Chaczapuri z białym serem, fetą i szpinakiem
Składniki:
500 g mąki
50 ml wody
20 g soli
10 g drożdży
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy farsz:
200 g świeżego szpinaku
100 g białego twarogu
100 g sera feta
2 ząbki czosnku
50 g suszonych pomidorów
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy czosnek na złoty kolor, wyjmujemy go i na aromatyczną oliwę wrzucamy na chwilę szpinak. Krótko przesmażamy, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Ser biały łączymy z fetą, dodajemy przesmażony szpinak i pokrojone pomidory suszone. Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm grubości okrągły placek. Na środek wykładamy farsz. Zlepiamy ciasto jak gigantyczny pączek, dociskamy i powstaje nam duży placek z farszem w środku. Rozgrzewamy patelnię wkładamy na nią placek z ciasta. Pieczemy na niedużym ogniu, po jakimś czasie przekładamy na drugą stronę.
Kuleczki z wieprzowiny z salsą z papryki
Składniki:
400 g wieprzowej łopatki
1 cebula
2 jaja
czarny pieprz
tymianek
oliwa z oliwek
świeża kolendra
500 g pomidorów
600 g papryki
1 papryczka chilli
czosnek
2 łyżki octu winnego
sól, cukier
Przygotowanie:
Mięso łączymy z jajkami, przesmażoną cebulką, przyprawami. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę i porcjujemy małe kuleczki. Każdą nabijamy na wykałaczkę. Smażymy na głębokim tłuszczu. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w kostkę. Na oliwie przesmażamy cebulę i czosnek, paprykę, pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut. Dodajemy do sosu papryczkę chilli, ocet i wszystko doprawiamy solą. Do gorącego sosu wrzucamy usmażone pulpeciki i dodajemy kolendrę.
Udźce z kurczaka z selerem naciowym, pomidorami suszonymi
Składniki:
4 udka kurczaka
seler naciowy
100 g suszonych pomidorów
rozmaryn
sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
Udźce dokładnie solimy i posypujemy pieprzem. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, pomidory podobnie. Rozmaryn kroimy bardzo drobno i dodajemy do selera i pomidorów. Skórę z udźca odrywamy i wkładamy farsz. Zakładamy z powrotem skórę i spinamy wykałaczką. Układamy na blaszce i pieczemy około 50 minut w piekarniku w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia podlewamy kieliszkiem białego wina.
Kruche babeczki z żurawiną i migdałami
Składniki:
200 g mąki
100 g masła
3 żółtka
50 g cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy kruche ciasto. Wylepiamy foremki i wypiekamy babeczk,i ale z połowy ciasta.
300 g żurawiny
100 ml wina
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 g migdałów
50 g miodu
Przygotowanie:
Żurawinę zagotowujemy z winem i zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Powstaje nam prosty kisiel. Migdały miksujemy i łączymy z miodem. Na dno wypieczonej babeczki wykładamy troszkę masy migdałowej, następnie żurawinę. Wierzch pokrywamy pozostałym ciastem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni około 15 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN