Materiał promocyjny

Marta Wierzbicka uczy się gotować

W serialu "Na Wspólnej" wciela się w rolę niepokornej nastolatki, przysparzającej swoim rodzicom wielu trosk, zbuntowanej i wpadającą w ustawiczne kłopoty. W rzeczywistości jest skromną i nieśmiałą dziewczyną. Przekonaj się jak poradziła sobie w naszej kuchni.

Risotto z borowikami i krewetkami królewskimi

Składniki dla 4 osób:

600 g oczyszczonych i pokrojonych borowików

1 pokrojona w kostkę słodka cebula

3 posiekane ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki masła

1 litr rosołu z kury Kucharek

4 łyżki tartego parmezanu

100 ml białego wytrawnego wina

12 umytych i oczyszczonych krewetek królewskich 16/20

Przyprawa Kucharek Gold do smaku

1 pęczka natki pietruszki

400 g ryżu arborio

Sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat do smaku

4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:

W garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, borowiki i czosnek. W oddzielnym garnku zagotować rosół z kury. Do grzybów dodać ryż i dusić do momentu, aż będzie perlisty. Następnie wlać wino i gotować, aż odparuje. Następnie do ryżu dodać łyżkę wazową rosołu i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodać pokrojone krewetki i doprawić danie do smaku. Dodać kolejną łyżkę rosołu i nieustannie mieszają gotować, aż ryż i borowiki będą miękkie (około 15-20 minut). Kiedy risotto będzie gotowe, zestawić garnek z ognia, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Risotto podawać ze świeżo mielonym czarnym pieprzem, pomidorkami koktajlowymi i płatkami parmezanu.

Tradycyjna zalewajka

Składniki:

2 l żuru

750 g ziemniaków

1,5 l rosołu wołowego Kucharek

200 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku

2 pokrojone ząbki czosnku

2 kostki bulionu grzybowego Kucharek

1 pokrojona w kostkę cebula

Przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku

Liście laurowe, ziele angielskie Prymat

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać bulionem. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kostki bulionu grzybowego Kucharek. Całość gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, zalać żurem, zagotować i zestawić z ognia. Następnie dodać do zupy boczek podsmażony z cebulą. W zależności od upodobań smakowych do zalewajki można dodać śmietanę lub koper.

Zapiekana tarta z borowikami serem cheddar podana z kwaśną śmietaną

Składniki dla 4 osób:

1 op. ciasta fillo (ok. 300 g)

500 g oczyszczonych i pokrojonych borowików

1 pokrojony w wiórka por (tylko białe części)

300 g tartego sera cheddar

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

3 jajka

1 pęczek natki pietruszki

Przyprawa Kucharek Gold do smaku

Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

300 g pomidorów koktajlowych

200 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Dużą formę do tarty posmarować masłem i wyłożyć ciastem filo, układając tak, aby płaty ciasta zachodziły na siebie. Na oliwie z oliwek podsmażyć pora, czosnek i borowiki na złoty kolor. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku przyprawą Kucharek Gold. Farsz umieścić na sicie, odsączyć i ułożyć na cieście. Śmietanę połączyć z jajkami i serem, powstałą masą zalać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Następnie dodać pomidory i piec tartę w temperaturze 180°C przez około godzinę. Aromatyczną i rumianą tartę podawać z kwaśną śmietaną i gałązką natki pietruszki.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości