Materiał promocyjny

Co było pierwsze - jajko czy kura?

Bogdan Gałązka przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z jaj.

Eggah

– tradycyjne perskie danie - omlet podawany w postaci gorących lub zimnych kwadratów.

Składniki:

100 g świeżego lub mrożonego

2 ząbki czosnku

6 jaj

100 g koziego sera

1 pęczek tymianku

20 ml śmietany 18%

1 cebula

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy 3 gałązki tymianku. Mieszamy jajka z przesmażonymi składnikami. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w temperaturze 170 C około 20 min. Przed podaniem kroimy w kawałki.

Frittata

– płaski omlet - smaży się go w patelni o grubym dnie, a następnie zapieka się w piekarniku aż do zarumienienia.

Składniki:

10 jaj

50 ml oliwy

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1 zielona papryka pokrojona w kostkę

1 pęczek szparag

100 g tartego parmezanu

3 duże pomidory

1 pęczek bazylii

1 posiekana cebula

1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Roztrzepujemy jaja z dodatkiem warzyw i wlewamy masę na rozgrzaną oliwę. Smażymy przez 15 min na małym ogniu, a następnie zapiekamy przez 2-3 minuty.

Omlet japoński Tamago

- tradycyjnie wypieka się go na 20-centymetrowej, kwadratowej patelni i zwija podczas smażenia.

Składniki:

10 jaj

100 ml mirinu

4 łyżki wody – dodanie wody rozrzedza omlet i nadaje mu lekkości

10 ml sosu sojowego

20 g cukru

Przygotowanie:

Do masy jajecznej dodajemy marin, sos sojowy, cukier i wodę. Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną tłuszczem. Wlewamy połowę masy jajecznej i przechylamy patelnię, by równomiernie się rozlało. Kiedy pojawią się pęcherzyki, podważamy brzegi drewnianym ostrzem. Za pomocą pałeczki zwijamy omlet ku sobie. Smażymy aż do ścięcia, czyli około 1 min. Dolewamy drugą część masy i powtarzamy czynność ze zwijaniem.

Kotleciki z siekanej cielęciny faszerowane przepiórczymi jajkami, serwowane z pieczoną dynią

Składniki:

1000 g mielonej cielęciny

20 jaj przepiórczych

5 średnich marchewek obranych i startych na tarce

szczypta gałki muszkatołowej

100 ml oliwy

50 g masła

1 pęczek rozmarynu

2 cebule posiekane

2 ząbki czosnku

1 pęczek pietruszki

3 całe jajka

100 g bułki lub tartego chleba

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przesmażyć cebulę z czosnkiem, marchewką i gałązka rozmarynu. Mięso dobrze wymieszać dodać przesmażoną cebulkę i posiekany rozmaryn, pietruszkę gałkę, muszkatołową jajka i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować przepiórcze jajka i obrać ze skorupki. Formować okrągłe kotleciki o wadze ok. 50 g do środka wkładając przepiórcze jajko. Ugotować około 1 l wywaru warzywnego. Na gotująca się wodę wkładać nasze kotleciki i gotować ok. 15 min. W rondlu rozgrzać oliwę z odrobiną masła i przełożyć nasze kotleciki na gorący tłuszcz obsmażyć na złoty kolor. Serwować z zapiekanką z dyni. Ozdobić talerz ziołami.

Zapiekana dynia

Składniki:

1000 g dyni

100 g masła

200 g tartego grujera

100 ml śmietany

10 g gałki

8 jajek

sól i pieprz

Przygotowanie:

Dynię obrać oczyścić z pestek. Pokroić na kawałki. W garnku zagotować osoloną wodę dodać dynię i gotować 10 min. Odcedzić z wody i dodać masło. Lekko obsmażyć naszą dynię na złoty kolor. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać, smietanę, ser, gałkę muszkatołową. Wszystko doprawić solą, pieprzem i zmiksować. Przelać wszystko do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do większego naczynia i zalać wszystko do połowy wodą. Rozgrzać piekarnik do 180 C . Piec dynię w kąpieli wodnej przez 40 min. Serwować kotleciki z dynią i świeżym szpinakiem.

Przepis opracował Bogdan Gałązka.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości