Bardzo klasyczny panierowany z kapustą
Składniki:
4 sztuki schabu bez kości
100 g mąki
2 jaja
100 g bułki tartej
sól, pieprz czarny
masło do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry i rozklepujemy przez folię spożywczą. Solimy, posypujemy czarnym pieprzem. Jajka roztrzepujemy z solą, rozbite kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym.
1 główka kapusty pekińskiej
2 cebule
1 pęczek koperku
pomidorki cherry
Sól, pieprz czarny, ocet
Przygotowanie:
Kapustę kroimy i lekko posypujemy solą. Odciskamy po chwili i wrzucamy na patelnię z przesmażoną cebulę. Dodajemy pomidorki, koperek. Doprawiamy pieprzem czarnym, octem.
Orientalny w panierce panko
Składniki:
4 sztuki schabu bez kości
100 g mąki kukurydzianej
2 jaja
100 panierki panko
sól, pieprz cayenne
chrzan wasabi
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z białych włókien i kroimy w plastry. Rozklepujemy na grubość około 0.5cm. Jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem soli oraz pieprzu cayenne. Kotlety smarujemy delikatnie chrzanem wasabi, obtaczamy w mące kukurydzianej, jajku i na koniec w panierce panko. Smażymy na głębokim oleju mocno rozgrzanym.
200 g ryżu
500 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
Połowę ryżu przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Do przesmażonego ryżu dodajemy drugą część ryżu i wszystko zalewamy bulionem. Wszystko razem trzymamy na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki. Kotlet podajemy pokrojony w paski na ryżu z chrupiącymi ogórkami.
2 ogórki zielone
1 cebula
1 łyżka miodu
imbir świeży, sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka i łączymy z ogórkami. Całość polewamy sosem z oliwy, imbiru oraz soku z cytryny.
Duszony w warzywach
Składniki:
4 sztuki schabu bez kości
1 łyżka musztardy
100 g mąki
2 cebula
200 g pieczarek
100 g ziemniaków
1 papryka
1 cukinia
100 ml wina
sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Mięso dzielimy na kotlety, rozklepujemy i smarujemy musztardą. Obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Cebulę przesmażamy, dodajemy pokrojone na ćwiartki ziemniaki, pieczarki, paprykę oraz cukinię. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy warzywami. Podlewamy winem i wstawiamy do piekarnika.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN