Ogórki małosolne - najlepsze na drugi dzień
Składniki:
ogórki małe 2 kg
sól 2 łyżki
czosnek, korzeń chrzanu, koper, papryczka chilli
gorąca woda
Przygotowanie:
Ogórki umyj i ułóż w szklanym słoju przekładając gałązkami kopru, chrzanem, papryczką i czosnkiem. Dzięki temu będziesz mógł widzieć jak są ogórki ukiszone, poza tym pięknie prezentują się w kuchni. Zalej ogórki gorącą wodą wymieszaną z solą i przykryj je tak aby ogórki nie wystawały z zalewy.
Sandwicz kubański z sosem ogórkowym
Składniki:
Łopatka wieprzowa 1 kg
Oregano, sól, pieprz czarny, pietruszka korzeń
Przygotowanie:
Pietruszkę zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe przyprawy, natrzyj tym mięso i odstaw.
Cebula 3 sztuki
Oliwa z oliwek 50 ml
Czosnek 2 ząbki
Sok z pomarańczy 100 ml
Bulion drobiowy 500 ml
Limonka 1 sztuka
Liść laurowy
Przygotowanie:
Cebulę pokrój na małe kawałki i przesmaż na oliwie z oliwek. Dodaj czosnek. Jeszcze chwilę przesmażaj wszystko razem a następnie dodaj mięso. Po chwili do garnka z mięsem wlej sok pomarańczowy, skórkę z limonki, liść laurowy oraz bulion. Wszystko razem gotuj do całkowitej miękkości mięsa. Po uduszeniu mięsa wyjmij je z sosu a mięso dokładnie zmiksuj. Mięso za pomocą widelca rozwarstwiaj na małe kawałki. Totalna zabawa!
Bułka paryska 2 sztuki
Ogórki małosolne 6 sztuk
Majonez 100 g
Koper
Cegła
Folia aluminiowa
Przygotowanie:
Bułkę przekrój wzdłuż na pół. Wnętrze wysmaruj zmiksowanym sosem i posmaruj musztardą. Plastry sera żółtego, mięso i sos z majonezu, kopru i naszych ogórków małosolnych. Ten zestaw przykryj drugą połową bułki, całość połóż na patelni grillowej, dociśnij cegłą i opiekaj z dwóch stron.
Strogonow z ogórkami małosolnymi
Składniki:
Polędwica wołowa 500 g
Pieczarki 150 g
Cebula 120 g
Ogórki małosolne 4 sztuki
Koncentrat pomidorowy 80 g
Śmietana 100 ml
Czarny pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Mięso pokrój na cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka a pieczarki pokrój w tzw. czosnki, czyli cienkie ćwiartki. Na patelni przesmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż do odparowania powstającego sosu. Dodaj teraz troszkę bulionu, przyprawy oraz przesmażony koncentrat. Zagotuj i na koniec dodaj pokrojone w paski ogórki małosolne obrane ze skóry. Do wszystkiego dodaj teraz śmietanę i na sam już koniec przesmażone mięso. Zamieszaj, zagotuj i podawaj. Pamiętaj polędwica twardnieje przy dłuższym gotowaniu. Do tego placki z młodych ziemniaków i cukinii i to jest pyszne - zapewniam Was!!!
A na koniec czereśnie - nic nie mające wspólnego z ogórkami, ale jest ich pora
jajka 5 sztuk
mąka 200 g
masło 200 g
cukier 150 g
cukier wanilinowy 2 op.
mleko ok. 400 ml
czereśnie 500 g
masło do smarowania 100 g
Przygotowanie:
Jajka rozbij mikserem z cukrem i dodawaj powoli mąkę, rozpuszczone masło i na koniec mleko. Blaszkę wysmaruj grubą warstwą masła. I ułóż wydrylowane wiśnie. Na całość wylej ciasto, wstaw do piekarnika w temp. 180 stopni. piec około 30 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN