Makaron Pappardelle z kurkami duszonymi w śmietanie
Składniki dla 4 osób:
600 g ugotowanego makaronu pappardelle
50 ml oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę małe cebule
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
200 g kurek
60 g szynki dojrzewającej.
50 ml białego wina
200 ml śmietany 36%
1 mały pęczek świeżej bazylii
80 g sparzonych pomidorów bez skóry i nasion
1 łyżka sosu pesto
1 łyżka pokrojonych w paseczki (julienne) suszonych pomidorów
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
50 g płatków sera parmezan
Kucharek Smak Lata do smaku
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę i czosnek, dodać kurki i pokrojoną w paski szynkę dojrzewającą , a następnie wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, dodać makaron i posiekany koperek, doprawić do smaku przyprawą Kucharek Smak Lata. Makaron dokładnie wymieszać z sosem i przełożyć na talerz. Sparzone pomidory pokroić na cząstki, połączyć z suszonymi pomidorami, sosem pesto i orzeszkami pinii. Tak przygotowane pomidory ułożyć na makaronie, całość posypać płatkami parmezanu.
Pierś z kaczki marynowana podana na kurkach z truskawkami
Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kaczki (po 200 g każda)
Marynata:
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 op. pikantnej przyprawy do drobiu Prymat
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
200 g kurek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę małe cebule
50 ml bulionu warzywnego Kucharek
50 ml białego kremu balsamico
80 g świeżych truskawek
Kilka listków świeżej mięty
Kucharek Smak Lata do smaku
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i umyte piersi z kaczki zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, odstawić do lodówki na około 8 godzin. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość doprawić do smaku przyprawą Kucharek Smak Lata, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.
Kaczkę wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron a następnie piec około 12 minut w temperaturze 200oC. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN