Materiał promocyjny

Kolorowe smaki lata - kolor biały

Dzisiaj w naszej kuchni królował kolor biały:tempura z warzyw, sałatka z popcornem, sałatka pieczarkowa,zupa kalafiorowo-czosnkowa, sola w sosie kaparowym oraz ryż z malinami.

Tempura z warzyw

Składniki:

Ciasto na Tempurę:

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki pszennej

Woda gazowana

Warzywa do wyboru: brokuły, kalafior, bakłażan, cukinia, marchew

5 łyżek majonezu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka koniaku

Sos sojowy

Papryczka chilli

Jogurt naturalny

2 ząbki czosnku

Kolendra

Olej słonecznikowy lub oliwa z pestek winogron

Przyprawy Kamis

Papryka Ostra

Pieprz Kolorowy w młynku

Sól Morska w młynku

Przygotrowanie:

Maki wymieszaj, dodaj tyle wody, aby ciasto uzyskało konsystencje gęstej śmietany. Warzywa pokrój w dużą kostkę, następnie maczaj w cieście i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania lekko złotego koloru. W małej miseczce wymieszaj majonez, koncentrat, koniak, paprykę ostrą. W kolejnej jogurt wymieszaj z rozmiażdżonym czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem. Sos sojowy wymieszaj z drobno posiekaną chilli. Warzywa podawaj jeszcze ciepłe w towarzystwie 3 sosów.

Sałatka z popcornem:

Składniki:

Opakowanie kukurydzy do prażenia

100 g sera gouda w kawałku

Seler naciowy- 3 łodygi

10 różyczek brokułu

Puszka kukurydzy w puszce

100 g dobrej szynki w kawałku

10 pomidorków cherry

7 łyżek majonezu

Cykoria

Przyprawy Kamis:

Sól Morska Prowansalska w Młynku

Pieprz Cytrynowy

Zioła prowansalskie

Papryka Słodka

Przygotowanie:

Popcorn upraż używając niewielkiej ilości oleju. Ser i szynkę pokrój w kostkę. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie na pół twardo. Pomidorki przekrój na ćwiartki. W dużej misce wymieszaj dwa rodzaje kukurydzy, szynkę, ser, rozdrobnione brokuły, pomidorki, dodaj majonez, sól, pieprz, słodką paprykę i zioła, podawaj na listkach cykorii.

Sałatka pieczarkowa

Składniki:

500 g pieczarek

Natka pietruszki

Natka kolendry

Natka szczypiorku

Sok z 2 cytryn

Oliwa z oliwek

Przyprawy Kamis:

Koperek

Sól Morska Prowansalska w młynku

Pieprz Biały mielony

Przygotowanie:

Pieczarki obierz, aby były idealnie białe, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, Zioła drobno pokrój, wymieszaj w misce z grzybami, polej sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw do smaku, Podawaj natychmiast!

Zupa kalafiorowo-czosnkowa

Składniki:

Średnia cebula

Biała część pora

4 ząbki czosnku

Kalafior

Mały seler

Wywar z warzyw - 300 ml

Śmietanka 36% 200 ml

Chrzan śmietankowy - 3 łyżki

Posiekany drobno szczypiorek

3 kromki chleba

Oliwa z oliwek

Przyprawy Kamis

Sól Morska w Młynku

Pieprz Biały mielony

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj drobno posiekany czosnek, cebulę i pokrojony por. przysmaż, następnie dodaj różyczki kalafiora, poduś przez chwilę potem wlej bulion i gotuj aż kalafior zmięknie. Zmiksuj zupę, dodaj śmietankę, zagotuj i dopraw do smaku. Chleb pokrój w drobna kostkę, przysmaż na oliwie na patelni. Zupę podawaj z grzankami i szczypiorkiem!

Sola w sosie kaparowym

Składniki:

2 Filety z soli (można zstąpić inną białą ryba np. doradąm pstrągiem)

2 cebule

300 g śmietanki 36%

Słoiczek kaparów

Cytryna

Dziki ryż

2 łyżki masła

Przyprawy Kamis

Rozmaryn

Sól morska w młynku

Pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Filety skrop sokiem z cytryny, rozmaryn, Sól, pieprz ,odrobinę masła i włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Cebule pokrój w kostkę, przysmaż na maśle, dodaj kapary zalej śmietanką, gotuj aż sos zgęstnieje. Rybę polej sosem i podawaj z dzikim ryżem

Ryż z malinami

Składniki:

200 torebki białego ryżu

1,5 szklanki mleka 3,2 %

4 łyżki cukru pudru

Koszyczek malin

Przyprawy Kamis

Cynamon kora

Cynamon Mielony

Wanilia laska

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w wodzie na półtwardo. Następnie odcedź i przesyp do garnka z mlekiem, cukrem i wanilią, gotuj aż ryż wsiąknie całe mleko. Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, posyp cynamonem, udekoruj malinami, zapiekaj w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości