Kurczak ze śmietanką kokosową i curry
Składniki:
1 orzech kokosowy
woda
Przygotowanie:
Orzecha rozpoławiamy na pół, wyskrobujemy biały miąższ - tzw. koprę. Wyskrobane płatki kopry rozdrabiamy, jak najbardziej i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą. Kopry powinniśmy mieć w proporcji 2:1 w stosunku do wody. Odstawiamy na bok, a następnie całość wlewamy do woreczka z płótna lub gazy i dokładnie wyciskamy. Możemy iść na skróty i zastąpić świeży owoc kokosu wiórkami kokosowymi. Wtedy też szklankę wiórków kokosowych zalewamy szklanką gorącej, słodkiej śmietanki.
2 filety z kurczaka
1 cebula
1 suszona papaja
1 ostra papryczka
curry, kurkuma
oliwa z oliwek
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy kurczaka i smażymy, aż kawałki będą w ładnym złotym kolorze. Dodajemy curry, kurkumę oraz papaję. Teraz pora na śmietankę naszej produkcji. Gotujemy tylko do zgęstnienia i na koniec dodajemy posiekaną kolendrę. Do kurczaka polecam naleśnik z kiełkami fasoli mun i już będzie bardzo extra!
Naleśnik z kiełkami fasoli mun
Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 jaja
100 ml mleka
woda
kiełki fasoli mun
natka pietruszki
sól
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników, poza fasolą, przygotowujemy ciasto. Odstawiamy na bok niech odpocznie. Kiełki kroimy w drobne kawałki, ciasto wylewamy na patelnię i posypujemy kiełkami. Smażymy z obu stron.
Rurki pinacolada
Składniki:
230 g cukru
50 g masła
1/2 szklanki białka
40 g mąki
250 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Prosto i szybko. Teraz powstałe ciasto wykładamy na papier pergaminowy i rozsmarowujemy kółka wielkości talerzyka deserowego. Pieczemy w temp. 180 stopni (5-6 minut) na złoty kolor. Wystawiamy z pieca, chwilę odczekujemy i skręcamy rurki na drewnianym wałku. Odstawiamy.
Krem:
1/2 świeżego ananasa
100 g cukru
50 g mąki
4 żółtka
400 ml mleka
100 ml rumu
Przygotowanie:
Żółtka, cukier, mąkę oraz 1/ 2 szklanki mleka mieszamy razem. Ananasa obieramy, miksujemy i też dodajemy do masy. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy powstałą masę i mieszamy jeszcze trzymając na palniku, aż zgęstnieje i powstanie nam budyń. Odstawiamy na bok niech ostygnie. Śmietankę ubijamy, dodajemy część naszego budyniu, mieszamy delikatnie. Do pozostałej części budyniu dodajemy rum i mieszamy. Rurki wypełniamy budyniem ananasowo-rumowym i kremem śmietanowym. Niesamowicie dobry deser!
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN