Materiał promocyjny

Zdrowa kuchnia dla dzieci

Anna Kłosińska, autorka książki "Zdrowa kuchnia dla dzieci", była gościem Dzień Dobry TVN.

ŚNIADANIE:

Pasta z cieciorki

Składniki:

puszka cieciorki

sok z 1 cytryny

3 stołowe łyżki pasty sezamowej lub zmielonych nasion sezamu

2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek

1 łyżeczka sproszkowanej papryki

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka natki pietruszki

sól, oregano, szczypta pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Odcedzoną cieciorkę (z łyżką zalewy z puszki) oraz pozostałe składniki zmiksować, wymieszać. Smarować kromki chleba razowego, dekorując pomidorem, ogórkiem kwaszonym i szczypiorkiem.

Pasta z oliwek

Składniki

1 szklanka oliwek bez pestek

1/3 szklanki pestek słonecznika

2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Składniki zmiksować i posmarować pastą kromki chleba razowego.

OBIAD:

Zupa z dyni

Składniki:

1/2 kg dojrzałej dyni

3 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

2 łyżki śmietany

łyżka natki pietruszki

sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w plasterki lub kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Pozostałe warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody. Dodać cebulę i zmiksować. Uzupełnić wodą do konsystencji kremu. Dodać przyprawy, łyżkę oliwy i natkę.

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej

25 dkg białego sera

1/2 bułki chałki

2 jajka

3 łyżki miodu

1/2 kg mrożonych śliwek

1 szklanka mleka

2 szklanki jogurtu

4 łyżki masła

wanilia

tarta bułka do posypania

Przygotowanie:

Kaszę ugotować na wolnym ogniu z dodatkiem 4 szklanek wody (w razie konieczności dodać więcej; kasza powinna być rozklejona). Bułkę pokroić w plasterki. Śliwki odmrozić. Ser zmiksować z 1 łyżką miodu, kawałkiem wanilii i niewielką ilością mleka. Jogurt wymieszać z 2 łyżkami miodu. Żaroodporne naczynie posmarować 1 łyżką masła, posypać tartą bułką. Wyłożyć połowę ugotowanej kaszy, kromki bułki namoczonej w mleku, wiórki masła, zmiksowany ser, połówki śliwek. Na to ułożyć drugą część kaszy, polać połową przygotowanego jogurtu. Zapiekać około 45 min. Polać pozostałym jogurtem z miodem.

PRZEKĄSKA:

Banany pod zimową kołderka

Składniki:

4 banany

35 dkg białego sera

1 szklanka jogurtu

1 łyżka miodu

kawałek laski wanilii

garść rodzynek

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki migdałów

Przygotowanie:

Orzechy, migdały, rodzynki sparzyć wrzątkiem. Ser zmiksować z jogurtem, miodem i wanilią. Banany umyć, obrać, przekroić na pół. Wyłożyć na nie zmiksowany twarożek, posypać posiekanymi bakaliami.

Aromatyczny jesienny kompot

Składniki:

1 szklanka mrożonych śliwek

4 jabłka

2 gruszki

garść suszonych lub mrożonych malin (albo 2 łyżki soku malinowego)

1 pomarańcza

2 goździki, szczypta cynamonu

miód do smaku

Przygotowanie:

Śliwki rozmrozić, pozostałe owoce umyć. Gruszki i pomarańcze obrać. Jabłka i gruszki pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pomarańcze podzielić na cząstki. Owoce zalać wrzątkiem i gotować aż będą miękkie, ale nie za długo, dodając pod koniec gotowania goździki i trochę cynamonu. Zostawić na chwile pod przykryciem, a następnie dodać do smaku miód.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości