Sałatka izraelska
Składniki dla 2-4 osób:
1 cytryna
4 dojrzałe, pokrojone w kostkę pomidory
4 pokrojone w kostkę ogórki bez gniazd nasiennych
1 pokrojona w drobną kostkę czerwona cebula
1 oczyszczona z gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę czerwona papryka
1 zgnieciony ząbek czosnku
1 posiekanej papryczki chili
Szczypta cynamonu Prymat
Sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżeczki posiekanej natki lub kolendry
Sposób przygotowania:
Cytrynę przekroić na pół. Z jednej połowy wycisnąć sok, a z drugiej usunąć pestki, obrać skórkę wraz z białym miąższem i dokładnie posiekać. Posiekaną cytrynę i sok przelać do miseczki, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Serwować bezpośrednio po przygotowaniu.
Uwaga! Używane do sałatki warzywa powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli przechowywane były w lodówce, należy wyjąć je na 30 minut przed przygotowaniem sałatki.
Jajka sadzone na sosie pomidorowym z czosnkiem
(izraelska shakshouka)
Składniki dla 4 osób:
4 łyżeczki oliwy do smażenia
2 zgniecione ząbki czosnku
5 dużych, pokrojonych w kostkę pomidorów
1 łyżeczka harissy (pasty z czosnku, papryki i chili)
Kucharek Smak Lata do smaku
1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Szczypta kminku Prymat
2 łyżki pasty pomidorowej
8 jajek
Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzać na dużej patelni i delikatnie podsmażyć czosnek. Dodać pomidory i przyprawy, gotować 15-20 minut na małym ogniu, pod częściowym przykryciem. Następnie dodać pastę pomidorową, przykryć i gotować kilka minut. Dodać przyprawy, aby potrawa miała mocny, pikantny smak. Jajka wybijać kolejno do sosu pomidorowego, umieszczając je na obrzeżach patelni. Zmniejszyć ogień, częściowo przykryć patelnię, aby sos nie zachlapał kuchni i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż białka się zetną. Podawać od razu po przygotowaniu.
Jajka sadzone ze szpinakiem i serem feta
Składniki dla 4 osób:
2 pokrojone w plasterki pory (tylko białe części)
1 łyżka masła
500 g umytych i oczyszczonych świeżych liści szpinaku
2 zgniecione ząbki czosnku
Kucharek Smak Lata do smaku
6 jajek
100 g pokrojonego w kostkę sera feta
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić na patelni, poddusić na nim pory uważając, aby się nie zrumieniły. Dodać szpinak i czosnek, gotować 5 minut i doprawić do smaku pamiętając, że ser feta jest słony. Jajka wybić kolejno do szpinaku, posypać serem feta. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż białka się zetną. Podawać od razu po przygotowaniu.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN