Materiał promocyjny

Schabowy na różne sposoby

Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN schabowego na kilka sposobów.

Bardzo klasyczny panierowany z kapustą

Składniki:

4 sztuki schabu bez kości

100 g mąki

2 jaja

100 g bułki tartej

sól, pieprz czarny

masło do smażenia

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry i rozklepujemy przez folię spożywczą. Solimy, posypujemy czarnym pieprzem. Jajka roztrzepujemy z solą, rozbite kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym.

1 główka kapusty pekińskiej

2 cebule

1 pęczek koperku

pomidorki cherry

Sól, pieprz czarny, ocet

Przygotowanie:

Kapustę kroimy i lekko posypujemy solą. Odciskamy po chwili i wrzucamy na patelnię z przesmażoną cebulę. Dodajemy pomidorki, koperek. Doprawiamy pieprzem czarnym, octem.

Orientalny w panierce panko

Składniki:

4 sztuki schabu bez kości

100 g mąki kukurydzianej

2 jaja

100 panierki panko

sól, pieprz cayenne

chrzan wasabi

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy z białych włókien i kroimy w plastry. Rozklepujemy na grubość około 0.5cm. Jajka roztrzepujemy widelcem z dodatkiem soli oraz pieprzu cayenne. Kotlety smarujemy delikatnie chrzanem wasabi, obtaczamy w mące kukurydzianej, jajku i na koniec w panierce panko. Smażymy na głębokim oleju mocno rozgrzanym.

200 g ryżu

500 ml bulionu drobiowego

Przygotowanie:

Połowę ryżu przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Do przesmażonego ryżu dodajemy drugą część ryżu i wszystko zalewamy bulionem. Wszystko razem trzymamy na małym ogniu do momentu aż ryż będzie miękki. Kotlet podajemy pokrojony w paski na ryżu z chrupiącymi ogórkami.

2 ogórki zielone

1 cebula

1 łyżka miodu

imbir świeży, sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka i łączymy z ogórkami. Całość polewamy sosem z oliwy, imbiru oraz soku z cytryny.

Duszony w warzywach

Składniki:

4 sztuki schabu bez kości

1 łyżka musztardy

100 g mąki

2 cebula

200 g pieczarek

100 g ziemniaków

1 papryka

1 cukinia

100 ml wina

sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

Mięso dzielimy na kotlety, rozklepujemy i smarujemy musztardą. Obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Cebulę przesmażamy, dodajemy pokrojone na ćwiartki ziemniaki, pieczarki, paprykę oraz cukinię. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy warzywami. Podlewamy winem i wstawiamy do piekarnika.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości