Dzisiaj w naszej kuchni nietypowe zestawienia smakowe. Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski przedstawili przepisy na spaghetti z parówkami i truflą, curry z wołowiny oraz karkówkę po żydowsku.
Spaghetti z parówkami i truflą
Składniki:
trufla 1 łyżeczki (może być pasta truflowa)
oliwa z oliwek do smażenia
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 parówki cielęce
50 ml śmietany 36%
natka pietruszki
3-4 pomidorki cherry
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę posiekać i przesmażyć na oliwie. Dodać parówki, po chwili wlać śmietanę. Zredukować gęstość. Na koniec dodać trufle, pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry i natkę pietruszki. Na patelni wymieszać sos z makaronem.
Coś z kuchni indyjskiej – curry z wołowiny
Składniki:
40 dkg mięsa wołowego (najlepiej z rostbefu lub antrykotu)
1 cebula
300 ml mleczka kokosowego
2 łyżeczki pasty curry (zielona lub czerwona)
świeża kolendra
2 ząbki czosnku
sok z jednej limonki
Przygotowanie:
Na patelni lub w małym rondelku przesmażamy cebulę i mięso. Dodajemy mleczko i pastę, chwile dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy sok z limonki i posiekaną kolendrę.
Karkówka po żydowsku
Składniki:
1 kg karkówki
cebula
zioła prowansalskie
sól czosnkowa
papryka
pieprz
oregano
bazylia
ser żółty
majonez
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić w plastry i trochę rozbić tłuczkiem. Posypać ziołami i pozostałymi przyprawami - pozostawić na noc. Na drugi dzień przyprawione mięso ciasno poukładać na ruszcie, posypać cebulą pokrojoną w talarki. Wszystko posmarować majonezem i piec około 1 1/2 godziny w temperaturze 170 stopni. Po upływie godziny, posypać żółtym serem. Przed włożeniem mięsa do piekarnika, nalać pod ruszt wodę.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN