ZUPA KREM Z CUKINII Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki dla 4 osób:
300 g cukinii
50 g cebuli
250 ml bulionu drobiowego Kucharek
50 g masła
100 g śmietany
150 g mlecznej białej czekolady
Prażone płatki migdałów do dekoracji
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i cebulę, dusić do miękkości. Dodać bulion drobiowy i gotować ok. 10 minut. Następnie zupę zmiksować, dodać śmietanę i białą czekoladę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Zupę podawać w bulionówkach udekorowaną prażonymi migdałami i listkami mięty.
MARYNOWANA PIERŚ Z KURCZAKA PODANA ZE SMAŻONYMI TRUSKAWKAMI
Składniki dla 4 osób:
600 g piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego rozmarynu
20 ml miodu pitnego
1 łyżka sambal oelek
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek
2 pokrojone w kostkę cebule dymki
1 mały pęczek białych szparagów
1 mały pęczek zielonych szparagów
16 świeżych truskawek
1 łyżka masła cytrynowego
1 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
100 g świeżych malin
50 ml białego wina
Kilka gałązek świeżego tymianku
Kilka gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, miodzie pitnym, paście sambal oelek, świeżym rozmarynie, soli, pieprzu i przyprawie do zup i potraw w płynie Kucharek. Mięso odstawić do lodówki na 4-6 godzin.
Na maśle ziołowym podsmażyć dymkę, dodać truskawki, maliny, masło cytrynowe i białe wino. Całość chwilę poddusić, a pod koniec gotowania dodać główki białych i zielonych szparagów. Sos doprawić do smaku świeżym tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.
Kurczaka oprószyć mąką, obsmażyć, a następnie piec 5 minut w temperaturze 160°C. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na pozostałych częściach szparagów, polać sosem i udekorować świeżym rozmarynem.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN