Sałatka owocowa
Składniki:
2 pomarańcze
500 g truskawek
500 g borówek amerykańskich
500 g malin
4 kiwi
2 zielone jabłka
1 banan
1 grejpfrut
300 ml wody
4 łyżki cukru
Sok z 2 cytryn i 2 pomarańczy
Świeża mięta
Przyprawy Kamis:
Goździki
Cynamon mielony
Wanilia laska
Przygotowanie:
W garnku zagotuj wodę z cukrem, sokiem z cytryny i pomarańczy, wanilią i goździkami. Syrop ochłodź. Duże owoce pokrój na małe kawałki, a następnie wymieszaj z malinami, borówkami i połówkami truskawek w dużej misce. Polej je syropem, posyp cynamonem i udekoruj świeżą miętą.
Sos czekoladowy
Składniki:
300 ml śmietanki 36%
150 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Czekoladę pokrój na małe kawałeczki i włóż do miski. Zalej je gorącą śmietanką, wymieszaj!
Sos toffi
Składniki:
100 g masła
300 g brązowego cukru
200 ml śmietanki 36%
Przygotowanie:
Na patelni roztop masło, dodaj cukier i poczekaj aż się skarmelizuje, zalej śmietanką i gotuj około 10 minut aż sos zgęstnieje
Sos truskawkowo-malinowy
Składniki:
150 g truskawek
150 g malin
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Owoce wymieszaj z cukrem i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Następnie sos zmiksuj, jeśli chcesz możesz go przelać przez sitko, w ten sposób pozbędziesz się małych pestek!
Gofry
Składniki:
150 g mąki
2 łyżki drobnego cukru
50 g stopionego masła
250 ml mleka 3,2 %
2 jajka
Przyprawy Kamis:
Przyprawa do Kawy i Deserów w młynku
Wanilia laska
Przygotowanie:
W misce zmiksuj mąkę, cukier, masło, stopniowo dodawaj mleko. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Ciasto nalewaj do mocno rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor około 5 minut. Podawaj z dowolnymi składnikami: bitą śmietaną, Przyprawą do Kawy i Deserów, sosem toffi, czekoladowym, malinowym lub sałatką owocową!
Owoce w cieście
Składniki:
Owoce do wyboru:
4 jabłka
4 gruszki
1 ananas
250 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
Przyprawy Kamis:
Sól morska w młynku
Wanilia laska
Cynamon mielony
Przygotowanie:
Owoce obierz ze skórki i pozbądź się środków, następnie pokrój na plasterki. W misce zmiksuj mąkę z mlekiem i jajkami, ziarenkami wanilii i odrobiną soli. Owoce maczaj w cieście i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem toffi, czekoladowym, cukrem pudrem, cynamonem lub bitą śmietaną.
Puszyste pancakes
Składniki:
300 g mąki
300 ml maślanki
60 g cukru pudru
60 g tłuszczu (oliwy lub roztopionego masła)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przyprawy Kamis:
Sól Morska w młynku
Wanilia laska
Przyprawa do Kawy i deserów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (w tym ziarenka wanilii i szczypta soli) dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub blendera. Smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Podawaj z sałatką owocową, sosami, bita śmietana, przyprawą do kawy i deserów lub syropem klonowym.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN