Materiał promocyjny

Sonia gotuje z Sową

W kuchni "Dzień Dobry TVN" mieliśmy okazję zobaczyć Sonię Bohosiewicz. Robert Sowa, z pomocą aktorki, przygotował dla nas zupę z soczewicy z aromatycznymi przyprawami i naturalnym jogurtem oraz pieczony filet z pangi w sosie śmietanowym.

Zobacz materiał video:

ZUPA Z SOCZEWICY Z AROMATYCZNYMI PRZYPRAWAMI I JOGURTEM NATURALNYM

Składniki dla 4 osób:

2 puszki pomidorów pelati

1 puszka soczewicy

1 mała pokrojona w kostkę cebula

2 posiekane ząbki czosnku

oliwa z oliwek do smażenia

5 goździków

szczypta cynamonu

szczypta imbiru Prymat

szczypta chili pieprz cayenne

1 łyżeczka curry

2 kostki rosołowe rozpuszczone w 1 l wrzątku

100 ml jogurtu naturalnego (bałkańskiego lub greckiego)

100 g pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera

sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę, dodać wymieszane i utarte w moździerzu przyprawy. Całość zalać bulionem, dodać pomidory i soczewicę, a następnie gotować przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu zupę zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem. Kostki żółtego sera ułożyć w miseczkach, zalać zupą i podawać z łyżką jogurtu naturalnego.

PIECZONY FILET Z PANGI Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM PODANY NA DUSZONYM BOBIE W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki dla 4 osób:

4 (160 g) filety z pangi bez skóry i ości

Marynata:

2 łyżki oliwy z oliwek

przyprawa do ryb Prymat

2 ząbki czosnku

pieprz czarny mielony do smaku

1 cytryny

8 małych ugotowanych ziemniaków

4 gałązki świeżego kopru

2 łyżki masła

4 łyżki pomidorów concasse

1 limonka do dekoracji

Sos:

200 g świeżego bobu

1 cebula

2 łyżki pokrojonego w paseczki bekonu

50 ml białego wytrawnego wina

200 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki tartego sera parmezan

sól, pieprz czarny mielony Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Filety z pangi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do ryb, czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę piec 20 minut w temperaturze 180°C. Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodać bób i gotować przez ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupin. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bekon, całość podlać białym winem, po odparowaniu dodać śmietanę, zredukować. Następnie dodać starty parmezan i powstały sos połączyć z bobem. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i koperku. Upieczoną pangę ułożyć na sosie z bobu, posypać pomidorami concasse. Tak przygotowaną rybę podawać z gotowanymi ziemniakami, przed podaniem udekorować cząstkami limonki.

Autor: DDTVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości