SAŁATKA Z RUKOLĄ, OWOCAMI POŁUDNIOWYMI I POLĘDWICZKAMI Z KURCZAKA
Składniki dla 4 osób:
600 g polędwiczek z kurczaka
Marynata:
3 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka przyprawy w płynie `Kucharek`
1 łyżka suszonej włoszczyzny `Kucharek`
1 łyżeczki świeżego lub marynowanego imbiru
1 łyżeczki pasty sambal oelek
1 mango
1 melon
1 pęczek rukoli
50 ml oliwy z oliwek
Sok z 1 cytryny
Przyprawa Smak Wiosny `Kucharek`
Świeże kiełki: soi, słonecznika, rzodkiewki
8 pomidorków cherry
1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
Szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone polędwiczki z kurczaka zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin. Mango i melona obieramy, kroimy w paski, skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku przyprawą Smak Wiosny . Kiełki mieszamy, dodajemy rukolę i łączymy z pokrojonymi owocami. Na patelni obsmażamy polędwiczki przez ok. 5 minut, a następnie podlewamy marynatą i dusimy kolejne 5 minut. Tak przygotowane, aromatyczne polędwiczki z kurczaka układamy na sałatce, skrapiamy sosem pozostałym ze smażenia, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
SAŁATKA CESARSKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA I PŁATKAMI PARMEZANU
Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa uniwersalna „Kucharek”
Sos:
2 łyżki majonezu
1 łyżka drobno startego sera parmezan
1 łyżka posiekanych filetów anchois
1 łyżka octu winnego
Przyprawa Smak Wiosny „Kucharek”
Opcjonalnie rosół warzywny „Kucharek” do rozrzedzenia sosu
1 bagietka pokrojona w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 mała główka sałaty lodowej
60 g parmezanu w płatkach
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawą Smak Wiosny „Kucharek” i schłodzić. Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą uniwersalną „Kucharek”. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu, wystudzić i pokroić w plastry. Na dużej patelni podsmażyć czosnek z oliwą i pokrojoną w kostkę bagietkę do uzyskania złotego koloru. Liście sałaty ułożyć na talerzach, dodać plastry kurczaka, polać sosem i posypać grzankami czosnkowymi oraz parmezanem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN