Klasyczne po bolońsku
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
500 g mięsa wołowego mielonego
3 marchwie
1 seler naciowy
300 g pomidorów pelati
4 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
100 ml wina białego
oregano, bazylia świeża
sól, peperoni
Przygotowanie:
Marchew, seler kroimy w drobną kostkę. Na oleju przesmażamy czosnek na złoto, wyjmujemy a na miejsce jego wrzucamy marchew, seler naciowy. Smażymy do momentu kiedy pojawi się lekko pomarańczowy kolor oleju i zalewamy winem. Odparowujemy i dodajemy mięso mielone. Mieszamy i dodajemy pomidory ale bez zalewy. Wszystko razem dusimy i doprawiamy oregano, ostrym peperoni oraz solą. Na koniec dodajemy świeżą bazylię.
Spaghetti w sosie pomidorowym z serowymi pulpecikami
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
2 szalotki
50 ml oliwy z oliwek
400 g sosu pomidorowego
świeża bazylia
300 g mozzarelli
200 g parmezanu
4 jaja
4 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sos pomidorowy: Szalotkę kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Dodajemy sos pomidorowy, bazylię, sól, peperoni i gotujemy wszystko około 20 minut. Mozarellę miksujemy z parmezanem. Dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha laskowego. Tak przygotowane wrzucamy do naszego sosu pomidorowego i gotujemy 10 minut. Do gotowego sosu z pulpetami dodajemy ugotowany makaron.
Spaghetti z wongolami lub mulami
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
1 kg muli lub wongoli
100 ml oliwy z oliwek
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
100 g pomidorków chery
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Na patelni z olejem przesmażamy czosnek, dodajemy pomidorki cherry. Dolewamy wino. Dodajemy mule oraz natkę. Mieszamy wszystko i garnek przykrywamy pokrywką. Po 2 minutach ponownie mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i podajemy.
Spaghetti z cukinią i gorgonzolą
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
400 g cukini
300 g gorgonzoli
2 szalotki
200 g bulionu warzywnego
50 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plastry a następnie w cienkie paski tzw. julienne. Szalotkę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek. Dolewamy bulion i wrzucamy cukinię. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy ser w małych kawałkach i wszystko razem mieszamy aż ser się rozpuści. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy razem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN