Sałatka z pomarańczami, awokado i herbatą mango
Składniki:
Opakowanie roszponki
1 awokado
2 pomarańcze
Owoc granatu
1 kiwi
Torebka herbaty z mango
Oliwa z oliwek
Cukier trzcinowy
melisa
Przyprawy Kamis:
Imbir Mielony
Sól Morska w Młynku
Cynamon Mielony
Ocet Winny Cytrynowy
Przygotowanie:
W niewielkiej ilości wrzątku zaparz herbatę, ostudź. Napar wymieszaj z oliwą z oliwek odrobiną octu winnego, cukrem, imbirem, cynamonem i solą. Pomarańcze wyfiletuj, czyli obierz w taki sposób, aby segmenty owocu nie posiadały białej błony. Awokado, kiwi obierz ze skórki i pokrój na plasterki. W dużej misce wymieszaj sałatę z warzywami i owocami, polej sosem. Udekoruj melisą i owocami granatu.
Szaszłyki z kurczakiem, mango i arbuzem
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
Mango
Ćwiartka arbuza
2 żółte papryki
Cukier trzcinowy
Oliwa z oliwek
Sok z limonki
Przyprawy Kamis:
Pieprz cytrynowy
Kurkuma
Papryka Ostra
Przygotowanie:
Kurczaka, arbuza, mango, paprykę pokrój na małe kawałki. Kurczaka posyp kurkumą, arbuza papryką a mango pieprzem cytrynowym. Kawałki nabijaj na patyczki w dowolnej kolejności, połóż na grillu lub patelni grillowej i co kilka minut obracaj. Podawaj z odrobina oliwy z oliwek i soku z limonki.
Zupa marchewkowo-morelowa
Składniki:
8 marchewek
6 moreli
1 cebula
Wywar warzywny
200 ml mleka kokosowego
Świeża kolendra
Przyprawy Kamis:
Imbir Mielony
Chili pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Marchewkę, morele i cebule pokrój na małe kawałki. Cebule przysmaż na niewielkiej ilości oliwy dodaj marchew i morele, zalej bulionem duś na małym ogniu aż warzywo zmięknie. Całość zmiksuj, dodaj mleko kokosowe i przyprawy, podawaj ze świeżą kolendrą.
Naleśniki ‘’Suzette’’
Składniki:
Ciasto
125 g mąki
250 g mleka
2 jaja
Łyżka cukru pudru
1 łyżka sklarowanego masła
Skórka otarta z pomarańczy
Syrop
Sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
3 łyżki cukru
125 g masła
Likier pomarańczowy
Przyprawy Kamis:
Cynamon Mielony
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na naleśniki: w misce zmiksuj mleko, jaja ,mąkę, cukier i masło, skórkę z pomarańczy. Usmaż naleśniki, powinny być możliwie jak najcieńsze. Na patelni skarmelizuj cukier, dodaj masło a następnie sok z cytryny i odrobinę alkoholu, na patelnie z syropem wkładaj pojedynczo każdego naleśnika, ważne żeby nasiąkły pomarańczowym sokiem. Zaraz przed podaniem polej deser odrobiną alkoholu i podpal, następnie posyp odrobiną cynamonu i zjedz jak najszybciej ;)
Ciasto marchewkowe
Składniki:
200 g cukru pudru
200 g oleju
300 g mąki pszennej
4 jaja
400 g tartej marchewki
Łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Przyprawy Kamis:
Sól Morska w Młynku
Cynamon mielony
Przygotowanie:
Jajka wymieszaj z cukrem, dodaj olej. Wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do jajek. Wymieszaj, na samym końcu dodaj marchew. Przelej masę do wysmarowanej masłem foremki i piecz około 50 minut w temperaturze 190 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN