Materiał promocyjny

Najlepszy kucharz świata

Grzegorz urodził się zaledwie 26 lat temu w maleńkiej miejscowości Albigowa pod Łańcutem. Dziś jest szefem kuchni jednego z największych hoteli w GB, miejsca vis a vis toru McLarena. Dzięki temu Grzegorz przygotowuje potrawy dla takich sław jak Lewis Hamilton. Gotował także dla Schumachera, Eltona Johna, Rabbiego Williama i Rihanny.

Królik po Staropolsku

Składniki :

1 Królik

1 opakowanie mini marchewek

1 mini koper włoski

2 buraczki czerwone

100 g dyni francuskiej

50g zielonego groszku

1 zielony szparag

7 listków młodego szpinaku ‘’baby spinach’’

Masło

Oliwa z oliwek

tłuszcz z kaczki

Szałwia

Estragon

Szpinak

100 g bułki tartej

3 świeże jajka

10 młodych kurek

6 g Agar agar

Pink salt – różowa sól z region Alsas – Francja

Lecitine lub high fomer – proszki z El bulli

Przygotowanie:

Królika należy dokładnie oczyścić i zanurzyć w marynacie zrobionej z tłuszczu kaczego i ziół. Następnie szczelnie zafoliować blaszkę, w której marynuje się królik, a następnie wstawić do pieca na 3 godziny w 140 stopni C – tzw. gotowanie w stylu Confii. Po upieczeniu należy obrać dokładnie mięso, przyprawić i uformować na kształt kiełbaski o przekątnej 4 cm. W międzyczasie za pomocą blendera przygotować panierkę z bułki tartej, szpinaku, estragonu i szałwii. Całość dodatkowo przetrzeć przez sito. Z buraków należy przygotować sok i zagotować dodając agar agar w celu uzyskania glazury. Wszystkie warzywa muszą być blanszowane, a następnie odświeżone z wodą z lodem. Następnie królik zostaje panierowany i upieczony w piecu konwekcyjnym (w temperaturze 175 stopni C przez 6 min). Warzywa w tym czasie należy dobrze obsmażyć na masełku przy użyciu patelni teflonowej.

Danie należy zaprezentować na dużym płaskim talerzu, wykończone pianą z kopru włoskiego.

Deser

Składniki:

50 ml Malibu

100 ml Kokosowego mleka

3 listki żelatyny

9 jajek

7 cytryn

125 g cukru kryształ

125 g masła

100 cukru na watę cukrową

Świeże maliny

Passion fruit

Sposób przygotowania:

Żółtka z jajek ubijamy z cukrem na tzw. Sabayone. Listki żelatyny moczymy w chłodnej wodzie do zmiękczenia( nadmiar wody należy odcisnąć). Dodajemy Malibu i mleczko kokosowe. Całość ubijamy na pół sztywno na następnie dodajemy żelatynę. Następnie na kąpieli wodnej ubijamy żółtka z cukrem, masłem i sokiem z cytryny na tzw. Żel cytrynowy Świeże maliny kroimy w ćwiartki. Świeże maliny należy pociąć w ćwiartki, Owoce passion fruit należy wydrążyć, usunąć pestki i ugotować z dodatkiem cukru w wodzie aż do uzyskania przejrzystego syropu tzw. Efekt kawioru z owoców. Całość należy serwować w schłodzonej szklance martini. Warstwami : sabajone, następnie żel z cytryny, świeże maliny z owocami, a na wykończenie wspaniała wata cukrowa.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości