Spaghetti
Składniki:
1 opakowanie makaronu spaghetti z pszenicy durum
2 puszki krojonych pomidorów w puszce bez skórki
Główka czosnku
1 Kilograma boczku wędzonego
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Bazylia suszona
Bazylia świeża
Suszone pomidory jeden słoik
Sposób przygotowania:
Kroimy boczek na drobną kostkę. Wyjmujemy suszone pomidory z zalewy i kroimy w cienkie paseczki. Trzy ząbki czosnku wyciskamy do miseczki. Makaron gotujemy 5 – 76 min aby uzyskać makaron w postaci al dente. Na rozgrzaną patelnie z już podgrzaną oliwą z oliwek wrzucamy boczek, suszone pomidory oraz czosnek. Smażymy 10 minut. Do tak usmażonych produktów dodajemy krojone pomidory w puszce ( razem z sosem) oraz bazylię. Wszystko mieszamy razem jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Makaron odcedzamy przelewając go zimną wodą. Na makaron układamy sos. Na koniec dekorujemy makaron świeżą bazylią
Krewetki
Składniki:
Kilogram krewetek
Pietruszka natka świeża
Trzy ząbki czosnku
Dwie lampki białego wytrawnego wina
Oliwa z oliwek
1 cytryna
Pieprz
Sól
Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Wyciskamy czosnek , kroimy drobno natkę pietruszki. Tak przygotowane składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy 3 minuty. Następnie na patelnie wrzucamy krewetki. Smażymy 10-15 minut. Pod koniec smażenia dodajemy dwie lampki białego wina. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po podaniu skrapiamy krewetki sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN