Brokuły z białym serem i gałką muszkatołową
1 brokuł
250 g tłustego sera białego
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Różyczki brokułów gotujemy 3 minuty we wrzątku. Układamy w posmarowanej masłem żaroodpornej miseczce, dodajemy pokruszony biały ser. Polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy solą, pieprzem i gałką. Rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i polewamy brokuły z serem. Całość zapiekamy pod pokrywką, aż brokuły będą miękkie (ok. 30 minut).
Duszone pory z pomidorami i ziemniakami
2 pory
50 g masła
1/4 szklanki wody
250 g małych pomidorów
oliwa z oliwek do smażenia
4 ziemniaki
sól i pieprz do smaku
sos:
szklanka jogurtu
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka pietruszki
mały ząbek czosnku
1/2 zielonego ogórka
Przygotowanie:
Pora kroimy w 5- centymetrowe kawałki i dusimy na maśle z wodą i odrobiną soli pod pokrywką, aż stanie się miękki. Pomidory kroimy na pół i smażymy na małej ilości oliwy na mocno rozgrzanej patelni, aż się przyrumienią. Na mandolinie kroimy w cienkie plasterki ziemniaki, na patelni układamy z nich rozetę i polewamy oliwą, smażymy na średnim gazie z dwóch stron na złocisty kolor. Jogurt mieszamy z poszatkowanym koperkiem, pietruszką, wyciśniętym ząbkiem czosnku i pokrojonym w małą kostkę ogórkiem. Na rozetce z ziemniaków układamy uduszone pory, smażone pomidory. Podajemy z sosem.
Gnocchi z cukinią i sosem koperkowo-sezamowym
1/2 kg ziemniaków
30 g mąki tortowej
15 g mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżki kaszy manny
2 średnie cukinie
ok. 75 g rukoli
pęczek koperku
3 łyżki sezamu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
cytryna
kilka plastrów parmezanu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, ugniatamy i wystudzamy. Po ostudzeniu do ziemniaków dodajemy mąkę kartoflaną, kaszę, mąkę tortową i całość zagniatamy na ciasto, które dzielimy na małe kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy rękoma na małe wałeczki, które tniemy na małe, centymetrowe kluski. Kluski wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy minutę od wypłynięcia. Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy na parze aż stanie się miękka (ale nie będzie się rozpadać). Koperek bardzo drobno kroimy. Sezam mielimy w młynku, dolewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek oraz sok z cytryny. Całość ponownie mielimy i łączymy z pokrojonym koperkiem. Na talerzu układamy rukolę, a na niej gniocchi z cukinią. Polewamy sosem koperkowo-sezamowym i ozdabiamy plastrami parmezanu.
Sałatka z sałatą rzymską i małymi kokardkami
250 g makaronu mini kokardki
mała główka sałaty rzymskiej
oliwa do smażenia
1 ząbek czosnku
200 g zielonych winogron
opakowanie serka Lazur z zieloną pleśnią (ok. 100 g)
50 g orzechów włoskich
pęczek pietruszki
2 łyżki oliwy
pesto:
100 g pistacji
pęczek bazylii
ząbek czosnku
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki oliwy z oliwek
50 g sera typu parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Sałatę rzymską smażymy z ząbkiem czosnku na oliwie z oliwek aż stanie się krucha. Winogrona kroimy na pół, ser w kostkę, orzechy prażymy na suchej patelni, pietruszkę drobno szatkujemy.
Pesto:
Pistacje mielimy na sucho w młynku, dodajemy poszatkowaną bazylię, pokrojony ząbek czosnku, sok z cytryny, drobno starty parmezan i oliwę. Całość miksujemy na jednolity sos. Na liściach sałaty rzymskiej układamy sałatkę z wymieszanego delikatnie makaronu, winogron, sera pleśniowego, orzechów, pietruszki i oliwy. Polewamy sosem pesto.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN