Materiał promocyjny

Sałatki Olgi Bołądź i Roberta Sowy

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN wspólnie z Robertem Sową przepisy na sałatki przedstawiła aktorka Olga Bołądź.

SAŁATKA Z RUKOLĄ, OWOCAMI POŁUDNIOWYMI I POLĘDWICZKAMI Z KURCZAKA

Składniki dla 4 osób:

600 g polędwiczek z kurczaka

Marynata:

3 łyżki miodu

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka przyprawy w płynie `Kucharek`

1 łyżka suszonej włoszczyzny `Kucharek`

1 łyżeczki świeżego lub marynowanego imbiru

1 łyżeczki pasty sambal oelek

1 mango

1 melon

1 pęczek rukoli

50 ml oliwy z oliwek

Sok z 1 cytryny

Przyprawa Smak Wiosny `Kucharek`

Świeże kiełki: soi, słonecznika, rzodkiewki

8 pomidorków cherry

1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu

Szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone polędwiczki z kurczaka zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 12 godzin. Mango i melona obieramy, kroimy w paski, skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku przyprawą Smak Wiosny . Kiełki mieszamy, dodajemy rukolę i łączymy z pokrojonymi owocami. Na patelni obsmażamy polędwiczki przez ok. 5 minut, a następnie podlewamy marynatą i dusimy kolejne 5 minut. Tak przygotowane, aromatyczne polędwiczki z kurczaka układamy na sałatce, skrapiamy sosem pozostałym ze smażenia, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

SAŁATKA CESARSKA Z GRILLOWANĄ PIERSIĄ KURCZAKA I PŁATKAMI PARMEZANU

Składniki dla 4 osób:

400 g piersi z kurczaka

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawa uniwersalna „Kucharek”

Sos:

2 łyżki majonezu

1 łyżka drobno startego sera parmezan

1 łyżka posiekanych filetów anchois

1 łyżka octu winnego

Przyprawa Smak Wiosny „Kucharek”

Opcjonalnie rosół warzywny „Kucharek” do rozrzedzenia sosu

1 bagietka pokrojona w kostkę

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 mała główka sałaty lodowej

60 g parmezanu w płatkach

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawą Smak Wiosny „Kucharek” i schłodzić. Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą uniwersalną „Kucharek”. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu, wystudzić i pokroić w plastry. Na dużej patelni podsmażyć czosnek z oliwą i pokrojoną w kostkę bagietkę do uzyskania złotego koloru. Liście sałaty ułożyć na talerzach, dodać plastry kurczaka, polać sosem i posypać grzankami czosnkowymi oraz parmezanem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości