Spaghetti z grzybami leśnymi
Składniki:
300 g spaghetti
200 g szynki parmeńskiej pokrojonej w paski
200 g kurek
80 ml oliwy
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotuj w dużym garnku wodę, posól. Wrzuć makaron i gotuj około 5 minut aż będzie al dente. Odcedź i przelej zimną wodą. Na ciężkiej patelni podsmaż szynkę, po 5 minutach zdejmij i na tę samą patelnię wrzuć kurki. Smaż 10 minut, aż puszczą wodę. Dopraw solą. Dodaj na patelnię makaron, posyp szynką i wymieszaj. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dopraw pieprzem.
Sałatka z dyni i prawdziwków
Składniki:
12 dużych prawdziwków
12 dużych maślaków
1 ząbek czosnku pokrojony na pół
200 ml oliwy z oliwek extra virgin
250 g dynia pokrojona w kostkę
250 g szpinaku (umytego, osuszonego, bez twardych części)
100 g pokrojonych na pół pomidorków cherry
2 pokrojone na pół cytryny
rozmaryn
kawałek parmezanu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Oczyść grzyby i ułóż w formie do zapiekania kapeluszami do góry. Dodaj dynię, czosnek, rozmaryn, skrop połową oliwy. Piecz, aż wszystkie warzywa będą miękkie, 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Ułóż na talerzach szpinak, na szpinaku połóż grzyby i dynię, skrop pozostałą oliwą i sokiem z cytryny oraz sokiem z foremki do pieczenia. Posyp parmezanem.
Grillowana polędwica z grzybami na maśle
Składniki:
250 g steku
50 ml oliwy z oliwek
Sól i pieprz
200 g zmiksowanych leśnych grzybów
100 g suszonych pomidorów
50 ml sklarowanego masła
20 ml oliwy truflowej
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię do grilla posmaruj oliwą z oliwek. Złap stek w szczypce kuchenne i smaż go na patelni zaczynając od strony z tłuszczem. Smaż 3 do 5 minut. Na drugiej patelni rozgrzej masło i smaż grzyby przez około 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj oliwę truflową. Podawaj ze stekiem.
Przepis autorstwa Josepha Seeletso.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN