Materiał promocyjny

Ser przyrządzany na ciepło

Tomasz Jakubowski razem z Anną Janus, półfinalistką konkursu "Gotuj o wszystko", przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN ser na ciepło. Pani Anna, z zawodu pielęgniarka, to pierwsza półfinalistka kulinarnego konkursu organizowanego przez Dzień Dobry TVN i Kamis. Wczoraj gotowała specjalnie dla strażaków. Przygotowała im chilli con carne z ryżem i podsmażaną papryką.

Paprykowy prezencik

Składniki:

1 czerwona papryka

8 dkg bułgarskiego sera typu feta

2 ząbki czosnku

Kilka gałązek tymianku bardzo drobno posiekanego

Łyżka posiekanej natki pietruszki

Sól / pieprz

2 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Paprykę pieczemy, aż będzie lekko przypalona, wyciągamy, następnie wkładamy do foliowego woreczka i trzymamy około 20 min. Po upływie tego czasu wyciągamy paprykę i obieramy. Ser mieszamy z startym czosnkiem, tymiankiem, natką pietruszki oraz przyprawami i formujemy kostkę. Papryką owijamy kostkę sera, zawijamy w aluminiową folię i wkładamy do pieca na 15 minut. Podajemy polaną śmietaną i ozdobioną natką pietruszki.

Grzanki z kozim camembertem i figami podane na cytrynowej rukoli

Składniki:

1 camembert kozi

1 bułka najlepiej z ziarnami

2-3 świeże figi lub suszone namoczone w naparze z zielonej herbaty

2-3 plastry szynki parmeńskiej

garść rukoli

3 suszone pomidory

sok z jednej cytryny

2 łyżki brązowego cukru

80 ml oliwy z oliwek

1 starty ząbek czosnku

Przygotowanie:

Camemberta przekrajamy na pół, kładziemy na połowie grzanki i wstawiamy do pieca na 180 stopni. Pieczemy około 15 min aż ser urośnie i zapiecze się apetycznie. W miseczce mieszamy sok z cytryny, cukier, czosnek i oliwę, aż zgęstnieje i odstawiamy do lodówki. Figi przesmażamy na maśle lekko podsypując brązowym cukrem – smażymy krótko, by zachowały swój wygląd. Jeśli ktoś tak jak ja lubi, gdy szynka jest chrupiąca należy razem z grzankami wsadzić ją do pieca. Teraz przechodzimy do fazy końcowej: rukolę mieszamy z posiekanymi pomidorkami cherry i zalewamy sosem z cytryny - wysypujemy na talerz, a na to układamy grzanki, figi i szynkę. Dla podkreślenia smaku możemy wszystko posypać lekko podprażonymi orzeszkami pinii.

Gnocchi z sosem serowym i pomidorkami cherry

Składniki:

20 dkg Gnocchi

pół kulki mozarelli

1 serek topiony

kawałek sera lazur

100 ml śmietany 36%

łyżeczka masła

garść rukoli i kilka listków bazylii

garść pokrojonych pomidorków koktajlowych

szczypta cynamonu

sól/ pieprz

łyżka włoskich orzechów

Przygotowanie:

W rondlu rozpuszczamy w śmietanie wszystkie sery i dodajemy do nich ugotowane Gnocchi, orzechy oraz cynamon, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 8 min. Przed podaniem na zapiekankę wysypujemy rukolę i pomidorki. Dla podkreślenia serowego smaku można zetrzeć jeszcze ser Pecorino.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości