamy w jednym miejscu żeby mógł wypłynąć swobodnie na sałatkę.
Małże nowozelandzkie zapiekane z serem gorgonzola i tabasco
Składniki:
10 szt. małży nowozelandzkich
5 dag. sera gorgonzola lub lazur
100 ml. śmietany 30% lub 36%
10 kropel tabasco
sól / pieprz
Przygotowanie:
Ser rozpuszczamy w śmietanie i chwile redukujemy aż zgęstnieje. Małże posypujemy solą/ pieprzem i skrapiamy lekko cytryną. Zalewamy sosem każdą małże z osobna i kropimy tabasco. Zapiekamy w 180-200 stopniach około 10min
Leśne risotto
Składniki:
Zacna garść grzybów (borowików i podgrzybków lub shitake i moon)
200 g. ryżu arborio lub basmati
100 ml. wina wytrawnego z aronii
1 cebula
2 ząbki czosnku
70 g. lazura lub rokpola
70 g. carskiego lub bursztyna (twardego sera)
100 ml. śmietany
gałązka rozmarynu
4 łyżki masła
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w wodzie, a następnie w niej gotujemy ok. 30 min do miękkości. Kiedy ostygną kroimy na mniejsze kawałki. Połowę masła i oliwy rozgrzewamy smażymy nań posiekaną cebulę, po chwili dodajemy ryż, rozmaryn i czosnek. Znowu chwilę smażymy, mieszamy, podlewamy winem. Czekamy aż odparuje i znowu podlewamy tym razem wodą pozostałą z namaczania grzybów i same grzyby również wrzucamy do gara. Cały czas delikatnie mieszamy i obserwujemy jak nam płyny odparowują. Kiedy w garnku jest już prawie sucho podlewamy wywarem warzywnym lub płynem z namaczania grzybów. Dusimy tak długo aż ryż jest aldente. Wtedy dodajemy sery śmietanę i masło. Mieszamy delikatnie i gotowe. Pyszne kremowe risotto. Ostatnio próbowałem go z grzybkami, które zakupiłem w wietnamskim markecie – moon i shitake – wyszło bomba.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN