Serowe ciastka owsiane
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zimnego masła posiekanego nożem
1/4 szklanki tartego sera
mleko
sól, słodka papryka
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać masło, rozetrzeć je palcami, żeby ciasto miało konsystencję grubej kaszy. Dodać ser i tyle mleka, by ciasto dało się zlepić. Uformować wałek, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Po godzinie kroić plastry, układać na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do gorącego piekarnika 180 st. C, piec, aż będą rumiane, ok. 20 minut.
Bułki z szynką
Składniki:
100 g zimnego masła
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g szynki pokrojonej w kostkę
2 łyżki tartego parmezanu
200 ml kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, cukier
Przygotowanie:
Masło drobno posiekaj. Do miski z masłem wsyp mąkę, proszek, szczyptę cukru i sól, a następnie wymieszaj. Rozdrabniaj masło palcami, otaczając mąką, aż powstaną bardzo drobne grudki. Dodaj śmietanę, jajko, ser i szynkę, wymieszaj. Powstanie luźne ciasto. Uformuj w dłoniach nieduże kule, ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Odrobinę śmietany wymieszaj z cukrem i posmaruj tym wierzch bułek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C Piecz ok. 30 minut, aż urosną i się zrumienią.
Słodka bułka marchewkowa
Składniki:
2 marchewki
1 twarde jabłko
60 g (garść) rodzynek
80 g brązowego cukru
2 jajka
150 g mąki razowej
łyżeczka proszku do pieczenia
tarty korzeń imbiru, sól
masło lub oliwa do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Małą formę keksówkę natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C W mikserze ubić jajka z cukrem. Marchew utrzeć na drobnej tarce (potrzeba ok 200 g), jabłko zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, marchwią, jabłkiem, rodzynkami, przyprawami oraz jajami z cukrem. Wlać do formy i piec ok. 30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy po nakłuciu pozostaje suchy. Bułka jest świetna z masłem, ale jeśli ktoś lubi słodkie pieczywo z wytrawnym nadzieniem, to pasują do niej również pasty kanapkowe.
Smacznego!
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN