Materiał promocyjny

Zielona kuchnia

W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN było bardzo zielono i zdrowo...

Brokuły z białym serem i gałką muszkatołową

1 brokuł

250 g tłustego sera białego

1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki masła

3 łyżki bułki tartej

sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Różyczki brokułów gotujemy 3 minuty we wrzątku. Układamy w posmarowanej masłem żaroodpornej miseczce, dodajemy pokruszony biały ser. Polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy solą, pieprzem i gałką. Rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i polewamy brokuły z serem. Całość zapiekamy pod pokrywką, aż brokuły będą miękkie (ok. 30 minut).

Duszone pory z pomidorami i ziemniakami

2 pory

50 g masła

1/4 szklanki wody

250 g małych pomidorów

oliwa z oliwek do smażenia

4 ziemniaki

sól i pieprz do smaku

sos:

szklanka jogurtu

1/2 pęczka koperku

1/2 pęczka pietruszki

mały ząbek czosnku

1/2 zielonego ogórka

Przygotowanie:

Pora kroimy w 5- centymetrowe kawałki i dusimy na maśle z wodą i odrobiną soli pod pokrywką, aż stanie się miękki. Pomidory kroimy na pół i smażymy na małej ilości oliwy na mocno rozgrzanej patelni, aż się przyrumienią. Na mandolinie kroimy w cienkie plasterki ziemniaki, na patelni układamy z nich rozetę i polewamy oliwą, smażymy na średnim gazie z dwóch stron na złocisty kolor. Jogurt mieszamy z poszatkowanym koperkiem, pietruszką, wyciśniętym ząbkiem czosnku i pokrojonym w małą kostkę ogórkiem. Na rozetce z ziemniaków układamy uduszone pory, smażone pomidory. Podajemy z sosem.

Gnocchi z cukinią i sosem koperkowo-sezamowym

1/2 kg ziemniaków

30 g mąki tortowej

15 g mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżki kaszy manny

2 średnie cukinie

ok. 75 g rukoli

pęczek koperku

3 łyżki sezamu

1/4 szklanki oliwy z oliwek

ząbek czosnku

cytryna

kilka plastrów parmezanu

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, ugniatamy i wystudzamy. Po ostudzeniu do ziemniaków dodajemy mąkę kartoflaną, kaszę, mąkę tortową i całość zagniatamy na ciasto, które dzielimy na małe kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy rękoma na małe wałeczki, które tniemy na małe, centymetrowe kluski. Kluski wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy minutę od wypłynięcia. Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy na parze aż stanie się miękka (ale nie będzie się rozpadać). Koperek bardzo drobno kroimy. Sezam mielimy w młynku, dolewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek oraz sok z cytryny. Całość ponownie mielimy i łączymy z pokrojonym koperkiem. Na talerzu układamy rukolę, a na niej gniocchi z cukinią. Polewamy sosem koperkowo-sezamowym i ozdabiamy plastrami parmezanu.

Sałatka z sałatą rzymską i małymi kokardkami

250 g makaronu mini kokardki

mała główka sałaty rzymskiej

oliwa do smażenia

1 ząbek czosnku

200 g zielonych winogron

opakowanie serka Lazur z zieloną pleśnią (ok. 100 g)

50 g orzechów włoskich

pęczek pietruszki

2 łyżki oliwy

pesto:

100 g pistacji

pęczek bazylii

ząbek czosnku

sok z 1 cytryny

1/3 szklanki oliwy z oliwek

50 g sera typu parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Sałatę rzymską smażymy z ząbkiem czosnku na oliwie z oliwek aż stanie się krucha. Winogrona kroimy na pół, ser w kostkę, orzechy prażymy na suchej patelni, pietruszkę drobno szatkujemy.

Pesto:

Pistacje mielimy na sucho w młynku, dodajemy poszatkowaną bazylię, pokrojony ząbek czosnku, sok z cytryny, drobno starty parmezan i oliwę. Całość miksujemy na jednolity sos. Na liściach sałaty rzymskiej układamy sałatkę z wymieszanego delikatnie makaronu, winogron, sera pleśniowego, orzechów, pietruszki i oliwy. Polewamy sosem pesto.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości