JABŁKO Z KASZANKA I SOSEM ŻURAWINOWYM (dla 4 osób)
Składniki:
4 średnie jabłka
300-350 g Kaszanki
1 duża cebula
4 plastry boczku wędzonego ok. 10 dkg
sól i pieprz do smaku
majeranek
masło
Przygotowanie:
Kroimy w kostkę cebulę oraz boczek. Na maśle podsmażamy całość i dodajemy kaszankę. Doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wydrążone jabłko należy zapiec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200-220 stopni przez 4 minuty. Następnie wyjąć i napełnić wcześniej przygotowaną kaszanką. I ponownie zapiekamy jabłko owinięte folią aluminiową około 10-15 minut w temperaturze 180 - 200 st. C. Na talerzu układamy jabłko bez folii i dodajemy sos żurawinowy z przepisu poniżej.
Sos żurawinowy
100 g żurawiny w słoiku
Sok z jednej cytryny
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z JABŁKIEM, RUKOLĄ I ORZECHAMI
Składniki:
2 średniej wielkości kwaśne jabłka
150 g rukoli
100 g suszonych pomidorów
100 g cukru
100 g orzechów włoskich
40 ml rumu białego
60 g parmezanu
sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
Rukolę należy umyć i oczyścić z końcówek . Jabłka obrać i pokroić na cienkie pół plastry i zanurzyć w syropie ( wykonanie syropu poniżej ) . Orzechy podsmażamy na suchej rozgrzanej patelni dodajemy łyżkę cukru i karmelizujemy. Po uzyskaniu złotego koloru dolewamy rum. Orzechy odstawiamy do ostygnięcia i rozdrabniamy. Suszone pomidory kroimy w paski.
Syrop:
Z soku z cytryny, cukru i 50 ml wody sporządzamy syrop gotując składniki na małym przez ok. 10 minut.
Krem balsamiczny
Składniki:
50 ml ocet balsamiczny
100 g cukier
gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
150 ml octu balsamicznego wlewamy na patelnie i dodajemy 100g cukru oraz rozmaryn. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Na talerzu rozsypujemy rukolę i układamy na niej jabłka. Całość posypujemy orzechami i suszonymi pomidorami. Skrapiamy kremem balsamicznym oraz dekorujemy płatkami parmezanu.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W PARMEZANIE Z ZIEMNIACZANYM PUREE Z CYNAMONEM I SOSEM JABŁKOWYM Z CHILI
Składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych
150 g tartego parmezanu
olej do smażenia
3 jajka
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy na plastry o wadze 50g i rozbijamy ręką. Kotleciki przyprawiamy i panierujemy w jajku i w parmezanie ( dwukrotnie ). Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem do uzyskania złotego koloru. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 st. C
Puree ziemniaczane
Składniki:
800 g ziemniaków
100 ml mleka
50 g Masła
parmezan tarty
cynamon
sól do smaku
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy masło i mleko i rozbijamy. Dosypujemy starty parmezan i cynamon do smaku (ok. 3-4 szczypty). Całość mieszamy.
Sos jabłkowy z chili
Składniki:
1 duże kwaśne jabłko
sok z 1 cytryny
50 g cukru
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/2 świeże chili
30 g masła
100 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
Z soku z cytryny , cukru i 50 ml wody sporządzamy syrop. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sok jabłkowy oraz chili pokrojone w cienkie paski. Doprawiamy musztardą i solą. Całość zagęszczamy dodając schłodzone masło.
JABŁKA W CIEŚCIE RYŻOWYM Z KARMELEM NA OSTRO
Składniki:
250 ml mleka kokosowego
200 g mąki ryżowej
100 g mąki pszennej
4 jajka
50 g cukru
Przygotowanie:
Z wymienionych wyżej składników przygotowujemy ciasto konsystencją podobną do ciasta naleśnikowego.
2 średnie jabłka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w cząstki. Zamaczamy w cieście i wkładamy do mocno rozgrzanego oleju. Po usmażeniu na złoty kolor wyciągamy na papier w celu odsączenia nadmiernej ilości tłuszczu. Układamy na talerzu i polewamy sosem karmelowym z chili.
Sos karmelowy z chili
Składniki:
150 g cukru
100 ml mleka kokosowego
1 świeżej chili
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni karmelizujemy 150 g cukru. Do skarmelizowanego cukru dodajemy mleko kokosowe oraz świeże chili pokrojone w paseczki
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN