Szaszłyk z polędwicy wieprzowej i ananasa
Składniki dla 4 osób:
4 szaszłyki( każdy o wadze 100 g, składający się z 70 g pokrojonego mięsa i 30 g pokrojonego w koskę ananasa)
4 łyżki pikantnej płynnej marynaty Prymat
Sałatka:
2 filetowane pomarańcze
2 filetowane grejpfruty
1 obrane i pokrojone w kostkę awokado
Sok z 1 cytryny
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
1 cykoria (tylko żółte liście)
1 op. mieszanych zielonych sałat
Sos:
1 op. włoskiego sosu Prymat
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka syropu klonowego
Ulubione przyprawy do smaku
Sposób przygotowania:
Na szpadki do szaszłyków nadziać na przemian 3 kawałki mięsa i 2 kawałki ananasa, całość zamarynować z pikantnej płynnej marynacie Prymat, a następnie zgrillować lub usmażyć na patelni grillowej. Sos włoski przygotować zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu, dodać musztardę Dijon i syrop klonowy. Porwane na kawałki liście sałaty połączyć z filetowanymi pomarańczami i grejpfrutami, dodać awokado, orzeszki pinii i sos włoski. Sałatkę dokładnie wymieszać, a następnie ułożyć na liściach cykorii. Podawać z grzankami z pieczywa ciabatta oraz gorącymi szaszłykami z kurczaka i ananasa.
Grillowana pierś z kurczaka
Składniki dla 4 osób:
400 g filetów z piersi kurczaka
4 łyżki płynnej pikantnej marynaty Prymat
Sałatka:
2 główki brokułów
1 cebula czerwona
1 szklanki prażonych migdałów
1 szklanki prażonych orzechów nerkowca
100 g sera feta
2 łyżki rodzynek sułtańskich
Sos:
1 op. sosu greckiego Prymat
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka miodu lipowego
2 łyżki białego kremu balsamico
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zalać marynatą i odstawić na 2 godz. do lodówki. Kurczaka zgrillować lub usmażyć na patelni grillowe. Wszystkie składniki sosu greckiego dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Brokuły podzielone na różdżki zalać gorącą wodą, gotować 8 minut, a następnie przelać zimną wodą. Brokuły, sparzone rodzynki, orzechy i cebulę pokropiona w wiórki wymieszać z sosem greckim, posypać serem feta pokropionym w kostkę i podawać z aromatyczną piersią kurczaka.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN