Materiał promocyjny

Majdan gotuje dla kobiet!

Radek nie potrafi gotować. Co najwyżej zrobi kanapkę, ale bez zbytniego entuzjazmu. Aby zachwycić wybrankę swego serca korzysta z następującego podstępu. Zamawia jedzenie w restauracji, układa pięknie na stole, a potem wmawia kobiecie, że sam wszystko przygotował…

ZUPA KREM Z CUKINII Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki dla 4 osób:

300 g cukinii

50 g cebuli

250 ml bulionu drobiowego Kucharek

50 g masła

100 g śmietany

150 g mlecznej białej czekolady

Prażone płatki migdałów do dekoracji

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i cebulę, dusić do miękkości. Dodać bulion drobiowy i gotować ok. 10 minut. Następnie zupę zmiksować, dodać śmietanę i białą czekoladę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Zupę podawać w bulionówkach udekorowaną prażonymi migdałami i listkami mięty.

MARYNOWANA PIERŚ Z KURCZAKA PODANA ZE SMAŻONYMI TRUSKAWKAMI

Składniki dla 4 osób:

600 g piersi z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

2 gałązki świeżego rozmarynu

20 ml miodu pitnego

1 łyżka sambal oelek

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przyprawa do zup i potraw w płynie Kucharek

2 pokrojone w kostkę cebule dymki

1 mały pęczek białych szparagów

1 mały pęczek zielonych szparagów

16 świeżych truskawek

1 łyżka masła cytrynowego

1 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

100 g świeżych malin

50 ml białego wina

Kilka gałązek świeżego tymianku

Kilka gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, miodzie pitnym, paście sambal oelek, świeżym rozmarynie, soli, pieprzu i przyprawie do zup i potraw w płynie Kucharek. Mięso odstawić do lodówki na 4-6 godzin.

Na maśle ziołowym podsmażyć dymkę, dodać truskawki, maliny, masło cytrynowe i białe wino. Całość chwilę poddusić, a pod koniec gotowania dodać główki białych i zielonych szparagów. Sos doprawić do smaku świeżym tymiankiem i grubo mielonym pieprzem.

Kurczaka oprószyć mąką, obsmażyć, a następnie piec 5 minut w temperaturze 160°C. Mięso pokroić w plastry, ułożyć na pozostałych częściach szparagów, polać sosem i udekorować świeżym rozmarynem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości