Paprykowy prezencik
Składniki:
1 czerwona papryka
8 dkg bułgarskiego sera typu feta
2 ząbki czosnku
Kilka gałązek tymianku bardzo drobno posiekanego
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól / pieprz
2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Paprykę pieczemy, aż będzie lekko przypalona, wyciągamy, następnie wkładamy do foliowego woreczka i trzymamy około 20 min. Po upływie tego czasu wyciągamy paprykę i obieramy. Ser mieszamy z startym czosnkiem, tymiankiem, natką pietruszki oraz przyprawami i formujemy kostkę. Papryką owijamy kostkę sera, zawijamy w aluminiową folię i wkładamy do pieca na 15 minut. Podajemy polaną śmietaną i ozdobioną natką pietruszki.
Grzanki z kozim camembertem i figami podane na cytrynowej rukoli
Składniki:
1 camembert kozi
1 bułka najlepiej z ziarnami
2-3 świeże figi lub suszone namoczone w naparze z zielonej herbaty
2-3 plastry szynki parmeńskiej
garść rukoli
3 suszone pomidory
sok z jednej cytryny
2 łyżki brązowego cukru
80 ml oliwy z oliwek
1 starty ząbek czosnku
Przygotowanie:
Camemberta przekrajamy na pół, kładziemy na połowie grzanki i wstawiamy do pieca na 180 stopni. Pieczemy około 15 min aż ser urośnie i zapiecze się apetycznie. W miseczce mieszamy sok z cytryny, cukier, czosnek i oliwę, aż zgęstnieje i odstawiamy do lodówki. Figi przesmażamy na maśle lekko podsypując brązowym cukrem – smażymy krótko, by zachowały swój wygląd. Jeśli ktoś tak jak ja lubi, gdy szynka jest chrupiąca należy razem z grzankami wsadzić ją do pieca. Teraz przechodzimy do fazy końcowej: rukolę mieszamy z posiekanymi pomidorkami cherry i zalewamy sosem z cytryny - wysypujemy na talerz, a na to układamy grzanki, figi i szynkę. Dla podkreślenia smaku możemy wszystko posypać lekko podprażonymi orzeszkami pinii.
Gnocchi z sosem serowym i pomidorkami cherry
Składniki:
20 dkg Gnocchi
pół kulki mozarelli
1 serek topiony
kawałek sera lazur
100 ml śmietany 36%
łyżeczka masła
garść rukoli i kilka listków bazylii
garść pokrojonych pomidorków koktajlowych
szczypta cynamonu
sól/ pieprz
łyżka włoskich orzechów
Przygotowanie:
W rondlu rozpuszczamy w śmietanie wszystkie sery i dodajemy do nich ugotowane Gnocchi, orzechy oraz cynamon, mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 8 min. Przed podaniem na zapiekankę wysypujemy rukolę i pomidorki. Dla podkreślenia serowego smaku można zetrzeć jeszcze ser Pecorino.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN