Materiał promocyjny

Dla amatorów włoskiej kuchni

Dziś w roli głównej w Dzień Dobry TVN bezkonkurencyjny makaron spaghetti. W wersji z sosem na bazie warzyw, mięsa, sera lub z owocami morza. Przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana i półfinalistkę „Gotuj o wszystko” Dorotę Gnich.

Klasyczne po bolońsku

Składniki:

400 g makaronu spaghetti

500 g mięsa wołowego mielonego

3 marchwie

1 seler naciowy

300 g pomidorów pelati

4 ząbki czosnku

100 ml oliwy z oliwek

100 ml wina białego

oregano, bazylia świeża

sól, peperoni

Przygotowanie:

Marchew, seler kroimy w drobną kostkę. Na oleju przesmażamy czosnek na złoto, wyjmujemy a na miejsce jego wrzucamy marchew, seler naciowy. Smażymy do momentu kiedy pojawi się lekko pomarańczowy kolor oleju i zalewamy winem. Odparowujemy i dodajemy mięso mielone. Mieszamy i dodajemy pomidory ale bez zalewy. Wszystko razem dusimy i doprawiamy oregano, ostrym peperoni oraz solą. Na koniec dodajemy świeżą bazylię.

Spaghetti w sosie pomidorowym z serowymi pulpecikami

Składniki:

400 g makaronu spaghetti

2 szalotki

50 ml oliwy z oliwek

400 g sosu pomidorowego

świeża bazylia

300 g mozzarelli

200 g parmezanu

4 jaja

4 łyżki bułki tartej

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Sos pomidorowy: Szalotkę kroimy drobno i przesmażamy na oliwie. Dodajemy sos pomidorowy, bazylię, sól, peperoni i gotujemy wszystko około 20 minut. Mozarellę miksujemy z parmezanem. Dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha laskowego. Tak przygotowane wrzucamy do naszego sosu pomidorowego i gotujemy 10 minut. Do gotowego sosu z pulpetami dodajemy ugotowany makaron.

Spaghetti z wongolami lub mulami

Składniki:

400 g makaronu spaghetti

1 kg muli lub wongoli

100 ml oliwy z oliwek

100 ml białego wina

2 ząbki czosnku

100 g pomidorków chery

natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Na patelni z olejem przesmażamy czosnek, dodajemy pomidorki cherry. Dolewamy wino. Dodajemy mule oraz natkę. Mieszamy wszystko i garnek przykrywamy pokrywką. Po 2 minutach ponownie mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i podajemy.

Spaghetti z cukinią i gorgonzolą

Składniki:

400 g makaronu spaghetti

400 g cukini

300 g gorgonzoli

2 szalotki

200 g bulionu warzywnego

50 ml oliwy z oliwek

sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w plastry a następnie w cienkie paski tzw. julienne. Szalotkę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek. Dolewamy bulion i wrzucamy cukinię. Gotujemy około 5 minut. Dodajemy ser w małych kawałkach i wszystko razem mieszamy aż ser się rozpuści. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy razem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości