Szpinak i mahimahi gotowane na oliwie
Składniki:
4 pomidory (zblanszowane i obrane)
20 dkg ryby mahimahi
20 dkg świeżego szpinaku
1 zmiażdżony ząbek czosnku
200 ml oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w garnku, dodaj czosnek. Przekrój pomidory na pół, usuń pestki. Pomidory dodaj do oliwy, a zaraz potem wrzuć mahimahi i szpinak. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i odstaw na 20 minut. Przed podaniem podgrzej.
Sałatka z groszku śnieżnego i jaj przepiórki z dressingiem z tabasco
Składniki:
sałatka:
20 dkg porwanego na kawałki świeżego szpinaku
10 dkg groszku śnieżnego
10 jaj przepiórki obranych i pokrojonych na pół
1 dojrzałe awokado obrane i pokrojone w kostkę
dressing:
50 ml oliwy
20 ml tabasco
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Energicznie wymieszaj wszystkie składniki dressingu i skrop nim sałatkę.
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i rodzynkami
Składniki:
4 piersi z kurczaka
50 ml oliwy
2 duże słodkie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)
szczypta cukru
farsz:
10 dkg rodzynek (namoczonych w rumie)
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki białego sera
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki farszu, dopraw solą i pieprzem. Natnij piersi z kurczaka tak, żeby powstała kieszonka. Nałóż do środka farsz. Podsmaż na oliwie (ok. 4 minuty), a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 10 minut. Ugotuj ziemniaki w lekko osłodzonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedź i podawaj z piersią kurczaka.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN