Materiał promocyjny

Kuchnia z jajem

W miniony weekend w Piszu odbył się Festiwal Leśnych Smaków, podczas którego można było spróbować wielu przysmaków „z lasu”. Jedną z atrakcji Festiwalu było bicie rekordu Guinessa’a w gotowaniu największej jajecznicy mazurskiej z kurkami, sporządzonej z aż z czterech tysięcy kurzych jaj.

Moja ulubiona jajecznica

Składniki:

2 jaja od kur z wolnego wybiegu na osobę

1 ząbek czosnku

Łyżka masła, łyżka oliwy

Łyżka śmietany 18%

Siekany świeży szczypior

Odrobinę sera pleśniowego lub długo dojrzewającego

Kilka pieczarek lub innych grzybów

Ew. domowa szynka lub boczek

Przygotowanie:

Każdy ma swój sposób na jajecznice. Jemy ją tak często, że warto wypracować sobie przepis… niemal idealny. Oto mój. Lubię ścięte białko i delikatny smak żółtka, kremową konsystencje dodatek, grzybów i szczypiorku. Ale od początku. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy oczyszczone i rozdrobnione grzyby, trochę soli, po chwili czosnek. Kiedy lekko się przysmażą dodajemy jaja i mieszamy. Ważne by nie naruszyć żółtek. Mieszamy tylko białka do momentu, aż się zetną. Kiedy będą gotowe dodajemy ser, zioła i śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilę, by jajecznica była ciepła i uzyskała kremową konsystencję dzięki roztopionemu serowi i śmietanie. Podajemy z razowym chlebem i świeżo mielonym pieprzem.

Dorsz palony z jajkiem w koszulce z sosem holenderskim i duszonymi leśnymi grzybami

Składniki:

Filet z dorsza na osobę

Małe jajo z wolnego wybiegu na osobę

Mała garść grzybów – maślaków, kurek i borowików

Masło, oliwa

Ew. estragon

Sos holenderski lub szałwia smażona na maśle

Przygotowanie:

Świeżego dorsza oczyszczamy z ości, myjemy, suszymy, solimy i pieprzymy. Jajko wbijamy miseczki. Zagotowujemy garnek wody z octem. Łyżką mieszamy w garnku by wywołać wir. Wbijamy jajo do środka i ostrożnie łyżką kształtujemy jajeczko, tak by białko otaczało żółtko. Jajo gotujemy przez ok. 4 minuty, a następnie wyciągamy z wody, którą zostawiamy na gazie. W tym czasie smażymy grzyby na maśle i oliwie przez ok 6 min. Solimy i pieprzymy. Możemy dodać zioła, śmietanę lub pomidory, ale warto zachować czysty smak grzybów. Dorsza smażymy skórą do dołu tak długo, aż stanie się chrupka i lekko zezłoci. Kiedy to nastąpi, odwracamy rybkę na drugą stronę, ściągamy patelnie z ognia i zostawiamy ją w ten sposób przez kilka minut, by rybka „doszła w środku”. W tym czasie ponowie zagrzewamy jajo, grzyby i na patelni przygotowujemy sos z listków szałwii smażonych na chrupko, na maśle, na nie zbyt dużym ogniu. Na talerzu podajemy grzyby, rybkę jajo, a całość polewamy sosem… mniam.

Szpinakowo – borowikowa zapiekanka z płynnym jajem

Składniki:

Garść szpinaku

2-3 borowiki pocięte w cienkie plastry

Łyżeczka soku z limonki lub cytryny

1 cebula szalotka

1 ząbek czosnku

2-3 gałązki tymianku

3 łyżki białego wina wytrawnego

3 suszone żurawiny

3-4 pomidorki cherry

Ser carski – mały kawałek do starcie na wierzch

3 eko jaja

Pieprz grubo mielony /sól

Potrzebujemy:

2-3 żaroodporne naczynka, najlepiej okrągłe o średnicy około 8-10 cm.

Przygotowanie:

Borowiki przesmażamy na odrobinie oliwy i przekładamy do miski, oprószamy pieprzem i solą. Szpinak rwiemy, szalotkę kroimy w ósemki, czosnek ścieramy a pomidorki kroimy na pół, wszystko wrzucamy do miski z borowikami, dolewamy sok z limonki i mieszamy. Na dno pojemnika wkładamy pół łyżeczki masła i składniki wymieszane w misce (tak żeby starczyło na 2-3), zalewamy 1 łyżką wina i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 4-5 minut. Wyciągamy i delikatnie rozbijamy jajko aby żółtko było na środku zapiekanki, posypujemy startym serem i dorzucamy jedną żurawinę. Zapiekamy aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne. Podajemy z grzanką (moja ulubiona zapiekana z kozim serem). Pyszne!!

Słodko – słony omlet z kolendrą, chilli, nerkowcami i czarnym sezamem

Składniki:

5-6 eko jaj

50 ml letniej wody

2-3 łyżki brązowego cukru

Łyżka sosu sojowego

Łyżka Mirin – słodkie wino ryżowe

Kilka gałązek kolendry

Orzechy nerkowca – mocno pokruszone

Papryczka chilli

Czarny sezam wcześniej uprażony (może być zwykły sezam)

Sos do maczania:

Łyżka sosu sojo

Sok z jednej limonki

Około 100 ml wody

Szczypior drobno posiekany

Łyżeczka sosu rybnego i ostrygowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki omleta mieszamy i smażymy na małej ilości oleju (najlepiej wykorzystać do tego specjalną prostokątną patelnię do omleta Tamago), gdy omlet z jednej strony się usmaży, obsypujemy go kolendrą, nerkowcami, chilli i zwijamy w bok patelni. Wylewamy jaja potrzebne na kolejnego omleta, ponownie wysypujemy składniki i zwijamy na poprzednio zwiniętego omleta (jakbyśmy nawijali go na rolkę). Po zwinięciu zdejmujemy z patelni i przekładamy na deskę do krojenia, czekamy chwilę aż się dokładnie zetnie. Składniki sosu mieszamy i podgrzewamy przez chwilę na ogniu aż dokładnie się połączą. Omleta kroimy w plastry jak sushi, posypujemy sezamem i podajemy z sosem w kokilce – można do tego podać również odrobinę posiekanej sałaty lodowej.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości