Spaghetti
Składniki:
-makaron spaghetti
-1/2 kilograma mięsa mielonego wołowo- wieprzowego, opcjonalnie indycze
-1 duża puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka świeża
- 1 cebulka czerwona
- 1 puszka pomidorów w zalewie bez skórki
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- bazylia świeża
- parmezan (może być tarty)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki bulionu
Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę kroimy drobno i smażymy na odrobinie oliwy przez chwilkę. Następnie dodajemy mięso mielone. Do całości wlewamy pół szklanki bulionu i dusimy po przykryciem. Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki. Czosnek wyciskamy na wyciskaczu i dodajemy do reszty. Całość dusimy na małym ogniu. Makaron wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy al dente. Do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Siekamy bazylię i dodajemy do sosu. Następnie odsączoną z wody kukurydzę. Tak przygotowanym sosem polewamy makaron i ucieramy parmezan. Całość wieńczymy listkiem bazylii.
Sałatka Gyros z kurczaka
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- ogórki konserwowe( słoik)
- jogurt bałkański
- ketchup
- gotowa przyprawa Gros
- pieprz, sól, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Pierś kroimy z drobną kostkę, a następnie smażymy na oleju, dodajemy przyprawę Gyros. Po upieczeniu przekładamy do salaterki do ostygnięcia i mieszamy z keczupem. Kapustę pekińską szatkujemy. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączamy z wody. Paprykę, ogórki i kukurydzę mieszamy z jogurtem bałkańskim. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem W przeźroczystej salaterce układamy warstwami: kapustę pekińską, mięso i warzywa z jogurtem, potem znów kapusta, mięso i warzywa. Całość smarujemy na wierzchu lekko jogurtem. Na wierzchu możemy przystroić paseczkami papryki.
Suszone owoce
Składniki:
- banany
- jabłka
- cytryny
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN