Materiał promocyjny

Kuchnia pomidorowa

"Addio pomidory, Addio ulubione, Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół, nadchodzą znów wieczory sałatki nie jedzonej, tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół" z nieskrywanym żalem wołał Wiesław Michnikowski w Kabarecie Starszych Panów. Dziś nikt już nikt na szczęście nie musi się żegnać się ze swoim przysmakiem, nawet poza sezonem na pomidory. Dla wszystkich pasjonatów tych smacznych warzyw dziś w DDTVN kuchnia pomidorowa!

Pieczone pomidory z szynką i ananasem

Składniki:

4 duże pomidory rozkrojone na połówki

Na wierzch:

200 g pokrojonej w kostkę szynki

200 g pokrojonego w kostkę ananasa

100 g bułki tartej

1 łyżka posiekanej szałwii

100 ml oliwy

Przygotowanie:

Wymieszaj szynkę z ananasem i ułóż na pomidorach, posyp bułką tartą, skrop oliwą i posyp szałwią. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 12-15 minut.

Grillowany indyk z sałatką pomidorową

Składniki:

4 eskalopki z indyka po 120 g

sok wyciśnięty z 2 limonek

1 posiekane chili

1 łyżeczka tymianku

100 ml oliwy

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki marynaty w misce. Dodaj indyka i pozostaw do zamarynowania na godzinę. Smaż na rozgrzanej patelni przez 4 minuty z każdej strony. Podawaj z sałatką pomidorową

Sałatka:

100 g żółtych pomidorów pokrojonych w plastry

100 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w plastry

100 g pokrojonej w plastry czerwonej cebuli

100 g liści rukoli

150 ml oliwy

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i usmaż na złoto. Odstaw z ognia, żeby oliwa ostygła. Wymieszaj z resztą składników, dopraw solą i pieprzem.

Pieczony bakłażan nadziewany kuskusem

składniki:

1 bakłażan

1 laska cynamonu

1 łyżeczki przyprawy curry

1 łyżki utartego imbiru

2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów

2 łyżki posiekanych pomidorów

100 g startego sera gouda

40 ml wywaru warzywnego

oliwa

Przygotowanie;

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do pieca bakłażany i piecz aż będą miękkie. Rozetnij na pół, wydrąż miąższ. Do miski wsyp kuskus, dodaj laskę cynamonu, curry, imbir I pomidory, zalej wywarem. Przykryj i poczekaj aż kuskus napęcznieje. Wymieszaj kuskus z miąższem bakłażana i z powrotem umieść w skórkach. Posyp goudą i zapiekaj 8-10 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości