Materiał promocyjny

Kobiece przysmaki

Dziś z okazji Dnia Kobiet przedstawiliśmy w naszej kuchni kilka przepisów na wyjątkowo smaczne potrawy. Koniecznie ich spróbujcie!

Sałata z avocado i wędzonym łososiem

Składniki dla 6 osób:

300 g łososia wędzonego

2 szt. avocado

150 g pomidory koktajlowe

150 g ogórka zielonego

60 g cebuli czerwonej

1 główka sałaty rzymskiej

Dressing Cesara

3 filety Sardele

1 ząbek czosnku

1 szt. szalotki

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżka soku z cytry

1 1 łyżki octu jabłkowego

Pieprz biały

Sól

1 Jajko

80 ml oliwy z oliwek

80 ml oleju z pestek winogron

60 g tartego parmezanu

1 łyżeczka sosu Worcester

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, pokroić. Sałatę wypłukać, osuszyć i rozdrobnić. Układać na talerzu a na niej pozostałe warzywa. Sporządzić sos: sardele rozetrzeć, dodać posiekany czosnek i szalotkę, musztardę, sok z cytryny, ocet, sól i pieprz oraz jajko. Następnie cienkim strumieniem wlewać oliwę. Na końcu dodać sos Worcester i starty parmezan. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatę.

Sałatka owocowa tutti frutti

Składniki dla 6 osób:

200 g truskawek

200 g świeżego ananasa świeży

200 g bananów

100 g borówki amerykańskiej

2 szt. kiwi

200 g ciemnych winogron

1 szt. granatu

150 ml wina czerwonego

150 ml soku z pomarańczy

2 łyżki miodu

50 ml białego rumu Rum biały

1 łyżeczki cynamonu mielonego

Szczypta imbiru mielonego

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić miód, dodać wino , sok z pomarańczy . Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie syrop przecedzić, dodać miód, cynamon, imbir i rum, zostawić do wystygnięcia. Owoce umyć, pokroić. Gdy sos wystygnie wymieszać z owocami. Podawać.

Sałatka z serem kozim figami i szynką parmeńską

Składniki dla 6 osób:

300 g sera koziego

12 szt. Świeżych fig Figi świeże

150 g szynki parmeńskiej

100 g sałaty rucolla

100 g sałaty frisee

100 g suszonych pomidorów

Sos vinaigrette

100 ml oliwy z oliwek

100 ml oleju orzechowego

1 łyżeczki pieprzu białego

1 łyżeczki soli morskiej ól morska

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki octu z białego wina

1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Figi oczyścić, ponakrawać, rozchylić nałożyć porcje sera koziego, następnie owinąć cienkim plastrem szynki parmeńskiej. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180° przez około 10 minut. Przygotować miodowy vinaigrette: wymieszać delikatnie wszystkie składniki trzepaczką. Sałatę „porwać”, wymieszać delikatnie z sosem i osączonymi suszonymi pomidorami. Na talerzu rozłożyć sałatę i zapieczone wcześniej figi z serem kozim.

Deser daktylowy w asyście żubrówki

Składniki dla 6 osób:

Beza:

6 szt. Cukru pudru Cukier puder

300 g białek

300 g daktyli suszonych bez pestek

100 ml żubrówki

500 ml śmietanki 30%

150 g cukru pudru

1 łyżeczka cynamonu

Mięta świeża

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać żubrówką w słoiku, zakręcić i odstawić na parę dni. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przygotowaną masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe beziki. Włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 120° przez około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100° . Uchylić drzwi piekarnika i suszyć przez około 60 minut. W międzyczasie ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przygotować pucharki lub szklaną misę do deserów. Nakładać dekoracyjnie w kształcie piramidki: wysuszone beziki, ubitą śmietankę i namoczone daktyle. Na koniec posypać delikatnie mielonym cynamonem.

Scones nadziewane wiśniami

Składniki dla 6 osób:

400 g mąki

50 g drożdży

180 ml kefiru

125 g masła

100 g cukru

4 żółtka

200 g konfitury wiśniowej

Kruszonka

100 g masło

200 g mąka

100 g cukier

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 160°. Formę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować zaczyn z drożdży, kefiru, cukru i mąki (odrobina soli). Gdy podwoi swoją objętość, dodać resztę przesianej mąki, żółtka i roztopione masło. wszystko dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodziło od łyżki. Z ciasta formujemy małe bułeczki, dodając do środka konfiturę wiśniową. Bułeczki układany w formie i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy gotowe smarować roztopionym masłem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec około 30 minut.

Tort z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki dla 12 osób:

Biszkopt:

8 łyżek mąki Mąka

8 jaj

8 łyżek cukru pudru

750 ml śmietanki 30%

150 g cukru pudru

750 g truskawek

Do nasączenia biszkoptu

50 ml Cointreau

100 ml przegotowanej wody

2 łyki cukru Cukier

2 łyżki płatków migdałowych Płatki migdałowe

2 łyżki pistacji zielonych Pistacje zielone

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 150°. Formę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka i żółtka. Ubić białka, pod koniec ubijania dodać cukier puder, następnie po jednym żółtku. Do tak przygotowanej masy dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wlać do formy i piec około 40 minut. Po upieczeniu wyłożyć na deskę do ostygnięcia. Gdy ostygnie pokroić na trzy części. Śmietankę ubijać, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nakładać na nasączony biszkopt, układać umyte i pokrojone truskawki, przykryć warstwą biszkoptu. Część truskawek zostawić do dekoracji. Boki i wierzch smarujemy pozostałą śmietanką. dekorujemy pozostałymi truskawkami, prażonymi migdałami i posiekanymi zielonymi pistacjami.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości