Uwodzicielskie krewetki
Składniki:
10 krewetek 16/20 - rozmiar widoczny na opakowaniu
1 mango
1 mała papaja lub 1/4 dużej
1 papryczka chilli
250 ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka zielonej lub czerwonej pasty curry kolendra świeża ilość wedle uznania
1 ząbek czosnku
sól / pieprz
Przygotowanie:
Mango i papaję pokrój w kostkę 1 cm na 1 cm i przesmaż na oliwie wraz z posiekaną papryczką. Gdy lekko puści soki, dodaj czosnek oraz pastę curry i mleczko kokosowe. Redukuj płyn, aż zgęstnieje, a następnie dodaj krewetki, a tuz przed podaniem - posiekaną kolendrę. (Jeśli krewetki są surowe, to wcześniej je przesmaż lub sparz i pamiętaj, że krewetka lubi ciepło tylko chwilę:))
Kalmarowe szyszki z tatzikami
Składniki:
8 małe kalmary mogą być również duże, ale wtedy 4
Ciasto:
Pół szklanki mąki kukurydzianej
Szklanka piwa lub wody gazowanej
1 żółtko
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu rybnego - niekoniecznie
łyżka słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia
tatziki:
Pół długiego ogórka
1 ząbek czosnku
Sok z połowy cytryny
Łyżka posiekanego koperku i mięty
Szklanka jogurtu najlepiej bałkańskiego lub greckiego
Przygotowanie:
Kalmary rozetnij wzdłuż, a następnie od środka ponacinaj w drobną kratkę. Jeśli duże kalmary, to po ponacinaniu przekrój na cztery części. Składniki ciasta dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw na chwilę. Tatziki: ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki do miseczki i wymieszaj ręką mocno ściskając z startym czosnkiem - odstaw na 10 minut, aby ogórek puścił soki. Do ogórka po 10 minutach dorzuć sok z cytryny, jogurt i zioła - dokładnie wymieszaj i dopraw. (Dobrze, jak tatziki postoją kilka godzin, wtedy są bardziej aromatyczne. W rondelku rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia, (ale nie za mocno, bo będzie się przypalać ciasto), a następnie wkładaj do niego kolejno zamoczone w cieście kalmary. Smaż, aż będą mocno złote i chrupiące. Podawać z tatzikami do maczania!
Krewetka ekspresowa
Składniki:
10 krewetek 16/20
3 ząbki czosnku
1 cm imbiru
Łyżka masła
3 łyżki oliwy
Pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę odrobina cynamonu
1 gwiazdka anyżu
Solidna garść ulubionych ziół - bazylia, natka pietruszki, oregano, tymianek bagietka
Przygotowanie:
Na oliwie z połową masła smaż kolejno: cebulę, posiekany czosnek i imbir. Dodaj krewetki (uwaga smaż wpierw na jedne, a dopiero później na drugiej stronie - soląc po przewróceniu) oraz cynamon i anyż, i smaż około 4 minut, aż będą różowe. Przed podaniem dorzuć zioła i resztę masła, by powstał smaczny sos do maczania bagietki.
Po prostu homar...
Składniki:
1 homar
masło czosnkowo - ziołowe
łyżka oliwy
1 cytryna
pęczek natki pietruszki
bagietka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Homara już sparzonego przekrój na pół, skrop delikatnie sokiem z cytryny i przesmaż na małym ogniu na ziołowym maśle. Gdy tylko się lekko przyrumieni, zdejmij z patelni, posyp posiekaną natką pietruszki i wsadź na 5 minut do pieca. Podaj z kwaśną śmietaną i kieliszkiem dobrego koniaku lub wina. W innej opcji można odwłok i szczypce przesmażyć na patelni, podpalając koniakiem i chwilę dusząc w śmietanie i pietruszce.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN