Materiał promocyjny

Sałatka z groszku śnieżnego i jaj przepiórki

Szpinak i mahimahi gotowane na oliwie, sałatka z groszku śnieżnego i jaj przepiórki z dressingiem z tabasco, pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i rodzynkami to dania, które Joseph "Józek" Seleetso przygotował w kuchni Dzień dobry TVN.

Szpinak i mahimahi gotowane na oliwie

Składniki:

4 pomidory (zblanszowane i obrane)

20 dkg ryby mahimahi

20 dkg świeżego szpinaku

1 zmiażdżony ząbek czosnku

200 ml oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj czosnek. Przekrój pomidory na pół, usuń pestki. Pomidory dodaj do oliwy, a zaraz potem wrzuć mahimahi i szpinak. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i odstaw na 20 minut. Przed podaniem podgrzej.

Sałatka z groszku śnieżnego i jaj przepiórki z dressingiem z tabasco

Składniki:

sałatka:

20 dkg porwanego na kawałki świeżego szpinaku

10 dkg groszku śnieżnego

10 jaj przepiórki obranych i pokrojonych na pół

1 dojrzałe awokado obrane i pokrojone w kostkę

dressing:

50 ml oliwy

20 ml tabasco

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Energicznie wymieszaj wszystkie składniki dressingu i skrop nim sałatkę.

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i rodzynkami

Składniki:

4 piersi z kurczaka

50 ml oliwy

2 duże słodkie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)

szczypta cukru

farsz:

10 dkg rodzynek (namoczonych w rumie)

1 łyżka startego imbiru

2 łyżki białego sera

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki farszu, dopraw solą i pieprzem. Natnij piersi z kurczaka tak, żeby powstała kieszonka. Nałóż do środka farsz. Podsmaż na oliwie (ok. 4 minuty), a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 10 minut. Ugotuj ziemniaki w lekko osłodzonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedź i podawaj z piersią kurczaka.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości