Śniadanie po mistrzowsku
Składniki:
8-10 białek z jaj
100 g płatków owsianych
Świeże truskawki lub czereśnie lub jabłko
Słodzik
Zapach np. rumowy do ciast
W PRZYPADKU JABŁKA MOŻEMY UŻYĆ CYNAMONU
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek, pokroić drobniutko owoce, wymieszać wszystkie składniki, posłodzić wg. potrzeby słodzikiem, dodać do całości kilka kropel aromatu do ciast. Wymieszana masę, piec jak naleśnika na patelni teflonowej.
Krewetki na białym winie.
Składniki:
Krewetki (wstępnie gotowane)
Ryż
Czosnek
Zielona pietruszka
Białe i zielone szparagi
Sposób przygotowania:
Kilka ząbków czosnku przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki drobniutko posiekać. Krewetki wrzucić na rozgrzaną (delikatnie posmarowana oliwa z oliwek) teflonową patelnie. Dodać czosnek i pietruszkę, podlać białym winem i dusić pod przykrywka do 2min.W ostatnim momencie posolić do smaku sola z ziołami. Szparagi - ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem białego wina.
Torcik owocowy na zimno
- dietetyczna niskokaloryczna pyszność.
Składniki:
0,5 litra jogurtu naturalnego-beztłuszczowego.
200 g świeżych truskawek lub malin
Żelatyna
Słodzik
Sposób przygotowania:
Jogurt słodzimy słodzikiem (ilość słodzika dostosowujemy do własnych preferencji)Owoce miksujemy ze słodzikiem, następnie miksujemy jogurt z owocami i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wlewamy do foremki i czekamy aż stężeje.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN