Sałatka z łososiem
Składniki:
200g wędzonego łososia
2 szalotki (cebula)
Czerwona sałata karbowana (Ricardo)
Rukola
Sałata kędzierzawa
Roszponka
2 dojrzałe awokado
3 limonki
Natka pietruszki
1 cytryna
Majonez 200g
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz*Bagietka
Sposób przyrządzenia:
Dzielimy sałaty. Kroimy awokado, po czym skrapiamy je cytryną, zapobiegając tym samym ich ściemnieniu. Wrzucamy kawałki wędzonego łososia i pokrojoną w plasterki cebulę.
Majonez mieszamy z oliwą z oliwek (pamiętając, aby były zachowane proporcje 2/3 majonezu i 1/3 oliwy). Ścieramy skórkę z dwóch limonek. Dodajemy sól i pieprz i łyżeczkę soku z limonek. Mieszamy różne rodzaje sałat z sosem i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z bagietką.
Ogniste krewetki
Składniki:
1/2 kg krewetek Black Tiger obranych (surowych lub mrożonych)
1/3 kostki masła (82%)
4-5 ząbki czosnku
Kawałek czerwonej ostrej papryki (suszona lub świeża)
2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Kawałek bagietki
Sposób przyrządzania:
Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy obrane krewetki. Od razu solimy i pieprzymy. Wrzucamy czosnek (posiekany lub wyciśnięty) i drobno pokrojoną papryczkę. Następnie dodajemy 2-3 łyżeczki słodkiej papryki i mieszamy. Zdejmujemy z gazu. Dorzucamy grubo posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z bagietką, która fantastycznie komponuje się z sosem i krewetkami.
Pieczony łosoś w folii z czosnkiem
Składniki:
Cztery dzwonka z łososia lub 1 kilogramowy łosoś
3-4 cytryny
Musztarda zwykła
400 g jogurtu naturalnego (bez cukru)
6 ząbków czosnku
Koperek
Oliwa z oliwek
1/3 kostki masła
Zioła prowansalskie
Sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Łososiowe dzwonka skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy koperkiem, kładziemy na wierzchu plasterek cytryny. Solimy i dodajemy ziół. Odwracamy dzwonki na drugą stronę, kładąc je na foli. Na każdy dzwonek kładziemy łyżkę masła i starannie zawijamy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200-220 stopni Celsjusza). Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z sosem. Przygotowanie sosu: Jogurt naturalny łączymy z oliwą z oliwek i musztardą (zachowując proporcję 3 jogurtu,1/4 oliwy i 1/5 musztardy). Dodajemy koperek i wyciskamy czosnek, solimy i pieprzymy, a następnie mieszamy. Wkładamy do lodówki, czekając aż dzwonki będą gotowe.
Orzeźwiająca sałatka z oliwek
Składniki:
200 g czarnych drylowanych oliwek
200 g zielonych drylowanych oliwek
2 ząbki czosnku*Koper włoski
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Ostra mielona papryka
1 pomarańcza
Inne przyprawy: zioła prowansalskie, mielone migdały suszona cebula, mielony czosnek)
Sposób przyrządzania:
Koperek i czosnek kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z oliwą z oliwek i ostrą papryką, dodając na koniec wyciśnięty sok z pomarańczy. Polewamy oliwki i gotowe.
Autor: DDTVN
Źródło: Dzień Dobry TVN