Materiał promocyjny

Sery domowej roboty

Tomek i Grzesiek pokazali dziś jak zrobić sery domowymi sposobami. Przedstawili także przepisy na serek jogurtowy, sałatkę z zimowych szparagów z camembertem, małże zapiekane z serem gorgonzolą i tabasco oraz leśne rosotto

Serek jogurtowy domowym sposobem

Składniki:

1l. jogurtu bałkańskiego

Jałowa gaza

Sito

Misa

Przygotowanie:

Gazę składamy na kilka części, wyścielamy nią sito. Wlewamy do środka jogurt i zawiązujemy przeciwległe rogi gazy. W ten sposób powstanie nam zawiniątko, które wieszamy na łyżce by spokojnie ociekało. Sito wkładamy do sporej misy, a całość do lodówki. Jogurt upuszczając wodę przeradza się w gęsty śmietankowy serek idealny do deserów.. choć i w wytrawnych zestawieniach będzie się dobrze spisywał. Jego gęstość regulujemy czasem ocieku od 12 do 36 godzin. Koniecznie spróbujcie z babciną konfiturą.

Sałatka z zimowych szparagów i koziego camemberta

Składniki:

1 szt. kozi camembert

3 szt. szparag

100 ml. mleka

5 dag. masła

3-4 plastry bekonu

5 dag. orzechów włoskich

3-4 liście sałaty rzymskiej

1 łyżka kaparów

100 ml. oliwy

50 ml. soku z limonki

1 łyżka musztardy francuskiej, gruboziarnistej

Przygotawanie:

Szparagi dokładnie czyścimy, obieramy i gotujemy z masłem, mlekiem i odrobiną cukru. Piekarnik nagrzewamy do 200stopni i wkładamy camemberta bez opakowania:)Z musztardy, oliwy, soku z limonki i kaparów robimy sos (długo mieszamy aż zgęstnieje). Na talerzu rozkładamy sałatę, posypujemy orzechami i pokrojonym zgrillowanym boczkiem, polewamy sosem. Odstawiamy i czekamy aż camembert w piecu na maxa spuchnie, poczym wyciągamy go i nożem nacinamy w jednym miejscu żeby mógł wypłynąć swobodnie na sałatkę.

Małże nowozelandzkie zapiekane z serem gorgonzola i tabasco

Składniki:

10 szt. małży nowozelandzkich

5 dag. sera gorgonzola lub lazur

100 ml. śmietany 30% lub 36%

10 kropel tabasco

sól / pieprz

Przygotowanie:

Ser rozpuszczamy w śmietanie i chwile redukujemy aż zgęstnieje. Małże posypujemy solą/ pieprzem i skrapiamy lekko cytryną. Zalewamy sosem każdą małże z osobna i kropimy tabasco. Zapiekamy w 180-200 stopniach około 10min

Leśne risotto

Składniki:

Zacna garść grzybów (borowików i podgrzybków lub shitake i moon)

200 g. ryżu arborio lub basmati

100 ml. wina wytrawnego z aronii

1 cebula

2 ząbki czosnku

70 g. lazura lub rokpola

70 g. carskiego lub bursztyna (twardego sera)

100 ml. śmietany

gałązka rozmarynu

4 łyżki masła

4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Grzyby moczymy w wodzie, a następnie w niej gotujemy ok. 30 min do miękkości. Kiedy ostygną kroimy na mniejsze kawałki. Połowę masła i oliwy rozgrzewamy smażymy nań posiekaną cebulę, po chwili dodajemy ryż, rozmaryn i czosnek. Znowu chwilę smażymy, mieszamy, podlewamy winem. Czekamy aż odparuje i znowu podlewamy tym razem wodą pozostałą z namaczania grzybów i same grzyby również wrzucamy do gara. Cały czas delikatnie mieszamy i obserwujemy jak nam płyny odparowują. Kiedy w garnku jest już prawie sucho podlewamy wywarem warzywnym lub płynem z namaczania grzybów. Dusimy tak długo aż ryż jest aldente. Wtedy dodajemy sery śmietanę i masło. Mieszamy delikatnie i gotowe. Pyszne kremowe risotto. Ostatnio próbowałem go z grzybkami, które zakupiłem w wietnamskim markecie – moon i shitake – wyszło bomba.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości