Nadziewane pomidory malinowe z kuskusem i sałatką cytrusową
Składniki:
4 duże pomidory
1 1/2 szklanki wywaru warzywnego
60 g posiekanych suszonych pomidorów
185 g kuskusu
30 g połamanego na kawałki niebieskiego sera pleśniowego
garść posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanej mięty
1 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190 C. Pomidory przekrój na pół i wydrąż pestki i miąższ. Miąższ i przełóż do miseczki, a pomidory ułóż brzuszkami do dołu na papierowych ręcznikach. W małym rondelku zagotuj wywar i pomidory suszone. Zdejmij z ognia i wsyp kuskus. Przykryj i pozostaw na 5 minut. Dodaj ser, bazylię, miętę, pieprz i miąższ wydrążony z pomidorów. Ułóż miseczki z pomidorów na blaszce do pieczenia o wymiarach 18 x 28 cm, nałóż do środka kuskus. Piecz 25-30 minut.
Sałatka:
1 grejpfrut
2 pomarańcze
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka bazylii (porwanej na kawałeczki)
Przygotowanie:
Pokrój wszystkie cytrusy na segmenty, wymieszaj z oliwą i bazylią, podawaj z nadziewanymi pomidorami.
Warzywa wędzone i pieczone z dipem grzybowym
Składniki:
Do wędzenia:
2 garści siana
100 g herbaty rooibos
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki w głębokiej patelni połóż na wierzchu warzywa, przykryj pokrywką. Podgrzewaj na małym ogniu, aż z patelni zacznie wychodzić dym, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Przełóż warzywa na blachę do pieczenia.
Składniki:
8 marchewek (obranych i przyciętych)
2 bulwy kopru włoskiego (pokrojone w ćwiartki)
6 ziemniaków (oczyszczonych i pokrojonych wzdłuż na pół)
1 lub 2 duże pietruszki (obrane, przycięte i pokrojone w plastry po 2,5 cm)
1 lub 2 średnie cebule (obrane i pokrojone na ćwiartki)
1 lub 2 duże buraki (obrane i pokrojone w większe kawałki)
1 lub 2 kalarepki (obrane i pokrojone w większe kawałki)
1 korzeń selera (obrany, pokrojony w 2,5 cm plastry)
1 główka czosnku (podzielona na ząbki)
2 lub 3 łodyżki świeżego rozmarynu, szałwii lub tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Rozgrzej piec do 200 st. Wrzuć wszystkie warzywa i zioła do dużej foremki do pieczenia. Posól, dopraw pieprzem, skrop oliwą. Piecz ok. 45 minut do miękkości.
Składniki:
200 g boczniaków
50 g soku z cytryny
100 ml oleju truflowego
50 ml masła
Przygotowanie:
Rozpuść masło na patelni, podsmaż grzyby, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj olej truflowy, zmiksuj na pastę. Podawaj z pieczonymi warzywami.
Bakłażan zapiekany i sałata
Składniki:
3 łyżki oliwy
2 żółte papryki
4 duże bakłażany
2 pomidory
1 posiekana cebula
2 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka soku z pomarańczy
50 ml octu winnego (czerwonego)
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
100 ml oliwy
1 litr śmietany
12 jajek
120 g bułki tartej
100 g mąki
1 bakłażan pokrojony w plastry i zgrillowany
sól, pieprz
4 łyżki pietruszki (z płaskimi liśćmi)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Skrop oliwą bakłażany, paprykę i pomidory. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz 20 minut. Obierz warzywa. Podsmaż na oliwie cebulę i czosnek. Zmiksuj w robocie kuchennym upieczone warzywa z podsmażoną cebulą, octem winnym, sokiem pomarańczowym, kolendrą, resztą oliwy, śmietaną, jajkami, mąką, bułka tartą, pietruszką, solą i pieprzem. Na dnie foremki do zapiekania ułóż plastry bakłażana, nałóż na wierzch miksturę warzywną i piecz 1 godzinę w 180 st. Piecz, aż patyczek do szaszłyków wbity w zapiekankę będzie suchy. Podawaj z sałatą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN