Do słoika
Pieczone lub grillowane bakłażany z serem z gór do wina jak ulał
Składniki:
1 bakłażan
główka czosnku
strączek chili
150 g wędzonego bundzu, lub świeżej bryndzy
mała gałązka tymianku i rozmarynu
150 ml oliwy extra virgin
150 ml oleju rzepakowego lub 10 ml oleju z orzechów laskowych
40 ml octu winnego
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Jędrnego bakłażana myjemy i kroimy w podłużne pasy. Następnie oprószamy solą i lekko skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniał na boku, gdzie przed 20 minut będzie się wylegiwać. Teraz procedura jest już bardzo prosta. Kiedy bakłażan, lub oberżyna, jak kto woli, puści soki, opłukujemy go z nadmiaru soli i osuszamy, by umieścić wraz z czosnkiem w łupinie w gorącym piekarniku. Równie dobrze dla towarzystwa znaleźć tam się może nasze chilli, lub papryka. Ser wyborny bundz wędzony kroimy w podłużne pasy, jeśli zaś mamy bryndzę, to toczymy z niej wałeczki długości szerokości i centymetrowej średnicy bakłażana. Następnie rolujemy ser w upieczonego bakłażana i pakujemy do wyparzonego słoika. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy centymetr ponad warzywko. Serwujemy z czerwonym winem.
Ze słoika
Sałatka z gruszek w syropie z serem pleśniowym na rukoli w dressingu śliwkowo-truflowym
Składniki:
gruszki z babcinej słodkiej zalewy
60 g Lazura lub innego sera pleśniowego
łyżeczka konfitury śliwkowej
1 ząbek czosnku
kilka pieczonych orzechów włoskich lub innych naszych ulubionych
3-4 łyżki oliwy np. truflowej
kilka kropel octu winnego lub balsamico
2 kromki grillowanego chleba razowego (najlepszy pieczony na liściu chrzanu)
garść szpinaku i rukoli
2 obrane łodygi selera naciowego
Przygotowanie:
Przyrządzamy dressing. Siekamy drobniutko czosnek, dodajemy babciną marmoladę, ocet, sól, świeżo mielony pieprz i cienką stróżką oliwę. Sos mieszamy z umytym szpinakiem i rukolą. Ser kroimy na plastry, a gruszkę w płaty. Serwujemy sałatkę. Na grzance układamy kępkę zieleniny, na to promieniście gruszki i ser, następnie pieczone orzechy i jeszcze trochę zieleniny. Całość dekorujemy pałeczkami selera naciowego. A teraz do boju!
Orientalne buraczki wg. przepisu wuja Jacha
Składniki:
5 buraków
4 ząbki czosnku
2-3 marchewki
1 ostra papryczka chilli
50 ml octu spirytusowego
3 duże łyżki cukru
Olej sezamowy wedle smaku
mała garść świeżej kolendry
Przygotowanie:
Buraki, czosnek, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Włożyć do rondla i zalać wodą do trzech czwartych objętości. Gotować na małym ogniu aż większość płynu odparuje i dodać posiekane chilli. Po kilku minutach duszenia zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać posiekaną kolendrę i olej sezamowy.
Ormiańska papryka cioci Ani
Składniki:
1 kg czerwonej papryki
4 łyżki oleju
2-3 łyżki octu winnego
pieprz czarny w ziarnach
3 listki bobkowe
1 główka czosnku
nać selera (nie seler naciowy)
Przygotowanie:
W garnku gotujemy 1/4 l wody z octem, olejem, listkiem, pieprzem. Paprykę drylujemy z pestek, kroimy w kawałki i wkładamy do wrzącej wody na 2 minuty, a następnie odkładamy na bok. Po zagotowaniu wszystkiego paprykę układamy warstwowo do słoja, przekładając czosnkiem i nacią. Wszystko zalewamy wodą z garnka.
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN