„Caprese”
Składniki:
30 dag mozzarelli
6 pomidorów
kilka listków świeżej bazylii
3 łyżki Pesto
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Mozzarellę osaczyć z zalewy i pokroić jak pomidory. Oliwę wymieszać z pesto, przyprawić solą i pieprzem. Na płaskim talerzu ułożyć na przemian plasterki sera i pomidorów w taki sposób, aby zachodziły jeden na drugi. Polać sosem, posypać grubo zmielonym pieprzem, udekorować listkami bazylii.
„Sałatka z paluszków krabowych”
Składniki:
2 słoiczki paluszków krabowych surimi (w zalewie własnej)
Ogórek zielony
1 puszka groszku
Majonez (wedle uznania)
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Kroimy paluszki na 4 części. Obieramy ogórek i kroimy go najpierw w talarki, potem każdy na cztery części. Dodajemy groszek, cząstki kraba, majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.
„ Kurczak z cytryną i mango”
Składniki (na 4 osoby):
1 dojrzałe mango
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 ząbki czosnku
Świeży imbir ( (2,5 cm)
4 filety z kurczaka
150 gramów zielonego groszku w strączkach
2 łodyżki selera
1 żółta papryka
5 dymki
1 cytryny
2 łyżki białego wina
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki posiekanej (świeżej kolendry)
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Mango obrać ze skóry, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Na mocno nagrzany olej wrzucamy wyciśnięty czosnek, posiekany imbir i pokrojone w paski filety z kurczaka. Smażymy 3 minuty, mieszając. Dodajemy przekrojone wzdłuż strączki groszku, pokrojonego selera i paprykę i smażymy kolejne 4 minuty. Cały czas mieszając wrzucamy cebulkę, mango i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kolejne dwie minuty. W miseczce łączymy sok z cytryny z winem, octem i miodem. Zlewamy wszystko na patelnie i po 2 minutach potrawa jest już gotowa. Przed podaniem dekorujemy kolendrą.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN