Risotto z borowikami i krewetkami królewskimi
Składniki dla 4 osób:
600 g oczyszczonych i pokrojonych borowików
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
3 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
1 litr rosołu z kury Kucharek
4 łyżki tartego parmezanu
100 ml białego wytrawnego wina
12 umytych i oczyszczonych krewetek królewskich 16/20
Przyprawa Kucharek Gold do smaku
1 pęczka natki pietruszki
400 g ryżu arborio
Sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat do smaku
4 pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
W garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, borowiki i czosnek. W oddzielnym garnku zagotować rosół z kury. Do grzybów dodać ryż i dusić do momentu, aż będzie perlisty. Następnie wlać wino i gotować, aż odparuje. Następnie do ryżu dodać łyżkę wazową rosołu i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodać pokrojone krewetki i doprawić danie do smaku. Dodać kolejną łyżkę rosołu i nieustannie mieszają gotować, aż ryż i borowiki będą miękkie (około 15-20 minut). Kiedy risotto będzie gotowe, zestawić garnek z ognia, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Risotto podawać ze świeżo mielonym czarnym pieprzem, pomidorkami koktajlowymi i płatkami parmezanu.
Tradycyjna zalewajka
Składniki:
2 l żuru
750 g ziemniaków
1,5 l rosołu wołowego Kucharek
200 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
2 pokrojone ząbki czosnku
2 kostki bulionu grzybowego Kucharek
1 pokrojona w kostkę cebula
Przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
Liście laurowe, ziele angielskie Prymat
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać bulionem. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kostki bulionu grzybowego Kucharek. Całość gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, zalać żurem, zagotować i zestawić z ognia. Następnie dodać do zupy boczek podsmażony z cebulą. W zależności od upodobań smakowych do zalewajki można dodać śmietanę lub koper.
Zapiekana tarta z borowikami serem cheddar podana z kwaśną śmietaną
Składniki dla 4 osób:
1 op. ciasta fillo (ok. 300 g)
500 g oczyszczonych i pokrojonych borowików
1 pokrojony w wiórka por (tylko białe części)
300 g tartego sera cheddar
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
3 jajka
1 pęczek natki pietruszki
Przyprawa Kucharek Gold do smaku
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
300 g pomidorów koktajlowych
200 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
Dużą formę do tarty posmarować masłem i wyłożyć ciastem filo, układając tak, aby płaty ciasta zachodziły na siebie. Na oliwie z oliwek podsmażyć pora, czosnek i borowiki na złoty kolor. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku przyprawą Kucharek Gold. Farsz umieścić na sicie, odsączyć i ułożyć na cieście. Śmietanę połączyć z jajkami i serem, powstałą masą zalać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Następnie dodać pomidory i piec tartę w temperaturze 180°C przez około godzinę. Aromatyczną i rumianą tartę podawać z kwaśną śmietaną i gałązką natki pietruszki.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN