Pieczone skrzydełka w truflowej paście ze szparagami
Składniki:
1,5 kg skrzydełek kurczaka
1/4 kostki masła
2 łyżki pasty truflowej
Olej z oliwek do smażenia
6 łodyg selera naciowego
1 pęczek szparagów
Sól pieprz
100 g mielonych orzechów
2 jajka roztrzepane z odrobiną śmietany
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć końcówki, doprawić do smaku. Następnie każde skrzydełko panierować w jajkach i orzechach . Na rozgrzanym oleju smażyć porcjami kawałki mięsa. Na złoto i chrupiąco. Każde skrzydełko posmarować pastą truflową. Szparagi oczyścić i gotować ok. 2 min w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, osuszyć wyłożyć na talerz... Skrzydełka ułożyć na szparagach. Serwować ciepłe lub zimne.
Pechem Melba
Ten wspaniały deser nie został wymyślony przez legendarną australijską śpiewaczkę Nellie Malba (naprawdę nazywała się Helen Porter Amstrong), lecz przez jej wielbiciela i na jej cześć. Ten papież współczesnej kuchni to Georges August Escoffier.
Składniki:
250 ml woda
50 g cukru
1 laska wanilii
8 obranych ze skórki połówek brzoskwiń
350 g świeżych malin
sok z cytryny lub lemonki
20 ml wiśniówki
4 kulki lodów waniliowych
prażone płatki migdałów
Przygotowanie:
Zagotować wodę z cukrem i laską wanilii . Polówki brzoskwiń przez 5 min blanszować w syropie. Ostudzić. Maliny przetrzeć przez sito dodać cukier, podgrzać ciągle mieszając. Dodać sok z cytryny, wiśniówkę wymieszać odstawić do wystygnięcia. Do zamrożonych pucharów nałożyć po kulce lodów waniliowych, położyć po połówce brzoskwiń, zalać sosem, udekorować migdałami i miętą.
Nadziewana pierś kurczaka Gorgonzolą w sosie moreny
Wiadomo, że sos morney powstał dla uczczenia teologa i dyplomaty Philippea Mornaya (1549-1623), doradcy francuskiego króla Henryka IV.
Składniki:
Sos:
20 g masła
20 g mąki
250 ml mleka
50 g tartego ementalera
1 żółtko
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać masło dodać mąkę i zasmażyć na złoty kolor. Mieszając dodać mleko gotując 5 min. Przyprawić solą i pieprzem, wsypać utarty ser i wszystko wymieszać... W oddzielnym naczyniu rozrobić żółtko z odrobiną płynu i wlać do ciepłego nie gorącego sosu.
Kurczak:
4 piersi kurczaka
150 g Gorgonzoli
sól, pieprz
1 gałązka rozmarynu
50 g mrożonego szpinaku
Przygotowanie:
W piersiach naciąć kieszonki, oprószyć solą i pieprzem. Kieszonki napełnić Gorgonzolą i szpinakiem., po czym zamknąć wykałaczką.. Zagrzać wodę z rozmarynem. Pierś umieścić na koszyczku do parowania i 15 min. gotować pod przykryciem na parze.. Polać sosem . Serwować z sałatą lodową o octem balsamicznym.
Zupa serowa Teresy z Avilla
Składniki:
1 l rosołu
100 ml śmietany 18%
200 g tartego sera Rokpol
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 ziołowe serki topione
50 g groszku ptysiowego lub grzanek
Przygotowanie:
Pół szklanki rosołu wymieszać ze śmietaną . Pozostały rosół zagotować, stopniowo wlewać do śmietany ciągle mieszając. Przelać do rondla, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty. Zupę serową zestawić z ognia, mieszając powoli wsypywać ser, mieszać do połączenia. Zupę serową podawać na gorąco posypaną zieloną pietruszką grzankami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN