Filety z halibuta z żurawiną
Składniki (dla 4 osób):
600 g filetu z halibuta
150 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 ml śmietany
1 łodyga selera naciowego
3 szalotki
100 g pieczarek
100 g świeżej żurawiny
1 łyżka cukru
3 gałązki tymianku
4 łyżki wytrawnego wermutu
2 łyżki masła
1 pęczka bazylii
Sól ziołowa Prymat
Pieprz biały Prymat
Sposób przygotowania:
Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Podawać z ziemniakami z wody.
Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym
Składniki (dla 4 osób):
2 piersi z kaczki
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz czarny grubo mielony
Chutney żurawinowy:
1 małe mango
1 cebula
50 g suszonej żurawiny amerykańskiej
200 g świeżej żurawiny
100 g cukru
1 ząbek czosnku
szczypta papryki ostrej Prymat
1 łyżeczki imbiru
1 limonka
1 laski cynamonu
1 łyżeczki nasion kolendry Prymat
1 łyżeczka soli ziołowej
Marynata:
3 łyżki oliwek
przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Sposób przygotowania:
Mango i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać wraz z chili. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry i podawać z chutneyem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN