Materiał promocyjny

Daria Widawska i Dorota Deląg w kuchni

Jak panie poradziły sobie w kuchni u boku Roberta Sowy? Tego mogliście się przekonać w dzisiejszym Dzień Dobry TVN.

Makaron Pappardelle z kurkami duszonymi w śmietanie

Składniki dla 4 osób:

600 g ugotowanego makaronu pappardelle

50 ml oliwy z oliwek

2 pokrojone w kostkę małe cebule

2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

200 g kurek

60 g szynki dojrzewającej.

50 ml białego wina

200 ml śmietany 36%

1 mały pęczek świeżej bazylii

80 g sparzonych pomidorów bez skóry i nasion

1 łyżka sosu pesto

1 łyżka pokrojonych w paseczki (julienne) suszonych pomidorów

1 łyżka prażonych orzeszków pinii

50 g płatków sera parmezan

Kucharek Smak Lata do smaku

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę i czosnek, dodać kurki i pokrojoną w paski szynkę dojrzewającą , a następnie wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, dodać makaron i posiekany koperek, doprawić do smaku przyprawą Kucharek Smak Lata. Makaron dokładnie wymieszać z sosem i przełożyć na talerz. Sparzone pomidory pokroić na cząstki, połączyć z suszonymi pomidorami, sosem pesto i orzeszkami pinii. Tak przygotowane pomidory ułożyć na makaronie, całość posypać płatkami parmezanu.

Pierś z kaczki marynowana podana na kurkach z truskawkami

Składniki dla 4 osób:

4 piersi z kaczki (po 200 g każda)

Marynata:

50 ml oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 op. pikantnej przyprawy do drobiu Prymat

Kilka gałązek świeżego rozmarynu

200 g kurek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 pokrojone w kostkę małe cebule

50 ml bulionu warzywnego Kucharek

50 ml białego kremu balsamico

80 g świeżych truskawek

Kilka listków świeżej mięty

Kucharek Smak Lata do smaku

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i umyte piersi z kaczki zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, odstawić do lodówki na około 8 godzin. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość doprawić do smaku przyprawą Kucharek Smak Lata, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.

Kaczkę wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron a następnie piec około 12 minut w temperaturze 200oC. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości