Materiał promocyjny

Kuchnia tatarska

Kuchnia Tatarska to prawdziwe bogactwo przepisów. Dawno temu głównym pokarmem tatarów była konina i baranina. Współczesna kuchnia tatarska przyswoiła wiele potraw europejskich. Modyfikuje je według swoich przyzwyczajeń, podkreślając zamiłowanie do tłuszczu. O ich smaku przekona się sam Książe Karol, który złoży dziś wizytę w Kruszynianach na Podlasiu, gdzie spotka się z muzułmańską społecznością.

Mama Dżemili, Pani Dżenneta Bogdanowicz, osobiście przyjmie królewską świtę i ugości ją w swoim gospodarstwie „Tatarska Jurta”.

Pierekaczewnik

Ciasto:

1 kg mąki

5 żółtek

2 kubeczki letniej wody

szczypta soli

4 kostki masła do smarowania placków

Ze wszystkich składników wygnieść elastyczne ciasto.

Farsz:

1 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę

3 średnie cebule pokrojone w dużą kostkę

przyprawy – sól, pieprz

papryka ostra

Wymieszać.

Może być ser lub jabłka. Ciasto podzielić na sześć części, rozwałkować i rozciągnąć na 1 mm, następnie składać smarując poszczególne placki roztopionym masłem. Na ostatni posmarowany masłem placek rozłożyć farsz, skręcić w rulon, włożyć do okrągłej formy lub prodiża, polać masłem i piec ok. 2 godz.

Czebureki

Ciasto:

1 kg mąki

3 jajka

sól

woda

Farsz:

ok. 1 kg mięsa wołowego, zmielonego na drobnym sitku

3 cebule

przyprawy

może być ser lub jabłka

olej do smażenia

Wyrobić elastyczne ciasto, podzielić na małe kulki, następnie rozwałkować na placuszki o średnicy 20 cm, rozłożyć farsz, skleić i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.

Pieremiacz (beremecz po tatarsku)

Ciasto:

1 kg mąki

2 jajka

2 łyżeczki sody

2 kubki ciepłego mleka

1 kostka masła

Farsz:

Mięso wołowe lub indycze zmielić na drobnym sitku dodać drobno pokrojoną cebulę i przyprawy, wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na małe kuleczki, rozwałkować nakładać farsz, robić sakiewki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Drożdżówka

1 kg mąki

5 żółtek

1 kostki masła

20 dkg drożdży

1 szklanki cukru

ciepłe mleko do wyrobienia

Mąkę przesiać przez sitko dodać żółtka, szczyptę soli, cukier, rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, mleko oraz dodawać stopniowo masło do wyrobienia. Na koniec można dodać rodzynki. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie piec ok. 45 min. W temp. 180 C. Drożdżówka może być z cynamonem, jabłkami, serem, makiem lub bakaliami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości