Materiał promocyjny

Co upichcił Gleba z żoną

Do naszej kuchni zaprosiliśmy Maćka Glebę Florka. Tancerz przygotował nam sałatkę z łososiem, ogniste krewetki, łososia pieczonego w folii z czosnkiem i orzeźwiającą sałatkę z oliwek. Gleba przyjechał do nas razem ze swoją uroczą żoną - Magdą. Nie mogliśmy powstrzymać się i zapytać ile prawdy jest w pogłoskach o tym, że Florków ma być wkrótce więcej...

Sałatka z łososiem

Składniki:

200g wędzonego łososia

2 szalotki (cebula)

Czerwona sałata karbowana (Ricardo)

Rukola

Sałata kędzierzawa

Roszponka

2 dojrzałe awokado

3 limonki

Natka pietruszki

1 cytryna

Majonez 200g

3 łyżki oliwy z oliwek

Sól i pieprz*Bagietka

Sposób przyrządzenia:

Dzielimy sałaty. Kroimy awokado, po czym skrapiamy je cytryną, zapobiegając tym samym ich ściemnieniu. Wrzucamy kawałki wędzonego łososia i pokrojoną w plasterki cebulę.

Majonez mieszamy z oliwą z oliwek (pamiętając, aby były zachowane proporcje 2/3 majonezu i 1/3 oliwy). Ścieramy skórkę z dwóch limonek. Dodajemy sól i pieprz i łyżeczkę soku z limonek. Mieszamy różne rodzaje sałat z sosem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z bagietką.

Ogniste krewetki

Składniki:

1/2 kg krewetek Black Tiger obranych (surowych lub mrożonych)

1/3 kostki masła (82%)

4-5 ząbki czosnku

Kawałek czerwonej ostrej papryki (suszona lub świeża)

2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Natka pietruszki

Sól i pieprz

Kawałek bagietki

Sposób przyrządzania:

Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy obrane krewetki. Od razu solimy i pieprzymy. Wrzucamy czosnek (posiekany lub wyciśnięty) i drobno pokrojoną papryczkę. Następnie dodajemy 2-3 łyżeczki słodkiej papryki i mieszamy. Zdejmujemy z gazu. Dorzucamy grubo posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z bagietką, która fantastycznie komponuje się z sosem i krewetkami.

Pieczony łosoś w folii z czosnkiem

Składniki:

Cztery dzwonka z łososia lub 1 kilogramowy łosoś

3-4 cytryny

Musztarda zwykła

400 g jogurtu naturalnego (bez cukru)

6 ząbków czosnku

Koperek

Oliwa z oliwek

1/3 kostki masła

Zioła prowansalskie

Sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Łososiowe dzwonka skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy koperkiem, kładziemy na wierzchu plasterek cytryny. Solimy i dodajemy ziół. Odwracamy dzwonki na drugą stronę, kładąc je na foli. Na każdy dzwonek kładziemy łyżkę masła i starannie zawijamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200-220 stopni Celsjusza). Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z sosem. Przygotowanie sosu: Jogurt naturalny łączymy z oliwą z oliwek i musztardą (zachowując proporcję 3 jogurtu,1/4 oliwy i 1/5 musztardy). Dodajemy koperek i wyciskamy czosnek, solimy i pieprzymy, a następnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, czekając aż dzwonki będą gotowe.

Orzeźwiająca sałatka z oliwek

Składniki:

200 g czarnych drylowanych oliwek

200 g zielonych drylowanych oliwek

2 ząbki czosnku*Koper włoski

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Ostra mielona papryka

1 pomarańcza

Inne przyprawy: zioła prowansalskie, mielone migdały suszona cebula, mielony czosnek)

Sposób przyrządzania:

Koperek i czosnek kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z oliwą z oliwek i ostrą papryką, dodając na koniec wyciśnięty sok z pomarańczy. Polewamy oliwki i gotowe.

Autor: DDTVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości