Mama Dżemili, Pani Dżenneta Bogdanowicz, osobiście przyjmie królewską świtę i ugości ją w swoim gospodarstwie „Tatarska Jurta”.
Pierekaczewnik
Ciasto:
1 kg mąki
5 żółtek
2 kubeczki letniej wody
szczypta soli
4 kostki masła do smarowania placków
Ze wszystkich składników wygnieść elastyczne ciasto.
Farsz:
1 kg mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
3 średnie cebule pokrojone w dużą kostkę
przyprawy – sól, pieprz
papryka ostra
Wymieszać.
Może być ser lub jabłka. Ciasto podzielić na sześć części, rozwałkować i rozciągnąć na 1 mm, następnie składać smarując poszczególne placki roztopionym masłem. Na ostatni posmarowany masłem placek rozłożyć farsz, skręcić w rulon, włożyć do okrągłej formy lub prodiża, polać masłem i piec ok. 2 godz.
Czebureki
Ciasto:
1 kg mąki
3 jajka
sól
woda
Farsz:
ok. 1 kg mięsa wołowego, zmielonego na drobnym sitku
3 cebule
przyprawy
może być ser lub jabłka
olej do smażenia
Wyrobić elastyczne ciasto, podzielić na małe kulki, następnie rozwałkować na placuszki o średnicy 20 cm, rozłożyć farsz, skleić i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
Pieremiacz (beremecz po tatarsku)
Ciasto:
1 kg mąki
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 kubki ciepłego mleka
1 kostka masła
Farsz:
Mięso wołowe lub indycze zmielić na drobnym sitku dodać drobno pokrojoną cebulę i przyprawy, wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić na małe kuleczki, rozwałkować nakładać farsz, robić sakiewki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Drożdżówka
1 kg mąki
5 żółtek
1 kostki masła
20 dkg drożdży
1 szklanki cukru
ciepłe mleko do wyrobienia
Mąkę przesiać przez sitko dodać żółtka, szczyptę soli, cukier, rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, mleko oraz dodawać stopniowo masło do wyrobienia. Na koniec można dodać rodzynki. Pozostawić do wyrośnięcia, następnie piec ok. 45 min. W temp. 180 C. Drożdżówka może być z cynamonem, jabłkami, serem, makiem lub bakaliami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN