Materiał promocyjny

Pieczone warzywa

W naszej kuchni rządził dziś znakomity kucharz Joseph Seeletso.

Nadziewane pomidory malinowe z kuskusem i sałatką cytrusową

Składniki:

4 duże pomidory

1 1/2 szklanki wywaru warzywnego

60 g posiekanych suszonych pomidorów

185 g kuskusu

30 g połamanego na kawałki niebieskiego sera pleśniowego

garść posiekanej bazylii

2 łyżki posiekanej mięty

1 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 C. Pomidory przekrój na pół i wydrąż pestki i miąższ. Miąższ i przełóż do miseczki, a pomidory ułóż brzuszkami do dołu na papierowych ręcznikach. W małym rondelku zagotuj wywar i pomidory suszone. Zdejmij z ognia i wsyp kuskus. Przykryj i pozostaw na 5 minut. Dodaj ser, bazylię, miętę, pieprz i miąższ wydrążony z pomidorów. Ułóż miseczki z pomidorów na blaszce do pieczenia o wymiarach 18 x 28 cm, nałóż do środka kuskus. Piecz 25-30 minut.

Sałatka:

1 grejpfrut

2 pomarańcze

1 cytryna

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka bazylii (porwanej na kawałeczki)

Przygotowanie:

Pokrój wszystkie cytrusy na segmenty, wymieszaj z oliwą i bazylią, podawaj z nadziewanymi pomidorami.

Warzywa wędzone i pieczone z dipem grzybowym

Składniki:

Do wędzenia:

2 garści siana

100 g herbaty rooibos

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki w głębokiej patelni połóż na wierzchu warzywa, przykryj pokrywką. Podgrzewaj na małym ogniu, aż z patelni zacznie wychodzić dym, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Przełóż warzywa na blachę do pieczenia.

Składniki:

8 marchewek (obranych i przyciętych)

2 bulwy kopru włoskiego (pokrojone w ćwiartki)

6 ziemniaków (oczyszczonych i pokrojonych wzdłuż na pół)

1 lub 2 duże pietruszki (obrane, przycięte i pokrojone w plastry po 2,5 cm)

1 lub 2 średnie cebule (obrane i pokrojone na ćwiartki)

1 lub 2 duże buraki (obrane i pokrojone w większe kawałki)

1 lub 2 kalarepki (obrane i pokrojone w większe kawałki)

1 korzeń selera (obrany, pokrojony w 2,5 cm plastry)

1 główka czosnku (podzielona na ząbki)

2 lub 3 łodyżki świeżego rozmarynu, szałwii lub tymianku

sól, świeżo zmielony pieprz

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Rozgrzej piec do 200 st. Wrzuć wszystkie warzywa i zioła do dużej foremki do pieczenia. Posól, dopraw pieprzem, skrop oliwą. Piecz ok. 45 minut do miękkości.

Składniki:

200 g boczniaków

50 g soku z cytryny

100 ml oleju truflowego

50 ml masła

Przygotowanie:

Rozpuść masło na patelni, podsmaż grzyby, dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, dodaj olej truflowy, zmiksuj na pastę. Podawaj z pieczonymi warzywami.

Bakłażan zapiekany i sałata

Składniki:

3 łyżki oliwy

2 żółte papryki

4 duże bakłażany

2 pomidory

1 posiekana cebula

2 posiekany ząbek czosnku

1 łyżka soku z pomarańczy

50 ml octu winnego (czerwonego)

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

100 ml oliwy

1 litr śmietany

12 jajek

120 g bułki tartej

100 g mąki

1 bakłażan pokrojony w plastry i zgrillowany

sól, pieprz

4 łyżki pietruszki (z płaskimi liśćmi)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Skrop oliwą bakłażany, paprykę i pomidory. Ułóż na blaszce do pieczenia i piecz 20 minut. Obierz warzywa. Podsmaż na oliwie cebulę i czosnek. Zmiksuj w robocie kuchennym upieczone warzywa z podsmażoną cebulą, octem winnym, sokiem pomarańczowym, kolendrą, resztą oliwy, śmietaną, jajkami, mąką, bułka tartą, pietruszką, solą i pieprzem. Na dnie foremki do zapiekania ułóż plastry bakłażana, nałóż na wierzch miksturę warzywną i piecz 1 godzinę w 180 st. Piecz, aż patyczek do szaszłyków wbity w zapiekankę będzie suchy. Podawaj z sałatą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości