Fajitas z kurczaka
Składniki dla 4 osób:
2 pokrojone w paski piersi z kurczaka
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
Przyprawa kebab-gyros Prymat do smaku
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczki sambal oelek
1 oczyszczona i pokrojona w paski czerwona papryka
1 oczyszczona i pokrojona w paski zielona papryka
80 g kukurydzy konserwowej
1 pokrojona w piórka cebula
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na godzinę do lodówki. Na rozgrzanej, dużej patelni zrumienić mięso. Dodać warzywa i smażyć, często obracając, na bardzo dużym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekaną kolendrę. Podawać z pszennymi tortillami, guacamole, salsą pomidorową i kwaśną śmietaną.
Quesadillas z indykiem, serem chedarr i świeżą kolendrą
Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z indyka
Marynata:
1 szklanki oliwy z oliwek
1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka Prymat
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżeczki sambal oelek
2 grillowane czerwone papryki
1 pęczek dymki
1 pęczek świeżej kolendry
300 g startego na tarce sera cheddar
8 placków tortilli
Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną pierś z indyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 2-4 godziny. Następnie mięso zgrillować lub usmażyć, a po ostudzeniu pokroić na cienkie plastry. Grillowaną paprykę pokroić w paseczki. Na tortilli ułożyć dużą ilość sera, następnie plasterki indyka, dymkę, grillowaną paprykę i posiekaną kolendrę. Całość przykryć drugą tortillą i rozpłaszczyć. Tak przygotowaną tortillę podsmażać na średnio rozgrzanej patelni do momentu roztopienia się sera, po czym obrócić na drugą stronę i również obsmażyć. Placki tortilli powinny być chrupiące i w całości połączone z roztopionym serem. Aromatyczne tortille przełożyć na deskę i pokroić w ćwiartki. Tak przygotowane quesadillas podawać z kwaśną śmietaną, guacamole i salsą pomidorową.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN