Eggah
– tradycyjne perskie danie - omlet podawany w postaci gorących lub zimnych kwadratów.
Składniki:
100 g świeżego lub mrożonego
2 ząbki czosnku
6 jaj
100 g koziego sera
1 pęczek tymianku
20 ml śmietany 18%
1 cebula
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy 3 gałązki tymianku. Mieszamy jajka z przesmażonymi składnikami. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w temperaturze 170 C około 20 min. Przed podaniem kroimy w kawałki.
Frittata
– płaski omlet - smaży się go w patelni o grubym dnie, a następnie zapieka się w piekarniku aż do zarumienienia.
Składniki:
10 jaj
50 ml oliwy
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
1 pęczek szparag
100 g tartego parmezanu
3 duże pomidory
1 pęczek bazylii
1 posiekana cebula
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Roztrzepujemy jaja z dodatkiem warzyw i wlewamy masę na rozgrzaną oliwę. Smażymy przez 15 min na małym ogniu, a następnie zapiekamy przez 2-3 minuty.
Omlet japoński Tamago
- tradycyjnie wypieka się go na 20-centymetrowej, kwadratowej patelni i zwija podczas smażenia.
Składniki:
10 jaj
100 ml mirinu
4 łyżki wody – dodanie wody rozrzedza omlet i nadaje mu lekkości
10 ml sosu sojowego
20 g cukru
Przygotowanie:
Do masy jajecznej dodajemy marin, sos sojowy, cukier i wodę. Rozgrzewamy patelnię wysmarowaną tłuszczem. Wlewamy połowę masy jajecznej i przechylamy patelnię, by równomiernie się rozlało. Kiedy pojawią się pęcherzyki, podważamy brzegi drewnianym ostrzem. Za pomocą pałeczki zwijamy omlet ku sobie. Smażymy aż do ścięcia, czyli około 1 min. Dolewamy drugą część masy i powtarzamy czynność ze zwijaniem.
Kotleciki z siekanej cielęciny faszerowane przepiórczymi jajkami, serwowane z pieczoną dynią
Składniki:
1000 g mielonej cielęciny
20 jaj przepiórczych
5 średnich marchewek obranych i startych na tarce
szczypta gałki muszkatołowej
100 ml oliwy
50 g masła
1 pęczek rozmarynu
2 cebule posiekane
2 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
3 całe jajka
100 g bułki lub tartego chleba
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przesmażyć cebulę z czosnkiem, marchewką i gałązka rozmarynu. Mięso dobrze wymieszać dodać przesmażoną cebulkę i posiekany rozmaryn, pietruszkę gałkę, muszkatołową jajka i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Ugotować przepiórcze jajka i obrać ze skorupki. Formować okrągłe kotleciki o wadze ok. 50 g do środka wkładając przepiórcze jajko. Ugotować około 1 l wywaru warzywnego. Na gotująca się wodę wkładać nasze kotleciki i gotować ok. 15 min. W rondlu rozgrzać oliwę z odrobiną masła i przełożyć nasze kotleciki na gorący tłuszcz obsmażyć na złoty kolor. Serwować z zapiekanką z dyni. Ozdobić talerz ziołami.
Zapiekana dynia
Składniki:
1000 g dyni
100 g masła
200 g tartego grujera
100 ml śmietany
10 g gałki
8 jajek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Dynię obrać oczyścić z pestek. Pokroić na kawałki. W garnku zagotować osoloną wodę dodać dynię i gotować 10 min. Odcedzić z wody i dodać masło. Lekko obsmażyć naszą dynię na złoty kolor. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać, smietanę, ser, gałkę muszkatołową. Wszystko doprawić solą, pieprzem i zmiksować. Przelać wszystko do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawić do większego naczynia i zalać wszystko do połowy wodą. Rozgrzać piekarnik do 180 C . Piec dynię w kąpieli wodnej przez 40 min. Serwować kotleciki z dynią i świeżym szpinakiem.
Przepis opracował Bogdan Gałązka.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN