Materiał promocyjny

Łatwy kokos do zjedzenia

Kuchnia kokosowa
Kuchnia kokosowa
Mistrz Andrzej Polan nowy sezon w Dzień Dobry TVN rozpoczął od przygotowania w naszej kuchni potraw z kokosem.

Kurczak ze śmietanką kokosową i curry

Składniki:

1 orzech kokosowy

woda

Przygotowanie:

Orzecha rozpoławiamy na pół, wyskrobujemy biały miąższ - tzw. koprę. Wyskrobane płatki kopry rozdrabiamy, jak najbardziej i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą. Kopry powinniśmy mieć w proporcji 2:1 w stosunku do wody. Odstawiamy na bok, a następnie całość wlewamy do woreczka z płótna lub gazy i dokładnie wyciskamy. Możemy iść na skróty i zastąpić świeży owoc kokosu wiórkami kokosowymi. Wtedy też szklankę wiórków kokosowych zalewamy szklanką gorącej, słodkiej śmietanki.

2 filety z kurczaka

1 cebula

1 suszona papaja

1 ostra papryczka

curry, kurkuma

oliwa z oliwek

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy kurczaka i smażymy, aż kawałki będą w ładnym złotym kolorze. Dodajemy curry, kurkumę oraz papaję. Teraz pora na śmietankę naszej produkcji. Gotujemy tylko do zgęstnienia i na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Do kurczaka polecam naleśnik z kiełkami fasoli mun i już będzie bardzo extra!

Naleśnik z kiełkami fasoli mun

Składniki:

200 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

2 jaja

100 ml mleka

woda

kiełki fasoli mun

natka pietruszki

sól

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników, poza fasolą, przygotowujemy ciasto. Odstawiamy na bok niech odpocznie. Kiełki kroimy w drobne kawałki, ciasto wylewamy na patelnię i posypujemy kiełkami. Smażymy z obu stron.

Rurki pinacolada

Składniki:

230 g cukru

50 g masła

1/2 szklanki białka

40 g mąki

250 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Prosto i szybko. Teraz powstałe ciasto wykładamy na papier pergaminowy i rozsmarowujemy kółka wielkości talerzyka deserowego. Pieczemy w temp. 180 stopni (5-6 minut) na złoty kolor. Wystawiamy z pieca, chwilę odczekujemy i skręcamy rurki na drewnianym wałku. Odstawiamy.

Krem:

1/2 świeżego ananasa

100 g cukru

50 g mąki

4 żółtka

400 ml mleka

100 ml rumu

Przygotowanie:

Żółtka, cukier, mąkę oraz 1/ 2 szklanki mleka mieszamy razem. Ananasa obieramy, miksujemy i też dodajemy do masy. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy powstałą masę i mieszamy jeszcze trzymając na palniku, aż zgęstnieje i powstanie nam budyń. Odstawiamy na bok niech ostygnie. Śmietankę ubijamy, dodajemy część naszego budyniu, mieszamy delikatnie. Do pozostałej części budyniu dodajemy rum i mieszamy. Rurki wypełniamy budyniem ananasowo-rumowym i kremem śmietanowym. Niesamowicie dobry deser!

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana