Pieczone pomidory z szynką i ananasem
Składniki:
4 duże pomidory rozkrojone na połówki
Na wierzch:
200 g pokrojonej w kostkę szynki
200 g pokrojonego w kostkę ananasa
100 g bułki tartej
1 łyżka posiekanej szałwii
100 ml oliwy
Przygotowanie:
Wymieszaj szynkę z ananasem i ułóż na pomidorach, posyp bułką tartą, skrop oliwą i posyp szałwią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 12-15 minut.
Grillowany indyk z sałatką pomidorową
Składniki:
4 eskalopki z indyka po 120 g
sok wyciśnięty z 2 limonek
1 posiekane chili
1 łyżeczka tymianku
100 ml oliwy
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty w misce. Dodaj indyka i pozostaw do zamarynowania na godzinę. Smaż na rozgrzanej patelni przez 4 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatką pomidorową
Sałatka:
100 g żółtych pomidorów pokrojonych w plastry
100 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w plastry
100 g pokrojonej w plastry czerwonej cebuli
100 g liści rukoli
150 ml oliwy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i usmaż na złoto. Odstaw z ognia, żeby oliwa ostygła. Wymieszaj z resztą składników, dopraw solą i pieprzem.
Pieczony bakłażan nadziewany kuskusem
składniki:
1 bakłażan
1 laska cynamonu
1 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżki utartego imbiru
2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
2 łyżki posiekanych pomidorów
100 g startego sera gouda
40 ml wywaru warzywnego
oliwa
Przygotowanie;
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do pieca bakłażany i piecz aż będą miękkie. Rozetnij na pół, wydrąż miąższ. Do miski wsyp kuskus, dodaj laskę cynamonu, curry, imbir I pomidory, zalej wywarem. Przykryj i poczekaj aż kuskus napęcznieje. Wymieszaj kuskus z miąższem bakłażana i z powrotem umieść w skórkach. Posyp goudą i zapiekaj 8-10 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN