Sałata z avocado i wędzonym łososiem
Składniki dla 6 osób:
300 g łososia wędzonego
2 szt. avocado
150 g pomidory koktajlowe
150 g ogórka zielonego
60 g cebuli czerwonej
1 główka sałaty rzymskiej
Dressing Cesara
3 filety Sardele
1 ząbek czosnku
1 szt. szalotki
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka soku z cytry
1 1 łyżki octu jabłkowego
Pieprz biały
Sól
1 Jajko
80 ml oliwy z oliwek
80 ml oleju z pestek winogron
60 g tartego parmezanu
1 łyżeczka sosu Worcester
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, pokroić. Sałatę wypłukać, osuszyć i rozdrobnić. Układać na talerzu a na niej pozostałe warzywa. Sporządzić sos: sardele rozetrzeć, dodać posiekany czosnek i szalotkę, musztardę, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz oraz jajko. Następnie cienkim strumieniem wlewać oliwę. Na końcu dodać sos Worcester i starty parmezan. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatę.
Sałatka owocowa tutti frutti
Składniki dla 6 osób:
200 g truskawek
200 g świeżego ananasa świeży
200 g bananów
100 g borówki amerykańskiej
2 szt. kiwi
200 g ciemnych winogron
1 szt. granatu
150 ml wina czerwonego
150 ml soku z pomarańczy
2 łyżki miodu
50 ml białego rumu Rum biały
1 łyżeczki cynamonu mielonego
Szczypta imbiru mielonego
Sposób przygotowania:
W rondelku rozpuścić miód, dodać wino , sok z pomarańczy . Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie syrop przecedzić, dodać miód, cynamon, imbir i rum, zostawić do wystygnięcia. Owoce umyć, pokroić. Gdy sos wystygnie wymieszać z owocami. Podawać.
Sałatka z serem kozim figami i szynką parmeńską
Składniki dla 6 osób:
300 g sera koziego
12 szt. Świeżych fig Figi świeże
150 g szynki parmeńskiej
100 g sałaty rucolla
100 g sałaty frisee
100 g suszonych pomidorów
Sos vinaigrette
100 ml oliwy z oliwek
100 ml oleju orzechowego
1 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżeczki soli morskiej ól morska
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Figi oczyścić, ponakrawać, rozchylić nałożyć porcje sera koziego, następnie owinąć cienkim plastrem szynki parmeńskiej. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180° przez około 10 minut. Przygotować miodowy vinaigrette: wymieszać delikatnie wszystkie składniki trzepaczką. Sałatę „porwać”, wymieszać delikatnie z sosem i osączonymi suszonymi pomidorami. Na talerzu rozłożyć sałatę i zapieczone wcześniej figi z serem kozim.
Deser daktylowy w asyście żubrówki
Składniki dla 6 osób:
Beza:
6 szt. Cukru pudru Cukier puder
300 g białek
300 g daktyli suszonych bez pestek
100 ml żubrówki
500 ml śmietanki 30%
150 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
Mięta świeża
Sposób przygotowania:
Daktyle zalać żubrówką w słoiku, zakręcić i odstawić na parę dni. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przygotowaną masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe beziki. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 120° przez około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100° . Uchylić drzwi piekarnika i suszyć przez około 60 minut. W międzyczasie ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przygotować pucharki lub szklaną misę do deserów. Nakładać dekoracyjnie w kształcie piramidki: wysuszone beziki, ubitą śmietankę i namoczone daktyle. Na koniec posypać delikatnie mielonym cynamonem.
Scones nadziewane wiśniami
Składniki dla 6 osób:
400 g mąki
50 g drożdży
180 ml kefiru
125 g masła
100 g cukru
4 żółtka
200 g konfitury wiśniowej
Kruszonka
100 g masło
200 g mąka
100 g cukier
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 160°. Formę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować zaczyn z drożdży, kefiru, cukru i mąki (odrobina soli). Gdy podwoi swoją objętość, dodać resztę przesianej mąki, żółtka i roztopione masło. wszystko dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od łyżki. Z ciasta formujemy małe bułeczki, dodając do środka konfiturę wiśniową. Bułeczki układany w formie i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy gotowe smarować roztopionym masłem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec około 30 minut.
Tort z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki dla 12 osób:
Biszkopt:
8 łyżek mąki Mąka
8 jaj
8 łyżek cukru pudru
750 ml śmietanki 30%
150 g cukru pudru
750 g truskawek
Do nasączenia biszkoptu
50 ml Cointreau
100 ml przegotowanej wody
2 łyki cukru Cukier
2 łyżki płatków migdałowych Płatki migdałowe
2 łyżki pistacji zielonych Pistacje zielone
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 150°. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka i żółtka. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier puder, następnie po jednym żółtku. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wlać do formy i piec około 40 minut. Po upieczeniu wyłożyć na deskę do ostygnięcia. Gdy ostygnie pokroić na trzy części. Śmietankę ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nakładać na nasączony biszkopt, układać umyte i pokrojone truskawki, przykryć warstwą biszkoptu. Część truskawek zostawić do dekoracji. Boki i wierzch smarujemy pozostałą śmietanką. dekorujemy pozostałymi truskawkami, prażonymi migdałami i posiekanymi zielonymi pistacjami.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN