Zobacz materiał video:
ZUPA Z SOCZEWICY Z AROMATYCZNYMI PRZYPRAWAMI I JOGURTEM NATURALNYM
Składniki dla 4 osób:
2 puszki pomidorów pelati
1 puszka soczewicy
1 mała pokrojona w kostkę cebula
2 posiekane ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
5 goździków
szczypta cynamonu
szczypta imbiru Prymat
szczypta chili pieprz cayenne
1 łyżeczka curry
2 kostki rosołowe rozpuszczone w 1 l wrzątku
100 ml jogurtu naturalnego (bałkańskiego lub greckiego)
100 g pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera
sól czosnkowa, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek i cebulę, dodać wymieszane i utarte w moździerzu przyprawy. Całość zalać bulionem, dodać pomidory i soczewicę, a następnie gotować przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu zupę zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem. Kostki żółtego sera ułożyć w miseczkach, zalać zupą i podawać z łyżką jogurtu naturalnego.
PIECZONY FILET Z PANGI Z CZOSNKIEM I ROZMARYNEM PODANY NA DUSZONYM BOBIE W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki dla 4 osób:
4 (160 g) filety z pangi bez skóry i ości
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do ryb Prymat
2 ząbki czosnku
pieprz czarny mielony do smaku
1 cytryny
8 małych ugotowanych ziemniaków
4 gałązki świeżego kopru
2 łyżki masła
4 łyżki pomidorów concasse
1 limonka do dekoracji
Sos:
200 g świeżego bobu
1 cebula
2 łyżki pokrojonego w paseczki bekonu
50 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki tartego sera parmezan
sól, pieprz czarny mielony Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Filety z pangi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do ryb, czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę piec 20 minut w temperaturze 180°C. Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodać bób i gotować przez ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupin. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bekon, całość podlać białym winem, po odparowaniu dodać śmietanę, zredukować. Następnie dodać starty parmezan i powstały sos połączyć z bobem. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i koperku. Upieczoną pangę ułożyć na sosie z bobu, posypać pomidorami concasse. Tak przygotowaną rybę podawać z gotowanymi ziemniakami, przed podaniem udekorować cząstkami limonki.
Autor: DDTVN
Źródło: Dzień Dobry TVN