Baramundi z zieloną sałatką i fenkułem
Składniki:
2 filety ryby baramundi
1 koper włoski
500 g młodych ziemniaków
1 limonka
różne zielone sałaty
świeża mięta
świeże oregano
oliwa z oliwek
1 pomarańcza
3 łyżki octu winnego
2 łyżki kaparów
sól
czarny pieprz
Przygotujemy:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Liście sałaty targamy i łączymy z miętą, oregano i pokrojonym koprem włoskim. Sok z pomarańczy łączymy z octem winnym, dodajemy dwa razy tyle oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy kapary. Ugotowane ciepłe ziemniaki łączymy z powstałym dresingiem i sałatami. Filet sprawiony solą i sokiem z limonki smażymy na oliwie od strony skóry. W drugiej patelni podgrzewamy oliwę z miętą i skórką z limonki. Do ciepłej oliwy wstawiamy podsmażoną rybę na około 10 minut. Niech dochodzi i nabiera aromatu. Wszystko gotowe, więc śmiało możemy na talerz kłaść sałatkę i aromatyczną rybę. Smacznego!
Placuszki z zielonego groszku z gęstym jogurtem, szczypiorkiem oraz szynką
Składniki:
2 szklanki zielonego groszku
bulion warzywny
4 jaja
60 g mąki pszennej
sól
pieprz
papryczka pepperoni
koperek
Przygotowanie:
Groszek gotujemy w bulionie. Połowę miksujemy a pozostały zostawiamy w spokoju. Żółtka oddzielamy od białek. Do zmiksowanego groszku dodajemy żółtka, mąkę, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę oraz koperek. Dodajemy jeszcze drugą część groszku i na koniec ubitą pianę z białek. Smażymy na oliwie małe, zgrabne placuszki. Szynkę kroimy w cienkie paski i przesmażamy na chrupiąco. I po robocie. Wiosennie, łatwo i smakowicie.
Sernik z białej czekolady z galaretką ze świeżej mięty
Składniki:
100 g masła
3 paczki herbatników
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy i łączymy z masłem oraz kakao. Ciastem wylepiamy dno tortownicy i zapiekamy około 5 minut w temp. 180 stopni.
Teraz zabieramy się za masę serową.
Składniki:
250 g białej czekolady
750 ml śmietany 36%
4 jajka
3 żółtka
750 g sera mascarpone
1 cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną. Jajka z żółtkami oraz cukrem wanilinowym ubijamy na puch i dodajemy do nich rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodajemy ser mascarpone. Wszystko delikatnie mieszamy ręcznie. Masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do większej formy wypełnionej wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni.
Teraz czas na miętową galaretkę.
Składniki:
pęczek świeżej mięty
2 limonki
2 łyżki cukru
300 ml wody
20 g żelatyny
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, robimy napar ze świeżej mięty i limonek. Dodajemy żelatynę oraz cukier.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN