Materiał promocyjny

Pyszne vege made in Poland

Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło, nasi wegetariańscy eksperci, zainspirowani powrotem konsumpcyjnego patriotyzmu, przygotowali w kuchni DDTVN potrawy tylko z polskich produktów. Smacznego!

ŻUR OWSIANY

Składniki:

2 szklanki ciepłej wody

4 ząbki czosnku

3 szklanki zmielonych płatków owsianych

1 l wywaru warzywnego

szklanka śmietany 12%

100 g białego tłustego sera

sól i pieprz do smaku

liść laurowy

pęczek koperku

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą, dodajemy czosnek i odstawiamy w naczyniu przykrytym gazą na 5 dni. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, dodajemy liść laurowy, sól i pieprz i zagotowujemy. Po ugotowaniu dodajemy rozkruszony ser i drobno posiekany koperek. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

BUDYŃ MIGDAŁOWY

Składniki:

2 i 1 szklanki mleka

50 g migdałów bez skórki

3 łyżki cukru trzcinowego

garść płatków migdałowych

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie;

Migdały miksujemy razem z 2 szklankami mleka w blenderze i zagotowujemy na małym ogniu. Po zagotowaniu przesączamy przez gazę i z powrotem wlewamy do czystego garnka. Dodajemy cukier i po zagotowaniu dodajemy mąkę rozrobioną w 1 szklanki mleka. Mieszamy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Przelewamy do miseczek i posypujemy odrobiną prażonych na suchej patelni płatków migdałowych.

KOTLETY GRZYBOWE

Składniki:

1 kg grzybów

garść grzybów suszonych

2 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula

1 mała kajzerka

1 szklanki mleka

3 łyżki mąki grochowej

2 łyżki śmietany 12%

płaska łyżeczka soli

1 łyżeczki mielonego pieprzu

oliwa do smażenia

bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie:

Starannie oczyszczone grzyby oraz cebulę bardzo drobno szatkujemy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Kajzerkę namaczamy w mleku i razem z mąką grochową, solą i pieprzem miksujemy w blenderze. Powstałą masę mieszamy ze śmietaną, grzybami, cebulą i zmielonymi na proszek grzybami suszonymi. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złocisty kolor.

LENIWE

Składniki:

250 g tłustego twarogu

1 szklanki mąki pszennej

3 płaskie łyżki kaszy manny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki bułki tartej

100 g masła

3 łyżki cukru trzcinowego

3 szklanki kwaśnej śmietany 12%

Przygotowanie:

Twaróg ugniatamy widelcem dodajemy mąkę ziemniaczaną, pszenną, kaszę i krótko wyrabiamy. Na posypanym delikatnie mąką blacie formujemy wałek o średnicy ok. 1,5 cm. Kroimy nożem na małe kluski ( ok. 1 cm). Wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody. Zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 2 minuty. Po wyjęciu mieszamy w misce z 50 g masła. Bułkę tartą prażymy na 50 g masła razem z łyżką cukru na złocisty kolor. Na talerz wysypujemy cienką warstwę bułki tartej, na którą wykładamy kluski. Następnie posypujemy odrobiną cukru i polewamy śmietaną.

SURÓWKA Z PORÓW I JABŁKA

Składniki:

1 średni por

1 kwaśne jabłko

1 szklanki śmietany 18%

2 łyżki posiekanej pietruszki

łyżeczka cukru trzcinowego

sól i pieprz do smaku

1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Drobno pokrojonego pora i starte na grubych oczkach obrane jabłko mieszamy z cukrem, solą, pieprzem i octem. Śmietanę mieszamy z posiekaną pietruszką i polewamy surówkę.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości