Materiał promocyjny

Uczta z Gałązką

Na lekcję historii i ucztę smaków zaprasza kucharz Bogdan Gałązka.

Pieczone skrzydełka w truflowej paście ze szparagami

Składniki:

1,5 kg skrzydełek kurczaka

1/4 kostki masła

2 łyżki pasty truflowej

Olej z oliwek do smażenia

6 łodyg selera naciowego

1 pęczek szparagów

Sól pieprz

100 g mielonych orzechów

2 jajka roztrzepane z odrobiną śmietany

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć końcówki, doprawić do smaku. Następnie każde skrzydełko panierować w jajkach i orzechach . Na rozgrzanym oleju smażyć porcjami kawałki mięsa. Na złoto i chrupiąco. Każde skrzydełko posmarować pastą truflową. Szparagi oczyścić i gotować ok. 2 min w osolonej wodzie. Wyjąć z garnka, osuszyć wyłożyć na talerz... Skrzydełka ułożyć na szparagach. Serwować ciepłe lub zimne.

Pechem Melba

Ten wspaniały deser nie został wymyślony przez legendarną australijską śpiewaczkę Nellie Malba (naprawdę nazywała się Helen Porter Amstrong), lecz przez jej wielbiciela i na jej cześć. Ten papież współczesnej kuchni to Georges August Escoffier.

Składniki:

250 ml woda

50 g cukru

1 laska wanilii

8 obranych ze skórki połówek brzoskwiń

350 g świeżych malin

sok z cytryny lub lemonki

20 ml wiśniówki

4 kulki lodów waniliowych

prażone płatki migdałów

Przygotowanie:

Zagotować wodę z cukrem i laską wanilii . Polówki brzoskwiń przez 5 min blanszować w syropie. Ostudzić. Maliny przetrzeć przez sito dodać cukier, podgrzać ciągle mieszając. Dodać sok z cytryny, wiśniówkę wymieszać odstawić do wystygnięcia. Do zamrożonych pucharów nałożyć po kulce lodów waniliowych, położyć po połówce brzoskwiń, zalać sosem, udekorować migdałami i miętą.

Nadziewana pierś kurczaka Gorgonzolą w sosie moreny

Wiadomo, że sos morney powstał dla uczczenia teologa i dyplomaty Philippea Mornaya (1549-1623), doradcy francuskiego króla Henryka IV.

Składniki:

Sos:

20 g masła

20 g mąki

250 ml mleka

50 g tartego ementalera

1 żółtko

sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać masło dodać mąkę i zasmażyć na złoty kolor. Mieszając dodać mleko gotując 5 min. Przyprawić solą i pieprzem, wsypać utarty ser i wszystko wymieszać... W oddzielnym naczyniu rozrobić żółtko z odrobiną płynu i wlać do ciepłego nie gorącego sosu.

Kurczak:

4 piersi kurczaka

150 g Gorgonzoli

sól, pieprz

1 gałązka rozmarynu

50 g mrożonego szpinaku

Przygotowanie:

W piersiach naciąć kieszonki, oprószyć solą i pieprzem. Kieszonki napełnić Gorgonzolą i szpinakiem., po czym zamknąć wykałaczką.. Zagrzać wodę z rozmarynem. Pierś umieścić na koszyczku do parowania i 15 min. gotować pod przykryciem na parze.. Polać sosem . Serwować z sałatą lodową o octem balsamicznym.

Zupa serowa Teresy z Avilla

Składniki:

1 l rosołu

100 ml śmietany 18%

200 g tartego sera Rokpol

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 ziołowe serki topione

50 g groszku ptysiowego lub grzanek

Przygotowanie:

Pół szklanki rosołu wymieszać ze śmietaną . Pozostały rosół zagotować, stopniowo wlewać do śmietany ciągle mieszając. Przelać do rondla, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować 2 minuty. Zupę serową zestawić z ognia, mieszając powoli wsypywać ser, mieszać do połączenia. Zupę serową podawać na gorąco posypaną zieloną pietruszką grzankami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości