Materiał promocyjny

Lekka kuchnia na lato

Maciej Szaciłło podpowiada, jak przygotować lekkie i smaczne potrawy.

Burgery z pieczarek i twarogu

Składniki:

10 średnich pieczarek

150 g tłustego twarogu

1/2 szklanki podprażonych na patelni pestek słonecznika

1/2 pęczka natki pietruszki 1 pęczka koperku

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1/2 szklanki bułki tartej

1/4 szklanki oliwy z oliwek

sól do smaku

DODATKI:

pasta pistacjowa:

1/2 szklanki obranych ze skorupki solonych pistacji

1/2 szklanki jogurtu

50 g miękkiej polskiej fety

2 łyżki soku z cytryny

pasta budwigowa:100 g chudego twarogu

garść listków bazylii

1/4 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno

sok z połowy małej cytryny cytryny

Przygotowanie:

6 pieczarek miksujemy w blenderze z twarogiem na jednolitą masę. Pestki słonecznika mielimy w młynku do kawy. Do masy pieczarkowej dodajemy pokrojone zioła, zmielone pestki, bułkę tartą, oliwę, sól, pieprz i pozostałe 4 drobno pokrojone pieczarki. Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy formując okrągłe placuszki. Obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp 200 stopni od góry. Jak kotlety się przyrumienią wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu zdejmujemy z blachy ( inaczej mogą się rozpadać). Podajemy w bułce tak jak hamburger, z dodatkami: plastry ogórka, sałata,pomidor, cebula itp. Zamiast majonezu smarujemy jedną z past.

Napój gazowany z trawą cytrynową

Składniki:

5 łyżek miodu

1 szklanka wody

4 łyżki suszonej trawy cytrynowej

1/2 szklanki soku z limonki

1 litr schłodzonej wody mineralnej gazowanej

1 szklanka lodu

Przygotowanie:

Trawę cytrynową zagotować ze szklanką wody. Odstawić do wystygnięcia, przecedzić, dodać miód, wodę gazowaną, sok z limonki i wymieszać. Podawać z lodem.

Panini

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej razowej graham, lub orkiszowej

3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki mąki kukurydzianej

1/3 kostki drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki soli

woda do zarobienia ciasta

oliwa do polania

dodatki:

1/2 szklanki migdałów

70 g miękkiej fety

1/3 szklanki oliwy

sok z jednej dużej cytryny

duża garść listków bazylii

pieprz do smaku

grillowana papryka

pomidory

mozarella

ogórek

Pesto z migdałów:

Migdały mielimy w blenderze na proszek, dodajermy oliwę z oliwek, rozkruszoną fetę, sok z cytryny, bazylię i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.

Pieczywo:

Drożdże rozrabiamy z cukrem , dolewamy 1 szklanki wody i dodajemy 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Mąki mieszamy z solą i oliwą, dodajemy zaczyn drożdżowy i tyle wody aby wyrobić miękkie i sprężyste ciasto. Formujemy kulki wielkości piłki do tenisa i rozwałkowujemy na placki grubości ok 1 1 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę i palcami przyciskamy, tak aby znowu je spłaszczyć. Polewamy od góry oliwą z oliwek i posypujemy solą. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem ( temp. 230 st) i pieczemy na złoto-brązowo. Gotowe placki przecinamy wzdłuż i obficie polewamy oliwą z oliwek. Skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy migdałowym pesto i rozkładamy pozostałe dodatki (mozarellę, plastry pomidora i ogórka, grillowaną paprykę). Przyciskamy drugą połówką i kroimy na trójkąty( tak jak tort ).

Pina colada

Składniki:

120 ml mleczka kokosowego

60 ml soku z ananasa

45 ml drobno pokrojonego ananasa

1/2 szklanki pokruszonego lodu

plastry pomarańczy

truskawki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolity płyn. Przyozdabiamy truskawką i plastrem pomarańczy

Pieczona pietruszka z rozmarynem

Składniki:

1 kg pietruszki

2 łyżki rozmarynu

1/2 szklanki oliwy z oliwek

sól kamienna do smaku

Przygotowanie:

Pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Posypujemy solą, rozmarynem i polewamy oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 200 stopni, aż się przyrumieni.

Pieczony kalafior

Składniki:

1 kalafior podzielony na różyczki

1 łyżeczka szałwii

2 ząbki czosnku

sól i zielony pieprz do smaku

1/3 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Różyczki kalafiora obtaczamy w oliwie, szałwii, soli i pieprzu. Czosnek miażdżymy delikatnie dużym nożem i dodajemy do kalafiora. Pieczemy w temp 200 st. od dołu z termoobiegiem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości